kerdezzefogorvosunk.hu

A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol »» Fogászati kérdések »» Gyökérkezelés »»

Tegye fel kérdését

Kérdések és válaszok:

Martin ::: 2018.04.10 14:17
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!
Gyökérkezelés után állok, mai napon történt, bal felső őrlőfogamba került gyökértömés, problémát jelent az, hogy nyelvemmel hozzáérve vagy enyhén összeharapva puhának érzem a tömőanyagot?

Köszönöm válaszát előre is!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.04.12 10:56
Tisztelt Martin!

Amennyiben ideiglenes tömésről van szó, akkor ez előfordulhat. Bővebb tájékoztatást a kezelőorvosa tud adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Roland ::: 2018.04.05 21:01
Tisztelt Fogorvos, kedves válaszadó!

Egy elég komplikált problémával szeretnék segítséget kérni, mert teljesen tanácstalan vagyok a kialakult helyzettel kapcsolatosan. Tavaly márciusában kezdték el a fogaimat rendbe tenni: volt olyan fog amelyet tömni kellett, volt olyan amelyet csak úgy lehetett megvédeni hogy korona került a fogra, illetve volt olyan amelyet gyökérkezelni kellett. Egyik pillanatról a másikra, egyszer csak az egyik fogam harapásra, nyomásra roppant érzékennyé vált. Készült panoráma röntgen és apró, célzott röntgen is a problémás fogamról, ami semmi elváltozást nem mutatott, minden a legnagyobb rendben volt a lelet alapján, mégis roppant mód fájt. A fogorvos kifúrta, nekiállt a gyökérkezelésnek, kiszedte az összes ideget, majd megfelelő kitisztítás után ideiglenese betömte. A tömés behelyezését követően, azonnal fellángolt a fog, ki kellett szedni belőle az ideiglenes tömést. Újabb tisztogatás vette kezdetét, látszólag semmi idegmaradvány, gennyes váladék nem volt a kifúrt fogamban, mégis nagyon fájt. Végezetül húzásra került a sor, amikor kiderült, hogy a kihúzott fogam aljára volt rátelepedve egy (szabad szemmel is jól látható) gennyzsák. Hiába készítettünk a fogorvossal több röntgen felvételt is, azok semmilyen erre utaló jelet nem mutattak. Most ott tartunk, hogy sajnos összesen egymás után eddig 6 fogamat kellet kihúzni, melyek egytől-egyik ugyanezeket a tüneteket produkálta. Szinte óramű pontossággal, amint az első fogat kihúzta a fogorvos, rá 1-2 hétre, egy teljesen másik fognál (nem is a kihúzott fogam mellett feltétlenül) jelentkeztek ugyanezek a tünetek. Három helyen is készítettek már röntgent, panoráma röntgent de egyik fogorvos sem tudott mit mondani erre, látszólag minden fogam a helyén van, rendben van, semmi elváltozás nem láthatóak rajtuk, mégis egyik fogam a másik után megy tönkre ugyanazzal a tünettel. Várom megtisztelő válaszát, köszönöm!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.04.12 12:46
Tisztelt Roland!

Sajnos pontos választ a kérdésére ebben az esetben csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok Önnek adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Tünde ::: 2018.03.25 19:00
Tisztelt Doktor Úr!

Március 20.-án foggyökér eltávolításom volt és azóta nagyon fáj a helye.A fájdalomcsillapító csak két órahosszáig hat utána megint erős a fájdalmam.Kérdezném hogy ez természetes egy hét után vagy nézessem meg a sebet.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.03.27 12:28
Kedves Tünde!

Ez semmiképpen sem nevezhető normálisnak, azt tanácsolom, hogy forduljon a kezelőorvosához. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Katica ::: 2018.03.25 08:49
Üdvözlöm.Teljes felső koronát szeretnék,el is mentem dokihoz.a felső metsző fogakat gyökér kezelték, hogy megmaradjon(ez történt kedden).Szerdán a szomszédos fogakat kihúzták.Malyd egy napig semmi fájdalmat nem éreztem,örültem is,de csütörtök reggel elkezdett fájni a metsző fog mellett kihúzott fog helye.Pénteken tett bele valamit a doktornő.De még most is fáj.az orrom alatt keménynek érzem+nyomásra érzékeny.A kérdésem az lenne,hogy ez az miatt lehet?,vagy a metsző fogak nem maradhatnak meg?!Ugy a metsző fogak nem fájnak,kocogtatásra nem érzékeny,de mellette az ínyem az fáj.Honnan tudhatom meg,hogy most mi fáj?Annyit mondott a doktornő kedden,hogy hétvégéig eldől,hogy maradnak e a metszők!Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.03.27 12:26
Kedves Katica!

Nagy valószínűséggel a fogeltávolítás helye gyulladt be és az okozza a fájdalmat. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni Önnek.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Péter ::: 2018.03.20 11:16
Üdv! Egy olyan kérdéssel fordulok magához! 2 napja Gyökérkezelék az egyik rágó fogam, antibiotikumot nem kaptam mivel nem volt gyulladás. A beavatkozás délelőtt történt, estére bedagadt az arcom. Másnap mivel a a doktornő beteg lett kénytelen voltam egy másik fogászatra menni, ahol szinten kipucolták, gyógyszeres és ideiglenes tömést is kaptam, meg antibiotikumot. Még csak a második szemnél járok, de a duzzanat növekedett, terjeszkedett, már a nyelvem alatt is tapasztalható. Természetes, hogy ennyi idő elteltével, nem javulást, hanem az állapotom romlását tapasztalom??!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.03.20 15:44
Tisztelt Péter!

Mindenképp forduljon fogorvoshoz a problémájával!

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Viktória ::: 2018.03.17 15:26
Tisztelt Doktor úr!
Jelenleg gyökérkezelésre jàrok. Az utóbbi 1,5 hónapban 4 alkalommal volt csalànkiütésem, mely calcimusc hatására minden alkalommal elmúlt, viszont volt amelyik olyan torokgyulladassal járt, hogy azt hittem megfullad ok. A bal szememen ekcéma, már múlik. Természetes ki fogom vizsgáltatni, csak azt szeretném megkérdezni, hogy összefüggésbe hozható fogászati allergiàval? Volt olyan csalànkiütés amely fogorvos utàn kb 3 órával jött ki, de volt amelyik teljesen máskor. Hétfőre meg időpontom van újabb fog gyökerkezelesere ,de így nem merek menni, viszont a fogam meg gyökerkezelni kell. Vàlaszàt előre is köszönöm. Tisztelettel: Viktória

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.03.20 15:34
Kedves Viktória!

Én személy szerint még nem hallottam összefüggésről ilyen esetben.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

István ::: 2018.03.14 18:32
Tisztelt fogorvos.
Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy kb 3 hónapja készült 13 tagból híddal fém kerámia fogkorona a felső fogsoromra. Elől a fogaim gyökérkezelve lettek. Viszont a bal 2 és már a korona felhelyezését követően is furcsa feszítő érzést produkált. Kisebb koccintásra mostanára érzékeny,de nem fájdalmas,viszont utóbbi hetekben a meleg ital, étel fogyasztásánál szúró feszítő érzés van a korona alatt. Nagyon aggódom, hogy most mi lesz vele,mit lehet tenni érte,sírva fakadnék, ha le kell venni a koronát rólla, mert nagyon sokba került. Gondolom egy röntgen felvétel lesz a kezdet,de meglehet még oldani valahogy, hogy ne kelljen leszedni a koronát? Segítséget válaszát előre is köszönöm!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.03.20 15:15
Tisztelt István!

Amennyiben az a fog még nem gyökérkezelt, akkor nagy valószínűséggel gyökérkezelni kell, ami történhet a koronán keresztül is. Ha viszont már gyökérkezelt, akkor az újragyökérkezelés viszonylag nehézkes a pótláson keresztül, de nem kivitelezhetetlen.
Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok Önnek adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Kinga ::: 2018.03.05 18:55
Tisztelt Doktor Ùr,

Pàr hete került sor egy fogam gyökèrkezelèsère.

A harmadik gyògytömès van benne ès bàr nem tudom mihez kötni, reggel el kezd “bizseregni” a kezelt fog körül az íny, kicsit mintha lüktetne is ès hàtrafelè sugàroz. Visszamentem a kezelö orvoshoz aki leszedte a fogkövet, azt mondta be van gyulladva de jobb lesz, ennek egy hete de a tünet fenàll ès egèsz nap ez van, aludni tudok ès reggelre el is mùlik majd ùjrakezdödik.

Kicsit aggòdom, hiszem azt hittem miutàn gyökèrkezelik a fogam minden tünet meg fog szünni.

Mitöl lehet ez? Normàlis ez az èrzès?

Köszönettel, Kinga

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.03.13 12:17
Kedves Kinga!

Pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni Önnek.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Boglárka ::: 2018.02.27 12:46
Tisztelt Doktor Úr,

Gyökérkezelés kapcsán lenne kérdésem.

Van 2 db gyökérkezelt fogam, február 09-én kezdtél el kezelni. Még erős harapásra érzékeny, sajnos az ínyem is begyulladt ott körülötte. Erős fájdalom nincs, bizsergő érzés van az ínyemben, de aggódom, hogy még mindig nem tudok enni ezen az oldalon és elvesztem a fogam.

Mennyi ideig normálisak ezek a panaszok?

Köszönettel: Boglárka

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.02.28 10:57
Kedves Boglárka!

Ilyen jellegű panaszok előfordulhatnak, de sajnos pontos választ a kérdésére csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Hajni ::: 2018.02.26 13:49
Kedves Doktor Úr,

2 hete gyökérkezelték a fogamat. Most jelenleg a második gyógyszeres tömés van benne egy hete, de ha ráharapok még mindig fáj.
Ez normális? Meddig gyökér kezelhetik a fogat?
Várom visszajelzését.
Hajni

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.02.27 10:16
Kedves Hajni!

A kezelés kezdeti szakaszában ilyen jellegű panaszok előfordulhatnak, a gyökérkezelés a fog panaszmentességéig tart (ált. 2-3 hét). Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

judit ::: 2018.02.22 13:39
jó napot
a kővetkező lenne a kérdésem
9. hete győkérkezelik a fogamat gyogyszeres kezelésel
már nem fáj és nem is érzem ézékenynek
volt egy ideg elhalo tömésem is de a doktor nő még mindig nem tömte le végleges töméssel a fogamat ez normális

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.02.23 14:33
Kedves Judit!

Erre a kérdésre csak a kezelőorvosa tud választ adni, mert ő ismeri a konkrét esetet. Én személy szerint ebben véleményt formálni csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Krisztina ::: 2018.02.19 15:31
Tisztelt Doktor úr


Egy eve gyökerkezeltek az egyik felső hetes fogamat.
Le lett ideiglenesen tomve, meg gyogyszeresen. De tobbszor ki kellett vetetni az ideiglenes tomest mert
Folyamatosan fajt utana..
Tobb esetbe az ideiglenes tomes eltavolitasa utan ver jott fel a fogamba.. a fajdalom mindig megszunt ha eltavolitottuk a tomest. Ez igy ment honapokig mig kihuzas lett a vege. A rontgenen semmi degenerativ elvaltozas nem volt. A gyokerkezeles soran az egyik gyorcsatornan tulnyomta a tut az orvos egeszen a gyokercsucson at..
Pedig nezte a melyseget tukkel is a rontgenen.
Az lenne a kerdesem hogy emiatt okozott e ez problemat?
Hallot e mar hasonlo esetrol es ha igen mi okozhatja?

Nagyon szepen koszonom elore is!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.02.20 14:24
Kedves Krisztina!

A vérzést okozhatta a túltágítás, de a fájdalmat valószínűleg inkább a fogban még bent lévő ér-ideg köteg, esetleg a fog körüli gyulladás. Természetesen így látatlanul nagyon nehéz választ adni a kérdésre.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

V.Andi ::: 2018.02.18 14:32
Tisztelt Cím!
Gyökérkezelés és végleges gyökértömés elvégzése után egy héttel a fogam érzékenysége átalakult lüktető erős fájdalommá.Most antibiotikumos kezelés alatt állok,ami úgy tűnik hatásos.A kérdésem az lenne,hogy az antibiotikumos kezelést követően megszűnik a probléma akkor véglegesen lezárható a fogam,vagy újra fel kell e nyitni és gyökérkezelni. A röntgenfelvétel alapján az orvos szerint jól sikerült a gyökértömés,de a fájdalom után nem készült röntgen. Koronát kell rá tenni,és az orvos szerint ha nem javul akkor ki kell húzni. Szeretném tudni h ha így lezárja a fogamat kialakulhat e újra ez a fájdalom,mert akkor felesleges pénzkidobás a korona,és akkor inkább keresek egy másik orvost aki újra gyökérkezeli...Köszönöm a választ!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.02.20 13:54
Kedves Andi!

Nagy valószínűséggel a probléma újra elő fog jönni. Érdemes lenne talán megpróbálni újragyökérkezelni a fogat. Egyelőre a koronát semmiképp sem ajánlom rá.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2018.02.17 20:24
Tisztelt Doktor Úr!
Probléma lépett fel egy fogamnál, amit tok takar. Ambulánsan egy fogorvos belefúrt a tokon keresztül a fogba, így a fájdalom megszűnt. Gyökérkezelést javasolt, csak a probléma az hogy két gyökérnél lehetséges, a harmadik gyökér viszont 45 fokban el van csúszva, és nem tudja az orvosom gyökérkezelni, mert beletörne a tű mert annyira nem hajlik amennyire szükséges lenne. Kérdésem, hogy elfogadjam e ezt a megoldást, és szedessem le a tokot, húzassam ki a fogat és legyen másik fogpótlás, vagy esetleg menjek tovább, és máshol lehet lehetőség hogy ki tudják azt a gyökeret is gyökérkezelni? Köszönöm

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.02.20 13:51
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Véleményem szerint mindenképp érdemes lenne még pár kört futni az ügyben. Én személy szerint szeretettel várom a rendelőnkben. Pontos választ is csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok Önnek adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

István ::: 2018.02.16 19:27
Tisztelt Fogorvos Asszony/Úr

Körülbelül 3 hónapja tömettem be a bal felső 5-dik fogamat. Problémám vele az, hogy evéskor belenyilal a fájdalom és hol sokáig fáj, hol azonnal elmúlik. Csak evéskor jelentkezik ez a probléma, amúgy nem. Nem lüktet, nincsen begyulladva, nem duzzadt az íny. Ez már tömés előtt is így volt, ezért mentem el újra tömetni, hogy túllet tömve, de nem, és a magasságra is figyeltünk most, elvileg nem magas, én nem érzem annak. Viszont a tömés felszíne érdekesen kipirosodott, és itt ott apró pontok vannak rajta. Napi szinten mosok fogat, tehát lepedék nem lehet szerintem. Mégis be lenne gyulladva, azért olyan érdekes színű a tömés felszíne? Vagy miért fáj evéskor? 20/F, köszönöm szépen válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.02.20 13:47
Tisztelt István!

Sajnos pontos választ a kérdésére csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok Önnek adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Tünde ::: 2018.02.14 21:35
Üdvözlöm A kérdésem 15 éves a lányom a bal első fogát gyökér kezelik november óta röntgen készült a fogáról ami azt mutatja hogy van egy csomó a foggyökéren az egyik fogorvos továbbra is a kezelést ajánlja mivel még fiatal , a gyökér csúcs eltávolítás a fog stabilitását veszti míg a másik orvos a gyökércsúcs eltávolítását ajánlja mert hogy a csomó nem fog onnan eltüni nem tudom mit tegyek kérem a véleményét hogy jobb döntést hozzak mind a kettő orvos évtizedes munkáját becsülöm és az érvek mind két oldalon meg győzőek ezért nem tudom mit tegyek

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.02.15 11:13
Kedves Tünde!

Sajnos ebben a kérdésben pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Timea ::: 2018.02.02 14:34
Tisztelt Címzett!
Szeretnèk érdeklődni, hogy 2 hónapja gyökérkezelték és betömték a fogamat, de azóta is fertőtlenítő ízt érzek a fogamnál, ez okoz valamilyen problémát?
Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.02.02 17:26
Kedves Tímea!

A kérdésére pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Lenke ::: 2018.02.01 20:03
Jó estét ma voltam gyök.kezelésen és sajnos bele tört a tű de a dokinő be tömte ideiglenesen kérdésem : mi lehet a baj

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.02.02 16:39
Kedves Lenke!

Ilyen sajnos előfordulhat a gyökérkezelés során és a legtöbb esetben nem okoz különösebb problémát. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Enikő ::: 2018.01.27 21:40
Kedves Doktor Úr!

A jobb felső 7-es és 8-as fog feletti ínyrészem fáj, amikor hozzáérek, valamint fáj az egész ínyem, a jobb 5-ös és 6-os fogam között rés található, így a gyakran beszoruló étel gyulladást okoz és erős ínyfájdalmat. A jobb oldali bölcsességfogam eltávolításra került 2014-ben. Továbbá fülfájdalommal, fülcsengéssel is jár a problémám, illetve, amikor lehajolok a erős fejfájdalom kíséri. A jobb felső 6-os és 7-es fogam gyökérkezelve lett szintén, a röntgen képen a 7-es fog alatt gyulladás látható. A 7-es fogam gyökérkezelésének oka azt volt, hogy nagyon erős, egész arcra kiterjedő fájdalommal járt, sokáig nem tudták azonosítani a problémát, akkoriban is orvosról orvosra küldtek (pl.: neurológia, Gnatológia stb. ), mire kiderült, hogy a 7-es fog gyulladása okozza, a fog gyökérkezelésével megszűnt a probléma, azonban a mostani tünetek is hasonlóak az akkoriakhoz. Jelenleg is több fogorvosnál jártam már (több általános fogorvos, paradontológus, szájsebész), azonban megoldást nem sikerült találni. A legutóbbi látogatásom során azt a választ kaptam, lehet hogy nem megfelelő gyökértömés okozza, így azt javasolták, hogy keressek fel egy endodontus szakorvost, aki mikroszkópos módszerrel kicseréli a gyökértöméseket. Azonban ez a kezelés elég drága és azt szeretném kérdezni, hogy mit javasol? Ez valóban megoldás lenne a problémámra? Illetve, mennyire lenne időtálló?

Köszönettel,
Enikő

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.02.01 09:22
Kedves Enikő!

Elméletileg megoldást jelenthet a problémára, de természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Pi ::: 2018.01.16 20:15
Olyan kérdésem lenne, hogy most jöttem gyökérkezelésről, és van egy nagy lyuk a fogamon..
Ha a páromat orálisan kielégítem, nem lesz semmi bajom hogy ha spermája a lyukas fogamra landol?

:::

::: 2018.01.03 18:38
fáj a inyekció helye és zsibad még most is a nyelvem és fáj a álkapcsom és enk már 9 órája hogy voltam dokinálDr. Ferentzi Balázs ::: 2018.01.04 11:47
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Ilyen tünet sajnos előfordulhat, idővel meg kell szűnnie.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Reni ::: 2017.12.24 08:48
Jó napot!
Tegnap voltam gyökérkezelésen azóta duzzadt az arcom és a szememnél is elkezdett duzzadt lenni. Dalacint kaptam rá az le viszi a duzzanatot? Tulajdonképpen a szemem miatt aggódok.
Köszönöm elöre is válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.01.02 12:54
Kedves Reni!

Elméletileg az antibiotikumnak csökkentenie kell a duzzanatot. Amennyiben nincs változás, vagy rosszabbodna az állapota, forduljon a kezelőorvosához.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Anna ::: 2017.12.23 21:01
Tisztelt Doktor Úr!
Két napja gyökér kezelték a bal felső hatos fogamat. Ideiglenes tömést kaptam bele. A következő a problémám: rágás után elkezd fájni. De van olyan amikor egyik percről a másikra kezd el fájni majd pár perc után elmúlik (viszont ez a fajta fájdalom kezd enyhülni). Ami még érdekes az az hogy olyan mintha nem a gyökér kezelt fogamban éreznem a fájdalmat hanem az alsó bal hatos fogamban. Nagyon remélem hogy ez a panasz nem a foghúzásra ad indokot. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2018.01.02 12:52
Kedves Anna!

A gyökérkezelés kezdeti szakaszában ilyen típusú panaszok előfordulhatnak és elméletileg a további kezelések során meg kell szűnniük.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Miszori Richárd ::: 2017.12.17 09:16
Tisztelt Doktor Úr!
A következő a probléma. Gyökérkezelésen esett át a jobb alsó 6os fogam, gyökértömés, végleges tömés, is megtörtént, de miota végleges tömés van a fogamban nagyon fáj. Érzékeny harapásra, szünni nem akaró fájdalom van benne ami idönként alábbhagy majd felerősödik. A gyökértömés utáni probatöméssel semmi gond nem volt tudtam vele rendesen rágni, teljesen tünet és fájdalom mentes vol. Ennyi külömbség van egy probatömés és egy végleges tömés között??

:::

::: 2017.12.11 06:40
Gyokerkezeles után kaptam egy ideiglenes tömést 4 napja és ma arra ébredtem hogy ha megnyomom fáj. Ez normális? (megfazhatot mert széles időben kint voltam)

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.12.13 11:32
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Ez gyökérkezelés esetén előfordulhat, de azért teljesen normálisnak nem mondható. Érdemes minél hamarabb felkeresnie a kezelőorvosát.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Tibor ::: 2017.11.30 16:22
Tisztelt Doktor úr/nő! Gyökérkezelt fogam inyig letört, szájsebészetre kell mennem majd. Kérdésem: mennyi ideig várhatok vele,mert külföldön dolgozom és csak január végén jöhetek haza. Válaszát köszönöm. Tibor.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.12.19 15:18
Tisztelt Tibor!

Amennyiben nincs fájdalma, akkor elméletileg megoldható a gyökéreltávolítás januárban is.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Tibor ::: 2017.11.30 16:20
Tisztelt Doktor úr/nő! Gyökérkezelt fogam inyig letört, szájsebészetre kell mennem majd. Kérdésem: mennyi ideig várhatok vele,mert külföldön dolgozom és csak január végén jöhetek haza. Válaszát köszönöm. Tibor.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.12.05 14:48
Tisztelt Tibor!

Amennyiben nincs különösebb panasza, várhat. Természetesen érdemes lenne minél hamarabb eltávolítani a gyökeret.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2017.11.01 14:05
Szép napot! Tegnapi napon felkerestem fogorvosom,hogy gyökérkezelje tömött, hidegre ,melegre érzékeny fogamat.megnézte,azt mondta nem kell csak töméscsere.(amiért pénzt kért el). Nos ugyanolyan érzékeny a fog,nem értem,miért nem gyökérkezelte mikor nyilván ezt kellett volna.Mit tanácsol mi a teendő?Elöre is köszönöm válaszát.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.11.03 17:37
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Kérdésére választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2017.10.18 19:13
Tisztelt Hölgyem / Uram,
Augusztus végén kezdődött a kálváriám, jobb oldalon hátul fájtak a fogaim, készült röntgen, ami alapján először egy korábban tömött fogam kitisztították, de végül kihúzásra került. A fájdalom nem szűnt meg, de lokaliźálódott az előtte lévő fogra, ami azóta is fáj. Kettő gyökérkezelésen túl vagyok, a fájdalom viszont nem szűnik. Nem elviselhetetlen, de kellemetlen, a fájdalomcsillapítók nem hatnak. Ami még érdekes, hogy délig és éjszaka szinte semmi fájdalom nem jelentkezik, déltől estig rossz. Egyedül a szegfűszegolajos vattadarab tudja csak enyhíteni a fájdalmat. Azóta is készültek röntgenfelvételek, az orvosom és én is tanácstalanok vagyunk... Kíváncsi vagyok a véleményükre. Üdvözlettel, V.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.10.25 16:06
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Sajnos pontos választ és kezelési tervet csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Mónika ::: 2017.10.16 10:13
Tisztelt Doktor úr!
Szeretném megkérdezni,h van-e bármilyen lehetőség arra,h megmentsem az egyik ép fogamat. Sajnos évekkel ezelött le kellett csiszolni két egymás melletti fogamat, amit gyökérkezelt is az orvos,de sajnos begyulladt,mert nem zárta le mindhárom gyökeret.Csak kettőt. Ráadásul fel is kellett építeni egy csavarra a fogat. Most sajnos az a helyzet,h ciszta alakult ki emiatt,és a koronát(2fog)le kell venni, és ki kell húzni az egyiket. Emiatt a mellette lévő ép fogamat is le kell csiszolni,amit szeretnék megmenteni. Tudna nekem tanácsot adni,h van-e erre vmilyen lehetőség? Előre is köszönöm a válaszát.

:::

richard gyurcsovics ::: 2017.10.12 17:25
Tiszteletem.

Felesegem neveben tennem fel a kerdesemet.
Angliaban elo magyarok vagyunk. Az itteni orvosi ellatas kisse sem megfeleleo, nem igazan lehet adni a doktorok szavara. Felesegemnek jelentos fog fajdalma van ezert elmentunk egy helybeli fogaszatra, ahol azt allapitottak meg hogy a regi gyokerkezelt foga van begyulladva amihez specialis ember szukseges es ilyen csak is egy helyen van angliaban egy bizonyos varosban aki olyan osszegekert dolgozik ami meg itteni viszzonylatban is ket havi fizetesnek felel meg.

Kerdesem a kovetkezo lenne. Ha egy fog mar volt gyokerkezelve/elso lathato helyen helyezkedik el, eltavolitasa ezert nem celszeru/ akkor ott mi is tud annyira begyulladni hogy ahhoz specialis ember szukseges specialis ezkozokkel?

Komoly fajdalmai vanna idoszakosan, AMOXICILINT irtak fel neki. December 14. en utazunk vissza magyar orszagra tehat annal elobb nem igazan tudunk mit csinalni. Ezt az osszeget amit felvazoltak nekunk nem tudjuk megfizetni azert a penzert otthon mar komoly mufogsor veheto. Mit javasol mi lenne a legmegfelelobb, arban mit kernek ezert otthon stb..

U.I

Tudom, rontgen latlelet nelkul nehez barmit is mondani, de az elmeseltek alapjam megis mire lehet szamitani.

Valaszat elore is koszonjuk,

Richard+Kitti Gyurcsovics

:::

Nora ::: 2017.10.11 15:40
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Nagyjából három hete tömték be véglegesen egy gyökérkezelt rágófogamat, ami azóta is tünetmentes, azonban egy hete rágózás közben tűnt fel, hogy valamilyen leírhatatlan, de gyógyszerhez hasonlítható íz keveredik a számban, ha az érintett fogra harapok. Ez azóta is fennáll, akármit rágok a kezelt foggal, ez a rémes íz van a számban. Felhívtam az orvosomat, aki szerint normális mivel gyógyszer van a gyökértömésben, pár hétig ez még előfordulhat. Nem egészen értem viszont, miként szivároghat az át a végleges tömésen. Nagyon zavaró, hogy gyakorlatilag nem tudok rágni egy oldalon, ha el akarom kerülni ezt a rossz ízt. Ön hallott már esetleg ilyen esetről?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.10.27 16:12
Kedves Nóra!

Véleményem szerint sem 'szivároghat át' semmiféle íz a végleges tömésen keresztül. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Éva ::: 2017.10.09 09:13
Tisztelt Doktor úr!

Ez év augusztus elején kezdtem el a fogaimra fémkerámia koronát készíttetni. Négy egészséges fog lecsiszolására volt szükség, a másik négyen korábban is korona volt. A csiszolás után borzasztóan fájtak a fogaim, a hátsó rágófog betályogosodott, meg kellett nyitni. Az első kerámiahíd sikertelen felhelyezése miatt el kellett távolítani, és újat kellett készíteni. Közben ideiglenes fogakat is kaptam. Sajnos sorban gyulladnak be a frissen csiszolt fogaim, gyökérkezelésre járok folyamatosan. Amikor gyökérkezeli leveszi a fogat, másnak reggelre belobban a következő. Pénteken voltam legutóbb, kettő fogamba tett gyógyszeres pálcikákat, és visszatette a hidat. Szombat reggelre a másik oldalon frissen csiszolt fog gyökere gyulladt be. Ez már a harmadik, ma megint mehetek hozzá. Itt van október eleje és még mindig itt tartunk. Vajon mitől lehet ez a folyamatos, sorozatos gyulladás, mindig a fogászati kezelés utáni napon?! Válaszát előre is megköszönöm! Éva

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.10.10 10:45
Kedves Éva!

Nagy valószínűséggel a csiszolás okozta ártalom állhat a háttérben, ez sajnos előfordulhat. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2017.09.30 20:48
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
A kérdésem gyökérkezeléssel kapcsolatos. Most már 2 hete lesz, hogy a jobb alsó hatosommal elmentem fogorvoshoz, mert úgy éreztem, hogy nem bírja sokáig. Ezt már kb. 15 éve félig gyökérkezelték (az egyik csatornában majdnem végig ért a tömés, a másikban meg szinte semmi nem volt), volt a fogban két csap. A fogorvosom nagy nehézségek árán kibontotta, mert be voltak cementezve a csapok rendesen. Viszont a gyökérkezelés tévútra ment, amit a kontroll rtg is igazolt. Addigra viszont az orvos már Ca(OH)2-dal lezárta. A kezelés 1,5 volt. Másnap úgy ébredtem, hogy a zsibbadás nem múlt el. Az alsó ajkam jobb fele egészen az államig zsibbad. A fogaimat pedig nem érzem jobb oldalon alul 1-5-ig, a nyelv oldalán érzem, de az ajkak felőli oldalán egyáltalán nem. Azt sem érzem, hogy a fogkefével jól mostam-e meg őket. Az ajkamat jó párszor elharaptam. Rá két napra az orvos azt javasolta, hogy húzzuk ki a fogat. Ez is megtörtént. A húzás helye szinte teljesen vértelen volt, ennek ellenére úgy néz ki, hogy a húzás helyével nem lesz gond. Azóta kb. 1 hete szedem az antibiotikumot. Az ínyem lassan záródik, már csak egészen kicsi rés látható a húzás helyén. Ahol viszont félre ment az ideiglenes gyökértömés, az még most is fáj és egy kisebb dudor látszik az ínyemen. A fogorvosom még azt is mondta, hogy valamelyik oldalon szinte nem is volt csontom, lehet hogy pont ezen az oldalon és azért érzem, fájdalmasnak az ínyemet a mai napig? Továbbá azt javasolta, hogy szedjek Milgammát naponta 3x és egy 100-as dobozt fogyasszak el, valamint poly B-t naponta 1x. Ez a nem múló zsibbadás viszont nagyon aggaszt. Néha olyan mintha hajszálnyit jobb lenne, aztán általában napközben újra úgy érzem, mintha az ajkam szét akarna robbanni és úgy érzem, hogy a napfény sem tesz jót neki. Lehet, hogy nem is a kezelés során történt vele valami, hanem az érzéstelenítő eltalálta az ideget? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.10.10 12:57
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Sajnos ilyen időszakos zsibbadás az alsó vezetéses érzéstelenítés során/után előfordulhat, mégis azt javaslom, hogy keresse fel a kezelőorvosát.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

samantha ::: 2017.09.13 12:34
Tisztelt fogorvos .
A bal felső 7-es fogamat másfél hónapi gyökér kezelés után betömték. Ez júniusban volt. Utána jó volt. Most hétvégén arra ébredtem, hogy csikorgatom a fogamat. Azóta ez a fogam nyomásra egy kicsit érzékeny. Mi történhetett vele? Ilyenkor begyullad?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.09.20 12:57
Kedves Samantha!

Elképzelhető, hogy a csikorgatás következtében túlterhelődött a fog. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zoltán ::: 2017.09.12 16:27
Tisztelt Fogorvos!

Az egyik fogamat gyökérkezelni kell, és az Interneten azt olvastam, hogy ennek része a röntgen vagy valamilyen csatornahosszmérő gép használata. Az itteni ingyenes fogorvosomat eléggé szeretem, de neki egyik sem áll rendelkezésére. Érdemesebb lenne elmennem fizetőshöz, vagy így is be lehet vállalni?

:::

Enikő ::: 2017.09.11 22:44
Tisztelt Doktor Ur/ Doktor Nő,

allapotos vagyok es augusztus középen kezdtek gyokerkezelni az egyik fogam (bal alsó 4es). Kiszedtek az ideget és gyógytömés kaptam. Az fog 5 nap után még mindig érzékeny maradt-feszítő érzés. A Doktor Nő ezután ujbol kitisztította a gyokeret és ismét gyógytömés kaptam. Azóta neha éreztem egy kis fájdalmat,de abszolút elviselhető volt. A tomes nagy resze mar lekopott,bar meg van benne...igaz nagyon keves. A mai napon viszont arra lettem figyelmes, hogy kocogtatasra faj a fogam. Szeptember 29-re kaptam időpontot a kovetkezo kezelesre,mivel külföldön tartozkodom.mitol lehet,hogy hirtelen érzékeny lett a fog a kocogtatasra-eddig ezt a fajta fájdalmat nem éreztem...

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.09.12 15:38
Kedves Enikő!

Nagy valószínűséggel még mindig gyulladásban van a fog, de természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Martin ::: 2017.08.29 20:07
Tisztelt Doktor Úr/Tisztelt Doktor Nő!
2017.03 hóban bal felső őrlőfogam gyökérkezelése miatt kaptam próbatömést, amit elhanyagoltam, vagy magánjellegű problémák elfoglaltság miatt vagy pedig a kezelőorvosom volt táppénzen. Igazából el is felejtettem az utóbbi egy-két hétben éreztem fájdalmat főleg feszítő jellegűt, és a tömés (már ami megmaradt belőle) alatt vér szivárgott, mi lehet a következő lépés a fogászati beavatkozások tárházából?
Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.09.06 15:36
Tisztelt Martin!

Pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Judit ::: 2017.08.22 20:10
Tisztelt doktor ur/doktor nő.5 honapja gyökérkezelve volt 7fogam amire porcelan korona került.Nemrèg feldagadt az arcom csináltam röntgent kiderűlt hogy a 7fogból csak 2van végig kezelve,a többi csak félig.Muszály levenni koronát vagy inyen keresztül is megoldható?Újra kell gyökérkezelni a fogakat?Kérem segítségét!!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.08.24 10:23
Kedves Judit!

Igen, nagy valószínűséggel újra kell gyökérkezelni a kérdéses fogakat és szinte biztos, hogy ez a koronák eltávolításával jár. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

DÓRA ::: 2017.08.17 21:40
7eve gyökérkezelésen estem át. Semmi problemam nem.volt vele! Sajnos most mozog benne a tömés es szerintem ki is fog esni. A kérdesem az lenne hogy megfájdulhat e a fogam ha nincs benne tömés? Köszönöm a valaszt!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.08.24 12:10
Kedves Dóra!

Elméletileg nem, de érdemes minél hamarabb kicserélni a mozgó tömést.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

RÓBERT ::: 2017.08.17 20:52
Tisztelt Szakértő!
Nemrég a korona átfúrásával valósult meg egy fog gyökérkezelése,és amikor a végleges tömés is elkészült,otthon vettem csak észre,hogy a tömés színe zöldes árnyalatú,amely egy sötét foltként virít a pocelán felszínén.
Az egyik kérdésem az lenne,hogy mitől,illetve miért színes ez a tömés? A másik kérdés pedig arra irányulna,hogy válthat-e ki allergiás reakciót más fogászati anyagokkal érintkezve,mert azóta észre vettem egy-két gyanús jelet,amelyekkel azelőtt nem találkoztam. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:Banner Róbert

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.08.24 12:12
Tisztelt Róbert!

A színeltérést valószínűleg a korona fém része okozza, ami átüt a tömésen, ilyen esetben ez nagyon gyakori. A másik kérdésre a válaszom, hogy elméletileg nem válthat ki.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Gergő ::: 2017.07.29 12:05
Tisztelt Dr. Úr/Nő!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy régóta fenn álló szemgyulladást ami a kezelésekre nem reagál okozhatja e letört fog?

Válaszát köszönöm!
Gergő

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.08.03 11:32
Tisztelt Gergő!

Amennyiben a fog gyulladásban van, akkor nem kizárt. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Olivér ::: 2017.07.22 19:02
Jó napot! A gyökér kezelt fogamból a tömés ki esett. Észre vettük mikor vissza akarták rakni hogy a fogam oldalról lyukas. Azt is kifúrta majd betömte (érzékeny volt). Most hogy vissza rakta a gyökér kezelt fogamba a tömést így fáj.. Mikor ki volt esve és nem volt benne a tömés akkor nem fájt csak ahogy vissza rakta.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.07.26 13:37
Tisztelt Olivér!

Pontos választ - bár kérdést nem tett fel - csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Dominika ::: 2017.07.06 11:07
Jo napot! En egy evig jartam gyokerkezelesre a szemfogamal hiaba. Mikor mar a doktor tett bele gyogyszeres tomest egybol begyulladt es kikellet venni a tomest.voltam rogenen is de az orvos se tudta megmondani mitol gyullad be mindig. Egy eve kivan furva a szemfogam. Reg nem volt vele panasz nem is jartam igy vissza. Egy parnapja kezdodott csak hogy amikor megszivom nagyon faj. De mar este aludni se tudok miatta annyira. Az inyemen lett ismet egy kis dudor. Gondolom gennycsomo. Nem akarom kihuzatni a fogam elol :(

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.07.27 12:28
Kedves Dominika!

A terápia a problémára a fog gyökérkezelése, bár nem biztos, hogy menthető még a fog.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Csilla ::: 2017.06.22 18:13
Olyan kérdésem lenne,hogy gyökérkezelt fogamba málna mag szorult. Sehogy nem tudom eltávolítani. Orvosom szabadságon a nekem egyszerű módon felkerestem a legközelebbi fogászatot ahol közölték nem ők a helyettesítők és nem kőzet,pedig jeleztem, hogy sürgősségi ellátást szeretnék. Elküldték, mert hiába látnak el pénzt nem kapnak.
Szóval azóta itthon próbálom csökkenteni a dúzzanatot az arcomon és fájdalmat csillapítani. Tudok mást tenni. Lesz vmi baj ha nem tud ürülni a genny?
Köszönöm a választ

:::

Ádám ::: 2017.06.21 18:24
Tisztelt Fogászat!

Kb 3 hónapja gyökérkezelték az egyik örlő fogamat. A gyökértömés kész, de csak ideiglenes fedőtömés van benne, aminek a mai napon egy része, kb a fele kiesett! Lehet-e ebből valami gond mielőtt eltudnék menni fogorvoshoz? Válaszát köszönöm, Ádám

:::

Eszter ::: 2017.06.17 20:27
Jó napot!
Pár hónapja az egyik gyökérkezelt fogam 2-3 héten át kisebb-nagyobb megszakításokkal fájt, néha lüktetett, mintha zsibbadt is volna. Voltam fogorvosnál (2x) is, nem talált semmit. Bár röntgent nem készített. Arra gondoltam biztos természetes jelenségről van szó, esetleg beképzelem csak vagy helytelen fogmosási szokások lehetnek a háttérben. A tünetek lassan elmúltak. Most nincs panaszom. De, azért gondoltam megkérdezem.: Lehet okom aggodalomra? Menjek vissza a fogorvoshoz?
Köszönöm válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.06.21 16:41
Kedves Eszter!

Pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Adél ::: 2017.06.04 14:26
Jó napot kívánok!

Azt szeretném megkérdezni hogy van az első fogam ami gyökérkezelt és most mozog egy picit, lehetséges hogy ki fog esni?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.06.07 16:15
Kedves Adél!

Nem valószínű, hogy kiesik, de pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Lili ::: 2017.05.31 13:17
Tisztelt Doktor úr!
Hétfőn gyökérkezelték a fogamat majd utána jódot is tettek bele valamilyen formában! A jód ízét azóta is érzem a számban nagyon kellemetlen. Valamint a gyomrom is nagyon fáj enni sem tudok nagyon. Az lenne a kérdésem hogy ez lehetséges a jódtól? Ha igen akkor mikor fog elmúlani?

Válaszát előre is köszönöm!

:::

Henrietta ::: 2017.05.30 19:42
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Tegnap a felső 6. fogamat gyökérkezelték és betömték. Azóta fáj a fejem és nyomást érzek a fogamban. Mitől lehet ez? El fog múlani? Keressem fel ismét a kezelőorvosomat?

:::

Ildikó ::: 2017.05.28 14:34
T. Doktor úr!
Másfél hete történt az egyik alsó rágófogam gyökérkezelése.Teljesen problémamentesek voltak a kezelések. Így csütörtökön sor került a betömésére. A fogtömés alatt, vmi folyadékot éreztem, ami irtózatosan csípett. Később az érzéstelenítő megszűnése után, a kezelt fog környékén, a teljes ínyem és a szám belső oldala mintha felégett volna, hófehér és borzasztóan fáj. Minden iszonyatosan csípi. A szám belső faláról a felső hártyaréteg levált, mint egy vízhólyag teteje. Mitől lehet ez az iszonyú fájdalom? 3 napja semmit nem gyógyul. Köszönettel, nagyon várom a válaszát! Üdvözlettel: Ildikó

:::

Alexandra ::: 2017.05.24 21:12
Tisztelt Doktor úr!
Olyan kérdésem lenne,hogy pár hete gyökérkezelték ügyeleten a fogamat,de nem tömték be,tovább küldtek a körzeti rendelésre. Ez nem káros a fognak,hogy nincs betömve? Nem lehet baj belöle? Majd 1-hónapot kell várnom az időpontra... köszönöm válaszát! Alexandra

:::

Lyna ::: 2017.05.11 16:25
Kedves Doktor Úr!
A felső hatos fogamat gyökérkezelték.A meziális gyökérben álutat képeztek és gyökércsúcs rezekcióra kell mennem.A kérdésem az lenne,hogy ilyenkor csak ezt a z egy gyökeret fogják rezekálni vagy mind hármat?(a palatinálisat is?)

:::

Éva ::: 2017.05.08 19:35
Tisztelt Doktor Úr!
1 hete levették a régi koronákat az első fogaimról. A B1 fogam rezekált és gyökértömött volt, amit most kitisztítottak, újra kezelték a gyökeret, jelenleg gyógyszeres tömés van benne. Korábban már időnként érzékeny volt, és az ínyemen egy pukli nőtt, ami 1-2 nap múlva elmúlt,. Mivel ez már többször megismétlődött, ezért szántam rá magam a cserére. 1 hét után még mindig kicsit, fáj és lüktet főleg nyomásra,(nem egész nap, inkább este?) valószínűleg gyulladásban vannak a környező szövetek. Kérdésem, hogy meddig tarthat ez kb., és megmenthető-e a fog? Köszönöm válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.05.10 11:50
Kedves Éva!

A kezelésnek ebben a fázisában ez még előfordulhat. Pontos választ a kérdésére viszont csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2017.05.08 15:32
Tisztelt Doktor Úr!

Altatásos beavatkozás során az egyik gyökérkezelt fogamba csak ideiglenes tömést tettek, mert nagyon vérzett, azonban ez a tömés kiesett és csak 1 hét múlva kaptam időpontot.

Nem lesz komplikáció abból, hogy semmi sem védi a fogat? Nem fog begyulladni?

Válaszát előre is köszönöm

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.05.09 08:50
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Elméletileg egy hét alatt nem szabad, hogy nagy baj történjen, de próbálja meg jó alaposan tisztítani, illetve döntő többségében az ellenkező oldalon táplálkozni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

József ::: 2017.04.28 21:50
Tisztelt Doktorúr!
Két nappal ezelőtt gyökérkezelésre mentem és nem a megszokott módon zajlott.Azt mondta nekem a fogorvos,hogy rak bele gyógyszert(valami cérnafélét ami gyógyszerbe volt belemártva)viszont nem fedte be a lyukat.Ezáltal a számban éreztem a csípő maró érzést egy napon keresztül.A kérdésem az,hogy ez az eljárás normális-e illetve az a gyógyszer ami a számba jutott az káros-e?Én úgy érzem mintha szétmarta volna a torkom.Válaszát előre is köszönöm!József

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.05.02 14:06
Tisztelt József!

A használt anyag nem valószínű, hogy káros lenne, de természetesen irritációt okozhat. Ehhez természetesen tudnom kellene, hogy pontosan milyen anyagról van szó.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Péter ::: 2017.04.24 21:02
Tisztelt Dr Nő / Úr !

November elején gyökérkezelték a B1 felső fogam, sokáig jártam vissza, sokáig nyitva is volt a fog, mert érzékenynek tűnt . 2x tettek bele gyógyszeres tömést, és január első hetében végleges tömést kapott a fogam . A kezelések alatt a gyökércsúcs körül nyomásra érzékeny volt, kicsit lejjebb pedig egy borsnyi gennyes dudor alakult ki, ami 2-3 naponta kinyomás után is újra telt. A végleges tömés után az érzékenység is és a gennyes dudor is eltűnt , megszűnt .Ezek a mai napig nincsenek. Viszont márciusban vettem azt észre, hogy szelesebb időben, illetve melegebb étel fogyasztásakor érzékeny a fogam, úgy érzem a zománcos rész érzékeny. Sem fájdalom , sem duzzanat nincs, de nem olyan érzésű mint a régebben gyökérkezelt fogaim. Gyógyszert nem szedek be rá, de naponta 1-2 alkalommal ez a nem oda való érzés jelentkezik. A napokban elmentem a fogorvosomhoz. Tüzetesen átnézte a fogaimat , a nyelvgyököt , a szám minden részét. Az érintett fog semmire nem volt érzékeny, sőt azt mondta, nagyon szépen rendbe jött a kezelés után. RTG nem készült, viszont annyit mondott, hogy maga a fog nem lehet érzékeny, maximum az íny . Ha a csonthártya begyullad és feldagadok a rezekció és utoljára a húzás jöhet szóba, de frontfog miatt ezt nem forszírozzuk annyira. Nézessem meg másik orvossal? Igazából fájdalom nincs sem más fizikai tünet, csak néha ez az érzékenység érzés jelentkezik. Nem szeretném , ha idővel ott egy góc alakulna ki / ezek lennének a jelek / és szépen a baktériumok ott körbefertőznének mindent...
4 hónapja kezelt fog, várjak vele míg tényleg adott esetben feldagadna, vagy ez megszűnhet lassan ?

Köszönöm a választ !

Péter

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.04.26 16:49
Tisztelt Péter!

Pontos választ a kérdésére csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni, de a leírtakból úgy tűnik, hogy korrekt volt a kolléga diagnózisa és javaslata.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Gergő Nagy ::: 2017.04.18 11:08
Április 15-én Szombat este 10 körül gyökérkezelték a fogam önöknél, és jelenleg löktető fájdalmat érzek aannál a fogamnál, mi a teendőm? Két hét múlva szombaton lenne a következő gyógyszeres kezelés.

:::

Piros ::: 2017.04.18 10:05
Gyökérkezelt szemfog újra begyulladt, valószínűleg gyökércsúcs gyulladás, okozhat e emelkedett vérsüllyedést? köszönöm válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.04.18 12:43
Kedves Piros!

Igen, okozhat. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Nikolett ::: 2017.04.12 14:03
Jó naporlt a felsőbbal 4 es fogamat tömték de fájt 1 hét után és most gyökérkezeli dr 1 alkalomnal 2 ideget sikerült eltávolítani de fáj most mentem 2.dik alkalommal de még faj elötte szedtem dalacint mi lehet az ok?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.04.18 12:26
Kedves Nikolett!

Nagy valószínűséggel még található a fogban gyulladt ér, ideg vagy esetleg a fog körül nagy kiterjedésű a gyulladás.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Nina ::: 2017.04.11 22:42
A fogamat kb. 2 honappal ezelott gyokerkezeltek, de nyitva maradt a fogam, azota nem tudtam elmenni fogorvoshoz. Probalom vattaval betomni mindennap es tisztitani is szajvizzel ahanyszor csak tudom. A kerdesem az lenne, hogy meddig maradhat igy a fogam, tortenhet vele valami?
Elore is koszonom!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.04.18 12:23
Kedves Nina!

Sajnos már így is túl régóta van nyitva a fog, nagy a valószínűsége, hogy felülfertőződött. Érdemes lenne minél hamarabb fogorvoshoz fordulnia.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Miki ::: 2017.03.23 18:22
Jónapot. Ma voltam gyökérkezelésen. Átmenetileg betettek valami gyógyszert a lyukas fogamba. Az a kérdésem lenne hogy ha fogat mosok ez a gyógyszer nem fog onnan kiesni? Egyébként azt a fogamat is ugyan úgy moshatom? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2017.04.04 11:43
Tisztelt Miki!

Nyugodtan moshatja azt a fogat is.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Anita ::: 2017.03.13 12:52
Kedves fogorvos! A fenti jobb 1-es fogamon kb.30 eve van korona a mellette levő bal 1-es nagyon regota el van halva most a fogorvosom gyökerkezelest akart csinalni mivel ,hogy új korona lesz téve mind a két fogamra de kinyitotta es nem talált ideget, hogy össze van sülve vagy valami ilyesmi es visszazárta nem lesz ebből problema ha rá kerül a korona?válaszát köszönöm

:::

Zoltan ::: 2017.03.07 19:49
Tisztelt Deli dental!
Januar kozepen csinaltattam gyokerkezelest Lilla doktornonel, amely munkaval nagyon megvoltam elegedve es megszunt szinte teljesen az a kellemetlen erzes harapaskor, kocogtataskor.
Sajnos vasarnap pont azt a fogat erte egy utes a telefon szelevel teljesen veletlenul, azota szinte ugyanolyan kellemetlen erzes harapaskor es zavaro a fog mint a gyokerkezeles elott.
Kerdesem az lenne, hogy ez az erzes elmulhat vagy valami baj erhette a gyokerkezelt fogamat?

:::

Erika ::: 2017.03.03 18:16
Üdvözlöm! A felső jobb 4-es fogamat gyökérkezelte a fogorvos a korona alatt. Már haradszor van benne gyógyszeres tömés, de még mindig érzékeny, sőt legutobb már mikor reszelte is fájt. Készült röntgen felvétel a gyökérkezelés után illetve tűröntgen is.
Az lenne a kérdésem, hogy hány alkalommal lehet gyógyszeres tömést tenni a fogba, van-e esély, hogy elmúlik a fájdalom. A mellette lévő fog lengő fog tudom, hogy az nem fájhat mert nincs alatta semmi, de sajnos ha a nyelvemmel hozzáérek, úgy érzem az fáj és nem a mellette lévő 4-es.
Válaszát előr is köszönöm!

:::

Mea ::: 2017.03.03 15:40
Tisztelt Fogorvos!
Gyökérkezelés előtt,ha az ideiglenes tömés óta tünetementes a fogam gond-e ha pár nappal a kezelés előtt készittetem el a röntgen felvételt vagy fontos,hogy a kezelés napján készüljön?

:::

::: 2017.03.01 15:15
Kedves Fogorvos! Pàr hete voltam gyökèrkezelésen ma vissza mentem ès betömtèk de nagyon rossz ize van körübelül mikor múlik el? Még hètfőn vissza kell mennem valamiért akkor lehetsèges hogy ideiglenes tömést kaptam? Ha igen akkor ez mit jelent? Válaszát előre köszönöm!

:::

Andrea ::: 2016.12.13 16:12
Tisztelt fogaszat, koszonom a valaszukat,. Elnezest, rosszul irtam, a gyokerkezeles tavaly volt es mostanaig panaszmentes. Igy is indokolt hogy a rontgenen latszodo kis gyulladast nem akarjak kezelni?

:::

::: 2016.12.11 23:39
tTisztelt fogaszat,
jo par honapja volt gyokerkezelesem, nemreg erzekenyseget tapasztaltam ugyanott, visszamnetem, megrontgeneztek, a felvetelen lathato hogy van egy pici gyulladas. azt mondtak ha nem valtozik nem faj jobban akkor majd fel ev mulva menjek vissza ujra merontgenezik. a kerdesem az lenne hogy normalis ez? miert nem kezelik, miert kell megvarni amig a gyulladas nagyobb lesz es jobban fog fajni?mi lehet az oka annak hogy varnak vele ha egyszer mar most is latszik valami a rontgenen? (nagy oromomben hogy nem kell ujra felnyitni ezt elfelejtettem megkerdezni) erdemes lenne eroltetnem az azonnali kezelest ha nincs fajdalom? vagy tenyleg meg kell varni amig nagyobb lesz a baj? (jelenleg oldalrol kopogtatasra erzekeny egy kicsit) valaszukat elore is koszonom. Andrea

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.12.13 14:03
Kedves Andrea!

Viszonylag friss gyökértömés esetén (amennyiben az tökéletes!) az ilyen enyhe fájdalom még elfogadható, valószínűleg több idő kell a regenerációra. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Vivien ::: 2016.11.29 15:37
Üdvözlöm!
Augusztusban lett gyökérkezelve a bal felső első fogam. Most kicsit érzékennyé vált és mozog, ha harapok vele.
Mit lehet ezzel tenni?
Előre is köszönöm,
Szabó Vivien

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.30 14:31
Kedves Vivien!

Ahhoz, hogy pontos választ adjak, szükség lenne egy személyes konzultációra, illetve röntgenfelvételre.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Tamás ::: 2016.11.27 17:35
Tisztelt dr nő dr úr
Problémám a következő ! Kb 3-4 hónappal ezelöt voltam egy fogászati rendelésen ahol gyökérkezelték az egyik hátsó fogam ! De gyökértömést nem raktak bele azóta sem ! Magyaránt nincs le tömve a fog gyökér ! És most érzékeny a fogam ha rá harapok ilyen nyomó hirtelen felépő fájdalom jelentkezik ! És furcsa izt érzek a számban ! Ez lehet e a gond a fogamnál hogy nincs letömve a gyökér és még menthető e a fog ?
Válszát előre is köszönöm

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.29 13:31
Tisztelt Tamás!

Nem túl szerencsés, hogy nem készült el a gyökértömés, elképzelhető, hogy újra kell kezdeni a kezelést, hogy menthető legyen a fog.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Ilona ::: 2016.11.25 01:13
Tisztelt Cím! Fájdalommentes korona törött része miatti csere kapcsán a bal alsó 7es fogat tömték (előtte amalgán) utána1hétig egyre jobban fájt, majd rátették véglegesen a koronát,a beavatkozás és utána is fájt,2nap után visszamentem, koronát átfúrva 3ágù gyökér kezelése történt, injekcióval nem éreztem semmit.Köv. nap fájdalom ellen 1 algoflex, de este hirtelen ismét erős fájdalom lépett fel, cataflamot vettem be. A beavatkozásokhoz röntgen nem készült. A nélkül is tudhatja a fogorvos, mi a további teendő, meddig fájhat még, folytatni kell a gyökérkezelést? Az elvégezhető-e jól az átfùrt koronán keresztül? Köszönöm válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.29 11:54
Kedves Ilona!

A gyökérkezelés elvégezhető koronán keresztül is, bár jóval nehezebb a művelet. A kezelést mindenképp folytatni kell, amíg a fog panaszmentes nem lesz. Pontosabb választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Patrik ::: 2016.11.22 22:24
Kedves doktor úr/nő.
Egy kézilabda mérkőzésen erős ütés érte a fogam.
Az inyem vérzett de nem törtle egy darabsem belölle.
1 honap eltelt azóta es néha még mindig fáj.
Lehetseges hogy elhalt a gyökér es elfog hallni előbb utóbb a fogam?
Mi a teendő ilyenkor?
Vagy semmi okom az aggodalomra?
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdv.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.29 11:36
Tisztelt Patrik!

Pontos választ csak röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Alexandra ::: 2016.11.20 19:35
Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Azzal a kérdéssell fordulok Önhöz, hogy a jobb felső 6-os fogamat gyökértömték másfél hónappal ezelőtt. A fogam panaszmentes, viszont erős hajhullást tapasztalok. A röntgen felvételen látszik, hogy túlment az egyik csatornámon a kezelőorvosom, de azt mondta ha nincs gond akkor jó lesz így. Az lenne a kérdésem, hogy a túltömés miatt ez lehet góc? Ettől hullhat a hajam?
Köszönöm!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.22 09:43
Kedves Alexandra!

Véleményem szerint ez nem okozhatja a problémát, de természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Viki ::: 2016.11.18 13:49
Tisztelt Doktor Úr/Nő.

Gyökérkezelésem volt pár napja.tegnap probatomest tett a Dr Úr a fogamba.kaptam erzestelenitest.rogton utana ereztem h felduzzadt az arcom.lehetseges ez?
Elofordul hogy rossz helyre szúrt?
A kezelt fogam nem faj,csak az injekcio helye es kisse dagadt az arcom,illetve duzzanatot erzek az erzestelenito helyen.
Normalis ez 1nap utan vagy menjek vissza?
Koszonettel!
VIKI

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.18 14:40
Kedves Viki!

Ilyen típusú tünetek előfordulhatnak az érzéstelenítés beadása után. El kell múlnia ennek az érzésnek.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Vivien ::: 2016.11.12 20:52
Tisztelt Doktor Úr!

Kb. 2 éve gyökérkezelt fogam begyulladt és a fogorvosom szerint ki kell húzni, nem lehetséges további kezelés. Emellett a fogam a hidegre, de főleg a melegre is érzékeny. Elképzelhető, hogy nem az összes gyökérből lett eltávolítva az ideg? Ön szerint is a foghúzás az egyetlen megoldás?

Üdv,

Vivien

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.15 14:41
Kedves Vivien!

Elméletileg meg lehet próbálni ismételten gyökérkezelni a fogat, de erre pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2016.11.09 19:02
Tisztelt Doktor Úr!

Van egy gyökérkezelt fogam ami gyulladás miatt nyitva volt hagyva, majd most 1 hétig ideiglenes tömés volt benne. Ebben az utolsó 1 hétben amikor az ideiglenes tömés volt benne nem volt semmi fájdalom. Most tettek bele egy gyógyszeres tömést, persze előtte megint kitisztították. Lehetséges, hogy ez után valameddig fájdalom lép fel?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.10 11:59
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Igen, előfordulhat, de végleges gyökértömést véleményem szerint csak teljes panaszmentesség esetén érdemes készíteni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zotlán, főorvos, Jókai Dental

Illés ::: 2016.11.07 14:38
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Érdeklődni szeretnék, hogy Önöknél milyen áron mozog a moláris fog gyökérkezelése illetve mennyi idő alatt készül el.

tisztelettel!
Illés

:::

::: 2016.11.07 11:52
Tisztelt DoktorÚr! Két hete elkezdték gyökérkezelni az addig panaszmentes jobb 3-as felső fogam. Pár nap múlva beletették a gyökértömést. A fogam vége kocogtatásra érzékeny volt, ezért az orvos kiszedte a gyökértömést, majd pár nap calciumos lezárást követően újra gyökértömte. A tömés közben a mellette lévő 4-es fogam kihúzta, mert a panoráma röntgen szerint volt ott egy kis tályog. A fog kihúzásakor viszont nem talált az orvos tályogot, tiszta volt a fog. (nem tudom, hogy a röntgenen akkor mi látszódott?) Viszont a 3-as gyökértömése után másnapra a fogamnál egészen fent a gyökér végénél ahol az áthajlás van nyomásra fájdalom jelentkezett. Kívülről, ha az orrom töve mellett megnyomom akkor érzek ott valami gyulladást. Mi okozhatja ezt.? Várjak még pár napot, el fog múlni? Félek, hogy az orvosom ezt a fogam is kihúzza, mivel már egyszer kiszedte belőle a friss gyökértömést.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.08 12:17
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Azt javaslom, hogy várjon még pár napot. Amennyiben nincs semmilyen változás, keresse fel a kezelőorvosát. Sajnos pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Péter ::: 2016.11.07 04:59
Tisztelt Dr. Úr !
6 héttel ezelőtt erős fájdalomra ébredtem, a felső B1 szemfogam lett érzékeny. Minden mozdulat,nyelv és étel italra erős érzékenységet jelzett. Délutánra már az alsó fogak , és az orrom is fájt. Másnap tudtam menni orvoshoz, mire szinte minden fájdalom megszűnt. Csináltunk kis rtg, fizikai vizsgálatra kocogtatásra érzékeny volt, gyökércsúcsnál nyomásra nem jelzett semmit. A RTG képen jól látszódtak az erek, gyulladás-góc nem mutatkozott. Az orvos azt mondta, várjunk vele- ha dagadna az arcom, vagy fáj ismét, akkor gyökérkezeli a fogat, de jelenleg nem látja szükségesnek.
A fájdalom nem jött vissza, sőt a fog érzékenysége sem. Sem gyógyszert sem mást nem kell alkalmaznom, de ha a gyökércsúcsnál nyomást gyakorlok, az érzékeny arra az időre. Vagy ha az orromat kell fújni és ott jobban nyomom, érzem, hogy valami nem ok . De 5 hete ez nem változik,sem gyengébb sem erősebben nem érzem.
Gyökérkezeléssel az érzékenység megszüntethető?
Köszönöm a válaszát !
Péter

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.08 10:26
Tisztelt Péter!

Erre a kérdésre így nagyon nehéz válaszolnom. A gyökérkezeléssel még talán lehetne várni egy kicsit, de sajnos az sem teljes garancia, hogy ezeket a panaszokat megszünteti.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Mándy Mariann ::: 2016.11.05 18:13
Tisztelt Doktor Úr !
Rendkívül nyugtalanít az a tény,hogy az orvos közölte velem gyökérkezelés után,hogy sajnálja, de beletörött az eszköz a gyökércsúcsba. Kivenni sajnos nem tudja.Okozhat-e nekem valamilyen problémát,vagy károsodást a jövőben ez a fém eszköz darab?
Köszönettel: Mándy Mariann

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.08 10:22
Kedves Mándy Mariann!

Maga a betört eszköz semmilyen problémát nem okoz, sajnos ez a gyökérkezelések során előfordulhat. Gondot az jelenthet később, ha mégsem gyógyul meg a fog és újra gyökérkezelni kellene, mert akkor ezt a betört eszköz megnehezíti vagy esetleg meg is akadályozza.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Z ::: 2016.11.05 15:38
Tisztelt Doktor úr!
Gyökérkezelték egy fogamat, már többször is. Volt gyökércsatorna meghatározás, ultrahangos tisztítás, mikroszkópos átnézés, és a fog csak fáj ráharapásra, hetek óta. A röntgen és a ct. nem mutat semmi elváltozást, azt mondták, hogy majd megnyugszik, de már két hónapja fáj. Ez a felső szemfogam. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mi a probléma? Van olyan, hogy mindent megtettek a fogért és mégis valamiért nem sikerül a gyökérkezelés? Van-e értelme egyáltalán ebben az esetben a gyökércsúcs rezekciónak? Azért kérdezem, mert rengeteg pénzt elköltöttem már erre a fogra, az időről nem is beszélve, amennyit járkálok miatta és már eluntam a felesleges kínlódásokat miatta.
Köszönöm véleményét!
Üdvözlettel: Zita

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.08 10:16
Kedves Zita!

Elképzelhető sajnos, hogy nem lehet tökéletesen gyökérkezelni a fogat, bár ez a szemfog esetében nagyon ritka. Ezzel kapcsolatban a kezelőorvosa tud bővebb tájékoztatást adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

László ::: 2016.11.05 13:32
Tiszteletem. A kerdesem az lenne mi a teendo akkor ha korabban kb 1 eve volt egy gyokerkezelesnek hivta a doki de nem volt wz mivel csak kifurta es kitisztitotta a csatornat es nyiltan ugy hagyta. Azota 2 havonta mindig elojon egy fajdalom ami erzesileg feszito fajdalom es az arcom is be van dagadva. ( a kerdeses fog a bal folso ragofog meletti.) A kerdes hogy ez a fog megmentheto ujboli gyokerkezelessel? Elorr is koszonom

:::

Dóra ::: 2016.11.04 21:44
Tisztelt Doktorúr!
Olyan problémám lenne, hogy a jobb 1 fogamat szerdán kezdte gyökérkezelni a fogorvos. A beavatkozás nem fájt szerencsére, de azóta is nagyon érzékeny a fogam, akár ha a nyelvemmel megnyomom is nyomást érzek az ínyemben, fáj. Ez normális? Ha igen, meddig fájhat kezelés után? Dalacint szedek másik fog miatt, lassan elfogy. A másik kérdésem, hogy hátulról fúrta meg, tett bele valami puha tömést, de instrukciókat nem adott, csak hogy 2hét múlva menjek vissza. Viszont ez a tömés potyog, alig merek fogatmosni, nehogy kiessen. Tudna nekem választ adni ? Köszönöm

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.08 10:03
Kedves Dóra!

Fájdalom, érzékenység ilyenkor előfordulhat, de meg kellene szűnnie. A tömés kérdésében látatlanul nem tudok pontos választ adni. Próbálja meg óvatosan használni, illetve érdeklődjön a fogorvosánál.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Anna ::: 2016.11.02 18:45
Tisztelt Doktor Úr!

Még nyáron volt egy duzzanat az ínyemen, amely miatt az egyik fogamon gyökérkezelést végeztek. Viszont két hete ismét megjelent a duzzanat, ezért szájsebészeten azt felvágták, pár napig kezelték, és a mai napon a kezelt fog melletti fogamon is gyökérkezelést végeztek, csakhogy miután hazaértem a fogorvostól, ismét megjelent a duzzanat az ínyemen. Jövőhét szerdára kaptam időpontot további kezelésre, viszont ha nem múlik el a duzzanat, mit tegyek?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.04 17:54
Kedves Anna!

A gyökérkezelés eredményeképpen a duzzanatnak el kell múlnia. Viszont pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2016.11.01 13:09
Tisztelt Dr. Úr!

Fél éve volt egy gyökérkezelésem, de a gyökértömést most gyulladás miatt elkelet távolítani és kitisztítani. A gyökértöméssel elméletileg minden rendben volt. Múlt hét csütörtökön történt ez, másnap megint kitisztították, mert iszonyatosan fájt és írtak fel gyulladás csökkentőt. Vasárnap elmentem vele ügyeletre addigra pont egy picit enyhült elméletileg akkor kezdhetett el hatni a gyulladáscsökkentő, kitisztították megint. Most már kicsit elviselhetőbb, de még mindig folyamatosan fáj és ugyanúgy kisugárzik. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben nem múlik el a fájdalom mennyi idő múlva javasolt eltávolítani a fogat? Holnap vissza tudnék menni a fogorvoshoz, de várnék még vele pár napot, de kérdés, hogy meddig érdemes még várni vele?
Előre is köszönöm a válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.11.02 13:21
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Véleményem szerint érdemes lenne még pár alkalmat várni az eltávolítással. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Aranka ::: 2016.10.29 10:50
Köszönöm gyors válaszát. Még azt elfelejtettem írni, hogy ha lehajolok cipőt bekötni, akkor is fájdalom jelentkezik a fogban.

:::

Aranka ::: 2016.10.27 14:26
Góckutatás miatt mentem fogorvoshoz, aki nem talált gyanús fogat, de volt egy fogam fent a jobb 3-as ami még nem volt gyökérkezelve, ezért úgy döntött, hogy gyökérkezeli.(valamit rácseppentett a fogra és arra fájdalom jelentkezett) Ez hétfőn történt, gyökérkezelte és a végét lezárta, másnap újra kwellett menni, megint valamit beletett, majd lezárta.Panaszaim nem voltak. Szerdán véglegesen betömte, Közben egyszer éreztem fájdalmat, azt mondta, hogy túlment egy kicsit a gyökércsúcson, visszaengedi egy kicsit. Ma csütörtökön visszamentem, mert a fogam vége érzékeny lett, ha rágni akartam vele, vagy kocogtatásra A doktornő kiszedte a gyökértömést. Közben fájdalmat éreztem ezért érzéstelenítő is kellett. Rakott bele calciumot és lezárta, majd jövő héten menjek vissza. Most jöttem haza és már újra olyan érzékeny mint azelőtt. Ha nem eszek, nem bántom akkor nem fáj, csak ha hozzáérintem az ujjamat, kicsit megkoccintom, vagy megnyomódik. A fájdalom csak az egyik oldalon jelentkezik, és főleg a fogam alsó részénél. A kérdésem az lenne, hogy ez a fájdalom még elmúlhat-e , mi okozza és várjak vele még pár napot?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.10.28 19:30
Kedves Aranka!

A fájdalom természetesen elmúlhat. Az, hogy mi okozza nehéz így látatlanul megmondani. Lehet gyulladás, bent maradt ér-ideg darab, pontos választ viszont csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

VR ::: 2016.10.26 12:27
Interneten találtam a kérdezési és szaktanács-kérési lehetőséget, konkrét problémával kapcsolatban szíves segítségét kérem:
Nagyörlő--Granulómás (volt tavaly - idén nem látszik...bár) genny spontán ürült...
Ma már két idegcsatorna kiidegelve, gyógyszeressel kezelve, ami használt, de némi alkohol után ( nem vigyáztam magamra) a váladéktermelés pár napja kiújult...
Viszont a 3. csatorna bejáratot nem találjuk !!!
Kérdésem:
- Erre alkalmas lehet-e a 3D-s CT ?
-ha nincs meg a szájadék - nincs más út, mint a húzás?
/ Bevallom : egy doppler elven működő készülékben is reménykedem - ha van ilyen /
- a modern lézeres gyöké-r kezelés alkalmas-e ilyen esetre?
-elképzelhető, h annyira beszűkült egy foggyökér, h abban nincs már semmi ( netán nem is nőtt bele ) ideg és bátran betömethetem...? ?

Nem tudom, h biztosan fog-eredetű-e a bajom? Régebben UH a parotison 8 mm-es nyirokcsomót látott. Állkapocsmirigyem nyomásra ürít...old.
Előre is köszönöm segítő válaszát
Üdvözlettel:

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.10.26 18:44
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Ez attól függ, hogy melyik nagyőrlőről van szó. CT-felvételen elméletileg látszódnia kell, hogy van-e csatorna. Amennyiben van, akkor én a mikroszkópos gyökérkezelést javasolnám, érdemes szakorvoshoz fordulni. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2016.10.25 07:01
Tisztelt Dr. Úr/Nő
2012ben gyökér kezelték a fogamat több folyamatban én ezt félbe hagytam és nem mentem visza a tűk még benne vannak a fogamba. Az a kérdésem lenne hogy ezeket a tűket kibírják még műtét nélkül szedni? Én már kiszeretném húzatni annyira tönkre ment. Csak mivel van egy két hónapos kisbabám aki anyatejes és félek hogy az érzéstelenítő hatással lesz rá.
Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.10.25 17:24
Kedves Hölgyem!

Erre a kérdésre csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Beatrix ::: 2016.10.24 16:18
Tisztelt Doktor Úr!
kb. egy hónappal ezelőtt cseréltek egy tömést ami alá alá volt szuvasodva a fog. A fogorvos azt mondta, hogy annyira közel volt a gyökérhez , hogy ha éjszaka fájni fog, akkor menjek vissza, gyökér kezelni kell. De ez a 3-as fogam, és nem szeretném ha idővel leszürkülne, és ha jól tudom a tartósságát is veszélyezteti a gyökér tömés. Pár éjszaka fájt azóta, főleg, olyan nap után amikor sokat sportolok, de utána pár nap után mindig elmúlik. Csak így kiszámíthatatlan, és úgy érzem magam mint egy időzített bomba lenne a számban, ami bármikor elkezdhet fájni. Mit javasol? Köszönöm

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.10.25 17:18
Kedves Beatrix!

Amennyiben indokolt, akkor mindenképp szükséges a fog gyökérkezelése. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Tamas ::: 2016.10.23 18:50
Tisztelt Doktor Úr!
Kb 1,5 éve kilyukadt egy fogam,nem mentem el vele orvoshoz mert nem mertem/merek szólni anyukamnak erről és a fogorvostol is félek!Még annyit a problémás fogrol, hogy letort fél eve és kb azóta kínzó fájdalmaim vannak de tudom mert egyszerűen nem merek orvoshoz menni.Par napja viszont már az alkapcsom és az inyem is fáj a fog környéken.Ha bármiféle segítséget tudna írni Nagyon Hálás Lennék Érte!
14/F

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.10.25 17:15
Tisztelt Tamás!

Azt tudom javasolni, hogy mindenképp és minél hamarabb forduljon fogorvoshoz.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Olivér ::: 2016.10.21 19:57
Tiszteletem, Doktor Úr!

Nekem olyan problémám van, hogy másfél éve gyökérkezelték a fogam, és azóta nyomásra érzékeny. Tehát ha akár kívülről megnyomom az ínyemet a fog gyökerénél, akkor érzékeny, vagyis kicsit fáj. De csak nyomásra, egyébként nem. A másik problémám ezzel a foggal, hogy úgy egy hete észrevettem, hogy lyan furcsa ízű a szám ott, ahol ez a fogam van. Továbbá az is feltűnt, hogy a nyelvemmel érzem ott az ínemet. Megnéztem a tükörben, és feltűnt, hogy egy pici darab letört a fogamból, úgy hogy egészen a korona kilátszó részéig. És a nyelvemmel érzem, hogy egy pici ínydarabka lifeg ott. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mit csinálnak a foggal, e két probléma megoldására. Kipótolják a fogat töméssel vagy valamilyen más módon? Meg lehet mé menteni ezt a fogat? A nyomásra érzékenység hátterében a gyökércsúcsban lévő gyulladás állhat?

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel, Olivér

:::

Hanna ::: 2016.10.18 22:14
Tisztelt Doktor Úr!

Közel két hete járok fogorvosomhoz gyökérkezelésre (jobb hátsó 7-es), már a második ideiglenes tömést rakta be, aminek ma egy viszonylag nagyobb része kiesett étkezés közben. Fájdalmaim egyenlőre nincsenek, amióta megkezdtük a kezelést egyszer sem fájt, csak annyi a probléma, hogy érzem a tátongó lyukat a fogamban. A következő kezelésem pontosan 10 nap múlva lesz, de nagyon távol vagyok az otthonomtól, nem tudnék egyszerűen hazamenni. Nagyon elfertőződhet ezidő alatt maximális odafigyelés mellett? Köszönöm szépen a válaszát.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.10.19 12:03
Kedves Hanna!

Nem szerencsés, ha nyitva van a fog, de ha nem megoldható, hogy visszamenjen a fogorvosához, akkor azt javaslom, hogy inkább étkezzen a másik oldalon, illetve még körültekintőbben tisztítsa a kérdéses fogat.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2016.10.18 15:08
Tisztelt dr úr..
Ma voltam orvosnál ahol a hátsó fogam gyokerkezelték es a gyökeret be is tömték es a fogam felső részén is ilyen rózsaszínes tomes van de végleges tomesre csak jovohonap 22 re kaptam idopontot... tömés nem fog addig lepotyogni a fogam tetejéről?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.10.19 11:58
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Elméletileg addig ki kell tartania az ideiglenes tömésnek.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Tibor ::: 2016.10.18 00:01
Kedves Doktor Ur/No!

Ma voltam gyokertomesem, ami fedotomessel lett lezarva. Januarban tudok csak elmenni vegleges fedotomesre. Ez jelenthet problemat?
Valaszat elore is koszonom!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.10.18 13:43
Tisztelt Tibor!

Nem szerencsés szituáció, de elméletileg nem szabad, hogy probléma legyen vele.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zotlán, főorvos, Jókai Dental

István ::: 2016.10.11 15:47
Tisztelt Doktor Úr!
Van egy tömött fogam amiről készült rtg és kiderült h a tömés alatt szuvasodott,újrabetömték de utána fájt tompán illetve ha rágtam vele.Elmentem egy másik orvoshoz aki azt mondta közel van a fogideghez a tömés mély volt a szuvasodás,közben el kezdte a többi fogamat kezelni ezzel pedig várunk h hátha javul,el telt 3hét azóta am nem fáj már illetve csak ha keményet eszek akkor érzek fájdalmat a fogamba ha kopogtatom ilettve lágyabb ennivalóknál nem! Azt szeretném megtudni meddig érdemes várni ? egyáltalán fog javulni? köszönöm előre is azt még hozzá teszem mellette van egy gyökérkezelt fog amin a gyökércsúcson van egy kis gyulladás de az orvos azt mondta h a gyökértömés tökéletes! illetve e két fog közé könnyen ott marad a ennivaló maradék

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.10.12 11:21
Tisztelt István!

A mély töméseknél előfordulhatnak ilyen típusú tünetek, még érdemes várni. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Anita ::: 2016.10.06 20:05
Tisztelt Doktor Úr!

Nyáron egy sok évvel ezelőtt letört fogam tömését cseréltettem ki. (jobb felső 2es). Pár hete éreztem h érzékeny harapásra, koccogtatásra, és egy kemény csomó lett egészen magason, szinte orr alatt.Elmentem fogorvoshoz, ő furt egyet rajta, kiidegelte, tisztitotta es nyitva maradt. Egy hét mulva gyógyszeres tömést kapott. De megint kezdett érzékeny lenni, es az eltűnt csomó visszajött. Most ujra kifurta, tűvel tisztitotta s nyitva maradt ujra, ez volt tegnap, de még most is érzem a csomót. Ez normális igy? Mitől fog ez elmulni?
Köszönöm

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.10.07 15:17
Kedves Anita!

Véleményem szerint nem szerencsés sokáig nyitva tartani a fogat. A csomót a fog gyökere körüli gyulladás okozza, aminek a gyökérkezelés során az érzékenységgel együtt el kell múlnia.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Róbert ::: 2016.10.03 19:06
Üdvözlöm!

Pár évvel ezelőtt az egyik szemfogamat gyökérkezelték és sajnos mivel nem igazán vagyok túl bátor ,nem mentem vissza és nyitva maradt. Igazából azóta sem volt vele problémám,de ha mostanában a szemem alatti részhez érek érzékennyé válik. Lehet nagyobb problémám ebből?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.10.04 13:28
Tisztelt Róbert!

A problémát nagy valószínűséggel a gyulladás okozza. Minél hamarabb célszerű lenne folytatni (újra kezdeni) a gyökérkezelést. Sajnos ebben az esetben - mivel nagyon sokáig volt nyitva, ezáltal fertőzésnek kitéve - az is előfordulhat, hogy már nem menthető a fog és el kell távolítani.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Orsi ::: 2016.09.29 18:59
Tisztelt Doktor Úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy kb 15 éve a jobb első fogam felét kiütötték egy teniszütővel. Akkor az ideg állítólag nem sérült meg. A fél fogat csak szimplán pótolták, most viszont kb 4 hónapja letört a pótlás. Visszamentem az orvoshoz, aki közölte, hogy az ideg elhalt. Kaptam dalacint, utána bedagadt a felső ajkam. Visszamentem megint az orvoshoz. Felfúrta, átmosta és ennyi. Nem volt utána szabad időpont, szabadságra ment, és ez egy magán orvos volt. Közben elköltöztem kollégiumba, majd mikor nyaraltam, megint bedagadt a felső ajkam, elmentem másik orvoshoz. Az szintén kitakarította, átmosta és csak szörnyülködött, hogy mennyi ideje van nyitva (kb 3 hónap) és mondta, hogy ő se tud vállalni, mert ő is megy szabadságra meg minden. (Hurrá...) Ennek örömére, felkerestem a kollégiumhoz tartózó körzet orvost Budapesten. Tegnapra volt időpontom el is mentem. Ő azt mondta, hogy akkor kellett volna gyökérkezelni a fogamat, mikor kiverték a felét. De azt hogyan, ha egy nem sérült idegről volt akkor szó? És hogy lehet. hogy a 15 éve alatt nem vette észre senki, hogy elhalt a fogban az ideg?
Mert tegnap a fogorvostól át is küldtek a szájsebészetre, ahogy felvágták az ínyemet és valami granulómát/cisztát szedtek ki. ÉS ezt most hogyan? Nem értem. Az elmúlt 15 év, és a négy hónap alatt senkinek nem tűnt ez fel? Pedig minden orvosnál készült röntgen felvétel. Hogy lehet, hogy senki nem szúrta ki? És miért nem világosított fel az orvos, hogy annak a fognak nem szabadnak ennyi ideig nyitva maradni?


Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.09.30 15:49
Kedves Orsi!

A feltett kérdésekre nem igazán tudok (és nem is tisztem) válaszolni, pláne látatlanul. Természetesen személyes konzultáció alkalmával, illetve röntgenfelvételek alapján el tudom mondani a szakmai véleményemet.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zsolt ::: 2016.09.28 20:17
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Pár hete nyomás+hidegérzékennyé vált az 1 éve gyökérkezelt fogam. A panoráma röntgenen egy nagy, elmosódott, sötét folt látható a fog körül.

A gyökértömés 1 hete el lett távolítva, azóta gyógyszeres kezelés alatt áll a fogam, viszont továbbra is nyomásérzékeny.

1. mire utalhat egy elmosódott sötét folt a felvételen?
2. mennyi idő után dől el az ismételt gyökérkezelés sikeressége? (mikor várható a tünetek enyhülése)
3. körülbelül milyen arányban (százalék) sikeresek az ismételt gyökérkezelések? tartok tőle, hogy elveszítem a fogam

:::

::: 2016.09.22 08:16
Kedves Doktor úr/Hölgy!

Arra lennèk kíváncsi, hogy az igaz hogy ha a bal alsó fogam ki lesz húzva akkor a felső le fog csúszni, kiesik egy idő után? (amelyik pont felette van)

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.09.23 19:54
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Igen igaz, a fog elongálódhat, de ahhoz, hogy kiessen nagyon hosszú idő szükséges. Véleményem szerint érdemes a foghiányt minél hamarabb pótolni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Jutka ::: 2016.09.21 22:40
Szép jó napot!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a tegnapi nap folyamán először csináltak nekem gyökérkezelést ( ráadásul nyitva van ). Sosem volt ilyenem és sajnos nem is világosítottak fel, hogy mit kell tennem vele. Ma pl kijött a vatta darab belőle. Bár gondolom ez normális dolog viszont 21 nap múlva kell csak visszamennem. Ez nem túl hosszú idő? Illetve így nem fog jobban begyulladni a fogam? Vagy mivel védjem amíg eszek iszok ? Tudna nekem valami pontos információval szolgálni?Előre is köszönöm!!!!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.09.23 19:52
Kedves Jutka!

Véleményem szerint is ez nagyon hosszú idő. Ha mégis így maradna és nem kezelik máshol, akkor azt tudom javasolni, hogy étkezésnél mindig legyen benne vatta és azt rendszeresen cserélje.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

László ::: 2016.09.20 20:28
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!

Június elején fejezték be a jobb felső 5-ös fogam gyökérkezelését. Utána volt egy kis fájdalmam, amire a fogorvos azt mondta, hogy szerinte csak az íny érzékeny, és nyár végén nézzük meg.

Nemrég visszamentem, de nem nagyon változott a helyzet. Nyomásra, hidegre és melegre nem érzékeny, viszont van egy állandó feszítő (nem lüktető) érzés. Volt már másik gyökérkezelt fogam is, ami kb 15 év után gyulladt be, de a két érzés össze sem hasonlítható. A mostani főleg inkább csak délután érezhető, és estére érdekes módon kissé javul(vagy nem rosszabbodik), délelőtt pedig általában nem érezhető. Vannak napok, amikor csak alig, van, amikor viszont szinte egész nap fájdogál. Gyógyszert nem szedek rá, viszont szoktam helyileg fertőtleníteni (grape fruit magkivonat, teafaolaj, zsálya, szegfűszeg).

Anno azért választottam ezt a fogorvost, mert kedvenc területe a gyökérkezelés, és tudtommal ilyen irányú továbbképzésen is részt vett. Kérdésem, hogy elhihetem-e, amit mondott, azaz, hogy előfordul, hogy csak hónapok után múlik el a fájdalom, és ilyen rövid idő elteltével még nem érdemes újra gyökérkezelni? Mit tehetek, hogy ne kelljen kihúzni, és rendbe jöjjön?

Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
László

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.09.21 17:39
Tisztelt László!

Erre a kérdésre így látatlanul nagyon nehéz válaszolnom. Előfordulhat, hogy a kezelés után még érzéken marad a fog, de az tekinthető normálisnak, ha teljesen panaszmentes. Megoldás a problémára az újragyökérkezelés lehet. Előfordulhat viszont, hogy egy mellékcsatorna/szám feletti csatorna (amit nem munkáltak meg) okozza a panaszt. Ezt viszont a legtöbb esetben csak mikroszkópos gyökérkezeléssel lehet megoldani. Én egyelőre még várnék az ismételt gyökérkezeléssel és sajnos az is benne van a pakliban, hogy elveszíti a fogát (ez persze a legvégső eshetőség).

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Adrienn ::: 2016.09.19 21:00
Tisztelt Fogorvos Úr!

Én azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy ma félre gyökérkezelték a fogam, tehât a jó épp fogamat csinàltâk a rossz helyet. A kérdésem pedig az lenne hogy ennek mi lehet a következménye?
Vàlaszât előre is köszönöm!

Dr. Ferentzi Balázs ::: 2016.09.21 17:14
Kedves Adrienn!

Amennyiben megfelelően gyökérkezelik, akkor semmilyen. Természetesen a problémás fogat is kezelni kell.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zsófia ::: 2016.08.31 08:54
Tisztelt Doktor Úr!

Egy hónapja kezdték el gyökérkezelni a fogamat. Első alkalommal eltávolítottak egy ideget, ki lett tisztítva a gyökércsatorna. Viszont nem sikerült belerakni azt az anyagot a csatornákba, ami végleges lenne, mivel még levegő hatására is túlságosan vérzett. A doktornő gyógytömést rakott bele, egy hónap múlva- 4.kezelésre- kaptam időpontot és a fog húzása is szóba került.
Mi lehet az oka, hogy a kezelésre rosszul reagál (vérzik) a fogam? Ha a következő kezelés sem jár sikerrel, még menthető lenne a fog egy másik fogorvos által?

Köszönettel:
Zsófia

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.31 13:45
Kedves Zsófia!

Vérzés két okból lehet:
1. van még ér-ideg köteg a csatornában
2. a fog körüli szövetekből ered a vérzés.
Elképzelhető, hogy menthető a fog, de erre csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok választ adni. A fogeltávolítás csak a legvégső megoldás!

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Bettina ::: 2016.08.25 21:23
Tisztelt Fogorvos!
3 hete vettem észre, hogy letört egy pici darab a fogam oldaláról (második előzápfog) és érdesebb lett. Gondolom a fogzománc.
Előző héten elkezdett fájni is, ha a nyelvemmel hozzáérek és dörzsölni kezdem szúr. Illetve egy picit szürkés kezdett lenni az ínyem alatta és a fogtő. Jővőhét péntekre kaptam időpontot az orvostól, de nagyon félek, nem szeretném elveszteni a fogamat! Ugye még megmenthető a fog, akár egy töméssel, gyökérkezeléssel?!
Köszönöm szépen válaszukat!
Üdvözlettel, Bettina

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.26 16:44
Kedves Bettina!

Elméletileg természetesen menthető a fog, maximum gyökérkezeléssel. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Bea ::: 2016.08.24 12:56
Kedves Főorvos Úr!
Köszönöm szépen a választ!
Üdvözlettel,
Bea

:::

Bea ::: 2016.08.24 10:23
Tisztelt Doktor Úr!
A fogorvosom javaslatára, sokadik foggyökérkezelés után felkerestem egy specialistát, mikroszkópos foggyökérkezelésre. Az elsőn túlvagyok. Az eredmény 2 csatorna sikeres tisztítása, a másik 2 csatorna ugyanannál a fognál sikertelen, és plusz beletört műszer, amiről eddig szó nem esett. Így lezárta a fogat ideiglenesen a legközelebbi kezelésig, amelynek az időpontja több, mint 3 hét múlva lesz. Kérdésemre, hogy a 3D CBCT felvételen, amit vittem magammal nem volt-e látható előtte a beletört műszer, amiről eddig szó nem esett, a válasz elmaradt és ezután elkérte a felvételem, hogy maradhasson nála a következő kezelésig, hogy átnézze. A kezelés előtt előzetesen konzultáción vettem részt a felvétel megtekintésével.
Azt szeretném megtudni a Doktor Úrtól, hogy egy 3D CBCt-n látható-e a fogcsatornába beletört műszer? Milyen legegyszerűbb felvétellel lehet ellenőrizni, hogy nem marad-e a gyökércsatornában műszer? Nem okoz-e gondot, hogy a fog ideiglenes tömést kapott a csatornában hagyott beletört műszerrel, a következő kezelésig? Nagyon aggódom a fogam miatt, a megmentése miatt fordultam specialistához.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.24 12:14
Kedves Bea!

Elméletileg egy +D CBCT felvételen látszódnia kell a betört műszernek. Ezt egyébként általában egy periapikális röntgenen is látni lehet.
Amennyiben nincs fájdalom, akkor nem okoz gondot a beletört eszköz. Sajnos ez előfordulhat gyökérkezelések során.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Balázs ::: 2016.08.23 13:06
Tisztelt doktor Úr!

Egy jobb felső kisörlő fogam kezdett el fájni március környékén olyan szinten, hogy fájdalomcsillapítóval se tudtam aludni, ekkor kerestem fel fogorvost.

Akkor a doktor úr azt mondta, hogy határeset a fog vagy még épp jó a sima tömés, vagy gyökérkezelni kell, a fogorvos elmondása szerint elég vékony volt az ép fogrész és amikor megnyomogatta érezte a gyökereket. Beletett egy gyógytömést és nem döntöttük el, hogy mi legyen a további teendő. Ezután fokozatosan múlt el a fájdalom, amíg szinte csak érzékenység volt tapasztalható a fogamon hidegre-melegre, ezután viszont sajnos ezt én itt annyiban is hagytam, több okból kifolyólag, így egészen kb félévig volt bent ez a gyógytömés egészen múlt hétig amikor egyre inkább elkezdett megint tompán fájni a fog. Másik fogorvost kerestem fel, aki a gyógytömés kifúrása után azt mondta, h megfelelően alá van bélelve a fog és elég lesz egy sima tömés. Betömte a fogam, viszont a tompa fájdalom megmaradt, és estére gyengébb fájdalomcsillapítót veszek be ami hat is rá,

A fogorvost újra felkeresem majd, hogy nézzünk egy időpontot, viszont egy másik véleményre is kiváncsi volnék így a leírtak alapján. Amit én most gondolok, hogy megint van egy gyulladásom a fogbélben és esetleg újra kellene egy gyógytömés ami ezt megszűntetné majd aztán végleges tömés, vagy akkor ilyen helyzetben már a gyökérkezelés javasolt?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.24 11:56
Tisztelt Balázs!

A leírtak alapján a véleményem szerint a gyökérkezelés javallt.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zsuzsanna ::: 2016.08.22 12:38
Nagy valószínűséggel gyökérkezelni kellene egy nagyon régen betömött (még amalgámmal) fogamat. Jól gondolom, hogy Rendelőjükben Dr. Lévai Zsófiát kellene felkeresnem? Mennyi a várakozási idő egy ilyen kezelés elkezdéséhez, ha most bejelentkezem, és kb. mennyi idő alatt készülhet el?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.24 11:52
Kedves Zsuzsanna!

Rendelőnkben mindenki áll rendelkezésére, természetesen a Doktor Nő is.
Időpont egyeztetésben a recepciós kolléganőink tudnak Önnek segíteni.
A gyökérkezelés ideje nagyjából három hét, de ez esetenként változhat.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Ági ::: 2016.08.18 18:17
Tisztelt Doktor Úr!
Múlt héten gyökérkezelésen estem át, mivel mar nem birtam a fájdalmat. Ma kellett visszamennem, de mivel még mindig fáj, a fogorvosom nem csinált vele semmit. Sajnos a mai kezelésen tudtam meg, hogy az egyik elkanyarodo gyökércsúcsba beletőrt a fúró/tű (nem tudom mi, de valami beletört) vége. Ma azt mondta a doktornő, hogy nem fog gondot okozni ha benne hagyja. A kérdésem az lenne, hogy valoban benne maradhat e ez az orvosi műszer darab, vagy ez a későbbiekben gondot fog nekem okozni?
Válaszát megköszönöm!
Ági

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.19 19:17
Kedves Ági!

Sajnos ilyen előfordulhat a görbült/szűk gyökércsatornák esetén. Amennyiben a gyökércsúcs közelében van a törés és nincs fájdalom. akkor különösebb gondot nem okoz. Ha viszont a fog panaszos marad (és ez amiatt a gyökércsatorna miatt van!), akkor nem biztos, hogy megmenthető a fog.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Sándor ::: 2016.08.18 11:00
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Az egyik fogam sima tömés után gyökérkezelésre szorult. A fogat a Doktornő kifúrta, kiidegelte majd szabadon hagyta, hogy egy hét múlva menjek vissza a gyökérkezelés folytatására.
A problémám az, hogy 1 nap elteltével sajogni kezdett a fog, ami nem múlik.
Nem vészes a fájdalom, de érdeklődni szeretnék, hogy ez velejáró dolog?
Segítségét előre is köszönöm!
Üdv: Sándor

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.18 14:07
Tisztelt Sándor!

A gyökérkezelés kezdeti szakaszában előfordulhatnak ilyen típusú tünetek. Amennyiben rosszabbodna, mindenképp menjen vissza a kezelőorvosához!

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Réka ::: 2016.08.17 21:20
Kedves Doktor Úr! Kb. 2 hónapja kezeljük a gyökérkezelt fogamat, mert minden alkalommal ahogy ideiglenes tömést teszünk bele, a fog alatt góc alakul ki. Ki kell venni a tömést, hogy lemenjen a duzzanat. Meddig folytatható ez? Mi lehet a megoldás?
Köszönöm!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.18 14:06
Kedves Réka!

A leírtak nem teljesen a normális velejárói a gyökérkezelésnek, pláne nem ilyen hosszú ideje tartó kezelésnél. Valami probléma lehet a gyökércsatornákban, de sajnos pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Rebeka ::: 2016.08.17 13:19
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Pénteken nyaki gerinc MRI vizsgálatom lesz, kérdésem, hogy elvégezhető e a vizsgálat úgy, hogy ezen a héten több fogam is tömésre került, illetve az egyikben gyökérkezelés okán csapok (meglátásom szerint fém) találhatóak?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.18 13:46
Kedves Rebeka!

Elméletileg minden gond nélkül elvégezhető a vizsgálat, de azt javaslom, hogy a biztonság kedvéért jelezze ezt a kezelőorvosnak is.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Sándor ::: 2016.08.13 04:04
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Tegnap kezdtek gyökérkezelést az egyik fogamon, azonban az arcom éjjelre csúnyán bedagadt. Cataflant vettem be a nap folyamán 2-t is, éjjelre mégis sokkal nagyobb lett.
Még több mint két hét van a következő időpontig.
Ilyenkor mi a teendő?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.17 15:21
Tisztelt Sándor!

Ez sajnos előfordulhat. El kellene távolítani az ideiglenes tömést a fogból vagy a duzzanatot megnyitni (incízió), esetleg antibiotikumos kúrát alkalmazni. Érdemes lenne minél hamarabb felkeresnie a kezelőorvosát.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Ottó ::: 2016.08.12 21:31
Tisztelt Doktor ÚR! Érdeklődöm, hogy ha a gyökércsúcsa alatt gyulladás van a csontszövetben akkor van- e értelme a gyökérkezelésnek?
Köszönettel: Ottó,

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.17 15:09
Tisztelt Ottó!

Elméletileg igen, van értelme. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Dominik ::: 2016.08.12 12:22
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Olyan kérdésem lenne, miszerint a mai napon gyökérkezelésen estem át, mindezt röntgen vizsgálat nélkül, és több mint egy tucat tűvel meg az ideiglenes töméssel küldtek haza közel 3 hétre (szabadság). Ez normális?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.12 17:04
Tisztelt Dominik!

Egy tucat tűvel? Ezt úgy érti, hogy önnek kellene otthon kezelni a fogát? Amennyiben ez így lenne, akkor az semmiképp sem normális és nem is ajánlom az otthoni "kezelgetést"! Máskülönben a gyökérkezelés egyik diagnosztikai feltétele a röntgenfelvétel készítése. A kezelést nélküle is el lehet végezni, csak nagyobb a sikertelenség előfordulása.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Réka ::: 2016.08.06 12:48
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Kb 1 hónapja gyökérkezelték az alsó és a felső metszőfogaim, valamint cirkón koronát is kaptam. Azóta a fogaim egyre érzékenyebbek. Azt mondák, hogy a gyökérkezelt fog nem fájhat,mivel már nem él. Több röntgent is készített az orvos, és azt mondta, hogy minden ideg el lett távolítva, de nekem mégis nagyon fáj. Az egyik felső metszőfogamnál feszítő a fájdalom. Mitől lehet ez? Sajnos a fogorvosom éppen szabadságon van, így még legalább 1 hetet kell rá várnom. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Réka

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.10 15:55
Kedves Réka!

Elképzelhető, hogy a koronákkal van probléma, de természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Timi ::: 2016.08.03 18:51
Üdvözlöm azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz hogy érzékenyek a felső fogaim a hidegre 2 fogamat is gyökérkezelni kell a beavatkozás után van rá esély hogy az érzékenység elmúlik? Amugy mindent megteszek az érdekében hogy igy legyen elmex fogkrémet használok egy hónapja és puha sörtéjű fogkefét volt panoráma röntgen is ott nem talált semmit a fogorvosom .

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.04 13:11
Kedves Timi!

Így látatlanul nagyon nehéz a kérdésére válaszolnom, de amennyiben az érzékenységet az a két fog okozta, amelyeket gyökérkezelik, akkor az érzékenységnek meg kell szűnni. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Sarolta ::: 2016.07.31 20:52
Tisztelt Doktor Úr!
Május eleje óta folyamatosan járok fogorvoshoz, már a harmadik fogamat gyökérkezeli. Mikor egyet befejez, megfájdul egy újabb. Az elsö fogam a felsö V fog volt. Sajnos ez a végleges tömés után, fájt, igy újabb kezelés várt rám, két hétig nyitva volt, gyogyult, gyogszeres tömés is volt benne, aztán gyökértömés és végleges tömés. Eközben a jobb also V fogam is gyökérkezelésen esett át, ezután 2 héttel letört, visszaépitésre került, fájdalommentesen. Ezeknek a kezeléseknek nagyjábol 3 hete. Sajnos egy hete ugy érzem, hogy mindkét gyökérkezelt fogam hol feszit egy kicsit, hol nyilal egy kicsit, de mind a kettö. Ennek vajon mi lehet az oka? Huzat lehetséges? A fogorvosom nagyon lelkes, a bal oldalon gyökérkezel éppen, de már nem merem neki mondani, hogy mi a gond a másik kettővel, mert igy tudja, hogy uj panaszokkal is érkezem. Ha tudna segiteni, hogy mi okozhatja egyszerre a két kezelt fogam panaszát. Tudom látatlanba nehéz, de hátha esetleg el tudnék indulni valamerre.

Segitségét elöre megköszönve!

Tisztelettel

Sarolta

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.08.02 12:18
Kedves Sarolta!

Az "huzatot" kizárnám, mint lehetséges problémaokozót. Több oka lehet annak, hogy egy gyökérkezelt fog panaszossá válik, és igen, így látatlanul nagyon nehéz erre a kérdésre felelnem. Pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni. Azt javaslom, hogy nyugodtan forduljon bizalommal a kezelőorvosához, hisz ez az orvos-páciens kapcsolat alapja. Biztos vagyok benne, hogy talál megoldást a problémára.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Laura ::: 2016.07.27 14:01
Gyökérkezelték a fogam röngent is készitettek rola ,mindent rendben talált! De másnap probáltam rágni azon a felén de éles nyilaló fájdalmat érzek! Ez mitöl lehet?!köszönöm

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.07.27 15:00
Kedves Laura!

Amennyiben a gyökérkezelés kezdeti stádiumban van, akkor ez a tünet előfordulhat. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Roland ::: 2016.07.24 22:21
Üdv.
A kérdésem az lenne, hogy 3 hete folyamatosan kezelik az egyik fogamat és 1 hete tették bele a végleges gyökértömést és azóta esténként néha fél percekre vagy egyáltalán nem de lüktet.
Mi ilyenkor a teendő?
Már csak húzni lehet vagy még megmenthető a fog?

:::

Nagy Sandor ::: 2016.07.23 17:33
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tegnap voltam a fogorvosomnál és be kellett tömni egy fogat, nagyon érzékeny volt de a tömés befejezése után már nem éreztem fájdalmat az idegben. Ugyanennél a fognál miután végzett észrevettem a fog nyakánál egy szuvasodást amit megpróbált kijavítani és elvileg minden jól sikerült. Mikor elmúlt a zsibbadás már otthon, éreztem egy kis fájdalmat és még mindig szokott fájni időről időre. A körmömmel a fog alá be tudtam nyúlni ami kicsit megijesztett hiszen be lett tömve ott is. Kíváncsi lennék a véleményére mivel csak jövő hét szerdára kaptam következő időpontot.

:::

Hajni ::: 2016.07.22 17:13
A kérdésem az lenne ,hogy 3 napja gyökérkezelték a fogamat ,nem fáj ,viszont időnként érzem ahogy lüketet...
Jövő héten megyek vissza..Ez rossz jel?
köszönettel...
Hajnal

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.07.22 19:40
Kedves Hajni!

A gyökérkezelés ebben a korai fázisában ez előfordulhat, elméletileg a további kezelések során el kell múlnia ennek az érzésnek.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zongor Réka ::: 2016.07.21 11:06
Tisztelt doktor ur,

Metszőfamat betömték tavaly, illetve gyökérkezelték is, lüktető fájdalmaim voltak.
Egy év elteltével ujra előjöttek a fájdalmak, melegre, forró levesre nagyon érzékeny.
Fogorvos észlelte az elszineződést is a fogamon.
Mi a teendő? Érdemes még egy gyökérkezeléssel folytatni?
Koszonom,
Zongor Réka

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.07.21 13:37
Kedves Réka!

Véleményem szerint mindenképp érdemes megpróbálni a fogat újragyökérkezelni. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zsolt ::: 2016.07.19 02:10
Kedves Doktor Úr/Hölgy!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy a mai napon bemenem a fogászatra és az eszuvasodott fogam fájt azt mondta a doktor úr hogy gyökérkezelni kell!mondtam rendben. Annyit csinálthogy megfurta csak simán a fogam és antibiotikumot irt fel és 2 hét mulva adott ujra időpontot mit tegyek hogy enyhüljön a fogfájásom?
A választ előre is köszönöm
Üdv: Zsolt

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.07.19 13:49
Tisztelt Zsolt!

A gyökérkezelés ennél azért többet jelent. Át kellene tisztítani a fogban a csatornákat, illetve a megfelelő mértékben feltágítani azokat. Csak attól, hogy megnyitjuk a fogat, mindenfajta kezelés nélkül, nem fog a fájdalom elmúlni. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2016.07.15 15:27
Üdv. A kérdésem az lenne, hogy van egy gyökérkezelt fogam, a jobbfelső 5-ös. 2 hónapja lett idegelve, és a foggyökeremnél kialakult egy ciszta, ami folyamatosan nő. Ez mitől alakulhat ki? Ezt a Szájsebészeten ki kell műttetni, vagy elmúlik magától?

:::

Rics ::: 2016.07.15 00:07
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

A szerdai napon mentem el fogászatra, hogy betömjék a bal hátsó bölcsességfogamat. Egyszerű tömésnek indult de ahogy a doki belefúrt a fogamba és kezdte kifúrni a dolgokat hát vészesebbnek látta a dolgokat. Olyannyira hogy az asszisztenstől elkért egy bunzenégőt és a célszerszámot felmelegítette majd a lyukba tette és piszkált valamit benne ez milyen eljárás vagy mit csinált ilyenkor a doki a fogammal? Illetve egy tömőanyagot helyezett a lyukba ami elég érzékeny volt fájt éreztem ahogy bele tömködi, Majd mondta hogy olyan anyag van benne ami kiöl mindent a fogból, és azt mondta hogy nagy eséllyél meg lehet menteni de benne van az is hogy húzni kell, és mondta hogy a fáj nagyon akkor ne várjam meg az egyeztetett időpontot hanem menjek be, de szerencsére nem fáj, ez jó jel? Menthető vajon a fog? Illetve ha visszamegyek akkor azt az anyagot amit berakott az fog fájni mikor kiszedi, vagy érzékeny lesz a fogam?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.07.15 19:04
Tisztelt Ricsi!

Ezekre a kérdésekre a kezelőorvosa tudja megadni a választ.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

katalin ::: 2016.07.10 19:42
Tisztelt doktorúr /nő
Az lenne a kérdésem hogy ha két napja egy olyan fogamat gyökér kezelték ami eddig nem fájt mégis röntgen útján kiderült hogy olyan mély lyuk van benne hogy eléri az ideget és ez a kezelt fog be lett tömve gyógy töméssel, ma kiesett a tömés.Az étkezés mennyibe befolyásolhatja a fog állapotát? Két hét múlva rendeltek vissza időpontra. Illetve másik kérdés : Az előbb említett fog a jobb 5ös felső fog,viszont azzal a panasszal mentem a fogorvoshoz hogy fájdodogál a jobb alsó 6-7es fogam...amibe a röntgen után kiderült gyönyörű a tömés mégis érzékeny főleg a 6os. A doktornő szerint teljesen jók. Mi lehet vele a probléma ha kívülről nincs látszata semminek??
Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.07.12 11:21
Kedves Katalin!

Amennyiben az ideiglenes tömés kiesett, akkor azt célszerű lenne minél hamarabb pótolni. Addig a másik oldalon étkezzen.
Töméskészítés után kialakulhat érzékenység, illetve az is okozhat problémát, ha túl mély a tömés. Pontos választ természetesen csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2016.07.01 11:20
Jó napot! Múlthéten gyökérkezelték a fogam és most egy próba tömés van benne. Kedden lett beletéve a tömés, de van amikor nagyon fáj a fogam és kicsit be is dagadt az ínyem és az arcom is. két hét múlva kaptam időpontot. Normális dolog ez hogy fáj és be van dagadva az arcom?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.07.07 11:25
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Elméletileg előfordulhatnak ilyen típusú tünetek, de azt javaslom, hogy amennyiben nem szűnnek a panaszai, akkor keresse fel a kezelőorvosát.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Anna ::: 2016.06.23 18:23
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Egy hónapja kezdték el kezelni az egyik fogam gyökérkezeléssel, mert a foggyökér is és a fogágy is gyulladt volt már. Sokáig fájt még utána, így az első kezelés után kapott gyógyszeres tömést ki is kellett venni az orvosnak és nyitva hagyta. Majd egy hét múlva megnézte, akkor kaptam újabb gyógyszeres tömést. Ezzel a töméssel 2hétig panaszmentes volt a fogam, meg is örültem neki hogy kezd helyre jönni...majd egyik nap érzékeny lett nyomásra, annyira nem hogy gyógyszerhez kelljen nyúlnom de kellemetlen volt. Visszamentem a fogorvosomhoz, aki azt mondta hogy szép tiszta a fogam belseje így betömo gyökértöméssel. Elmondta, hogy ha feldagad, elviselhetetlenül fáj stb másnap menjek vissza és akkor muszáj kiszedni. Most a tömés után 4 órával ott tartok hogy érzékenységet érzek de nem fáj eszeveszettül. Tömés után mennyi időn belül jelentkezhet ha nem jártam sikeresen a töméssel és irány vissza a doki? Aggódhazok még, hogy probléma lesz vele, vagy ifővel megnyugszik?
Köszönöm a válaszát!

:::

Leila ::: 2016.06.20 16:14
Tisztelt Doktor!

A mai napon a szakorvosom megkezte a fogam gyökérkezelését, miután két nap elviselhetetlen fájdalom miatt elmentem kezelésre. Az érzéstelenítő lassan teljesen elmúlik, és a fogam jobban fáj, mint eddig. Az orvosom ideiglenes tömést rakott az üregbe egy idegölő kezelésre rá.
A kérdésem az lenne, hogy nem kéne-e elmúlnia a fájdalomnak? Esetleg az idegölő kicsit enyhíti-e az érzést.
Hihetetlenül fáj a fogam, és a következő időpontom egy hét múlva esedékes.
Köszönöm válaszát!

:::

erika ::: 2016.06.15 01:09
Tisztelt Doktor úr,
mivel a 8-ban vagyok bejelentve,egy hete elmentem a Szentkirályiba,mert a felső rágófogaknál 2 fog között lévő tömés kiesett.Egy fiatal doktornő közölte,hogy töméscserére lesz csak szükségem.Másnapra kaptam időpontot,ekkor már egy fiatal orvos vagy orvostanoncnak adtak át hogy ő foglalkozzon velem.Az orvos kinyitotta és kitisztította a fogam,és kérte hogy a hét második felében menjek el a kezelést folytatni.Megkönnyebbültem hogy nem kell kivenni egyiket sem.Amikor az első ijedtségen túl voltam,kinn az utcán a nyelvemmel megtapogattam az alkalmi tömést és megrökönyödve vettem észre,hogy a doktor a mellette levő szintén már azelőtt kezelt fogat fúrta ki.Éjjel a másik két fogam között lévő lyuk nagyon fájt,annyira hogy másnap hanyatt homlok rohantam vissza a Szentkirályiba.Nem mertem mondani hogy nem a megfelelő fogat kezdték el gyógyítani,és csak annyit mondtam hogy a mellette lévő fogközből kiesett a tömés,és hogy akkor kezeljük meg mindkettőt.Az előző napi doktor mindkettőt kikaparta,kiidegelte,majd azt mondta,kész,július 21-edikén menjek vissza végleges tömésre,akkor mindkettőt befejezi,meg hogy most lezárta őket gyógyszerrel.Aznap éjjel megint nagyon fájtak a fogaim,a felső ínyem,annyira hogy nem tudtam aludni.Ismét a Szentkirályiba siettem reggel,hogy röntgenezzék meg,vagy adjanak fájdalomcsillapítót vagy gyulladáscsökkentőt,vagy csináljanak velük valamit.Most az előző fiatal doktornő (vagy Semmelweis tanonc)? volt,ő megkopogtatta őket hogy melyik fáj,de én nem tudtam különbséget tenni,annyira fájt mindkettő,de mondtam,hogy az utólag kezelt töméssel lehet a baj,mert az első idáig nem fájt.Közös megegyezéssel felbontotta újból az utólag kezelt lyukat,azt mondta,nem kell injekció,sem gyulladáscsökkentő.Végül kértem egy injekciót,ő beadott egy Lidokaint,nem várta meg még hat,mindjárt nekikezdett újból pucolni.Sem kezdetben,sem később egyáltalán nem fájt a kezelése,pedig akkor kezdett zsibbadni,amikor befejezte azt.Kiöblítette valamilyen vegyszeres vízzel,és hozzátette,ha még fájni fog,akkor meg kell fúrni a kezelt részt,mert nem volt elég neki a kaparás.Közölte még kérdésemre,hogy a fogakban már nem találhatók idegek,és a megbeszélt időpontban menjek a fiatal doktorhoz végleges tömésre.Hazamentem,egy napig nem fájt,azóta (4) napja ahogy mozgok,egyre jobban fáj mindkettő.Az ínyem külső felében néha csípős,néha áramütés szerű fájdalom hasít,a két fogam kocogtatásra fáj,este nyugalmi állapotban fájdalom nélkül lüktet a két fog és a felső állkapocs felé ha feldugom az ujjam a szám és a fogsor között megnyomom,tompán,de nagyon fáj a felső állkapocs rész is.Azt szeretném kérdezni,hogy ha már az idegek kinn vannak a fogakból,szabad-e nekik fájni napokig,és az állkapocs jobb felső részének is? Vagy csak azért van,mert meg lett bolygatva többször is egymás után? Valamint még az érdekelne,hogy ha fáj még az elkövetkező napokban,jogosult vagyok-e egy másik kerületben megnézetni és röntgent készíttetni ha szükséges? Én úgy tudom,igen,meg a Szentkirályiban már nem merem magam rábízni ezekre a fiatalokra,de privát fogászra nem szeretnék költeni.Mondjon,kérem ,valami okosat nekem.Előre is köszönöm.Erika.

:::

Andrea ::: 2016.06.13 07:23
Kedves Doktor Holgyem/Uram,


Van 1 letort ragofogam amit nem tudnak kiidegelni mert a lyuk nagyon nagy es mely. Ezt mondta az itteni orvos.Szeretnem megmenteni a fogam de mar folyamatosan talyog Jon ki rajta.
Nem faj csak neha.
Nagyon varom valaszat h On szerint meg lehet menteni?

Koszonom elore is.

Andrea

::: 2016.06.24 13:01
Tisztelt Andrea.
Elsősorban egy rtg felvételre lenne szükség h meg tudjuk állapítani menthető e a fog.

Üdvözlettel Dr. Nagy Nándor

László ::: 2016.06.09 21:10
Tisztelt Doktor Úr!

Korábban voltam fogorvosnál fájó fog miatt, gyökérkezelte volna, de megtagadtam. (Nem 100% a bizalom, de ingyen van.) A fájdalom hamar elmúlt, tünetmentes volt néhány hónapig, majd két hónapja elviselhetetlen szintű fájdalom jelentkezett. Ezúttal már engedtem a gyökérkezelést, ami eredménytelen a mai napig az egy csatornás frontfognál. Innentől a történet ismétli magát: gyökérkezel, nyitvahagy, egy hét múlva tisztítás után gyószerrel lezár, egy-két nap múlva fájdalom, gyógyszer kiszed, jön a genny...
Elküldött szájsebészetre, ők viszont nem látnak röntgenen semmit, a fogorvos nem kezelte a gyökércsatorna végéig a fogat, ezért minden tünet, szájsebészeti kezelést nem igényel. Ellenben hiába a sokadik gyökérkezelés, nincs változás.
Mit csináljak, kinek higgyek? Keressek másik fogorvost?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.06.10 20:08
Tisztelt László!

Pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Andrea ::: 2016.05.31 20:56
Kedves Doktor Nő/Úr!
Ma voltam foggyökérkezelésen és sajnos azt tapasztaltam hogy nem a rossz fogamat kezdték el kezelni hanem kettő foggal odébb egy jó fogamat ami nem fájt.Azt szeretném tudni hogy ilyen esetbe ingyen megcsinálják a még fájó fogamat vagy sajnos ezt is ki kell fizetnem ami nem olcsó?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.06.01 17:31
Kedves Andrea!

Erről a problémáról a kezelőorvosa tud felvilágosítást adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Anett ::: 2016.05.31 17:15
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Ma voltam gyökérkezelésen a fogorvosomnál, aki nyitva hagyta a fogat a tisztulás miatt, viszont felhívta a figyelmemet a fokozott tisztításra a fertőzésveszély miatt.
5nap múlva kell hozzá vissza mennem, addig is igyekszem olyan ételeket kerülni ami savas, cukros, tejtermék, tojás stb. tehát amit tudom, hogy kárt okozhat.
Sajnos a kezelés után annyira vártam már, hogy túl essek az egészen, hogy teljesen el is felejtkeztem róla, hogy a fogorvosomat pár dologról megkérdezzek.
A tisztítással kapcsolatosan az lenne a kérdésem, hogy a nyitott fogat is ugyanúgy moshatom fogkefével, illetve szájvízzel öblíthetem (erre Clorhexamed nevű szájöblögetőt használok)?
Illetve milyen jó tanácsot tudna még ajánlani, amivel csökkenthetem a fertőzés kockázatát?
Köszönöm a válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.05.31 18:11
Kedves Anett!

Étkezés tekintetében nincs semmilyen korlátozás. Ami fontos viszont, hogy étkezéskor lehetőleg mindig legyen vatta az üregben, amit utána el lehet távolítani, ha szükséges. A fogat ugyanúgy lehet mosni, szájöblögető használata is javallt.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Ráhel ::: 2016.05.27 16:04
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Április vége óta tart a bal alsó 6-os (már korábban többször tömött) fogamnál gyökérkezelés. Az idegek eltávolítása után egy napig tömés nélkül állt, majd másnap nagy adag gyógyszeres tömést kapott, mivel a fogorvosom egy hónapig elutazott, azt mondta, a gyógyszer ki fog tartani addig. Azóta gyakran újra érzékeny lett nyomásra, rágásra, ezért elmentem egy másik doktornőhöz, aki kitisztította a fogat és kicserélte az ideiglenes tömést. Pár napig nem volt probléma, aztán két napja hirtelen ugyanazt a lüktető fájdalmat kezdtem el érezni, mint még a kezelés előtt. Elmentem orvoshoz, ahol szerettem volna, ha kihúzzák ezt a fogat és nem lesz több probléma vele, de egy röntgen során kiderült, hogy a fogam tövénél az ínyem teljesen be van gyulladva (savas lett a PH-ja), ezért csak antibiotikumot kaptam, amit két napja rendszeresen szedek. Nem lenne jobb megoldás a fog kihúzása, meg kell várnom, míg lemegy a gyulladás? Már annyiszor volt tömve, hogy alig van ép része, így szerintem nem lenne hosszútávú megoldás a gyökérkezelés sem.
Jelenleg különösebb fájdalmat nem érzek, viszont feldagadt az arcom, ami borogatásra nem reagál. Enni nem tudok rendesen, a folyamatos nyomó érzés az arcomnál nagyon kellemetlen.
Várjak türelmesen, míg az antibiotikum hat vagy akár el is mehetnék kihúzatni, attól gyorsabban lemenne a gyulladás? Mielőbbi megoldásra lenne szükségem, mert így az egyetem és a munka is nehézkesen megy.

Előre is hálásan köszönöm a válaszát!

Tisztelettel:
Ráhel

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.05.31 14:30
Kedves Ráhel!

A megkezdett antibiotikumos kúrát semmiképp se hagyja abba. Ahhoz, hogy pontos választ adjak az adekvát terápiáról, szükséges lenne egy személyes konzultáció és röntgenfelvétel.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Gyöngyi ::: 2016.05.25 11:54
Tisztelt Fogorvosok!

Az én jobb alsó fogamból letört egy elég nagy darab,néha már fájdogál is,legfőképp ha eszem,vagy hideget érez.Az ilyen fogat lehet e tömni vagy gyökérkezelni kell?A gyökérkezelés mennyi ideig tarthat és az első alkalommal milyen összegre kell számolnom.Időpontot mikor és hol lehet kérni?(telefonszámukat hívtam már,de nem veszi fel senki)
Válaszukat előre is köszönöm!
Szép napot kívánok!

Üdvözlettel

:::

György Pálné ::: 2016.05.25 08:28
Tisztelt Doktor Úr! Bal felső híd csere lenne harmadszor. Az hátsó tartófog bölcsességfog, amit kicsit kellett csiszolni. Kaptam ideiglenes védőtokot, de mivel nem ér fel teljesen az ínyig, nagyon érzékeny így is, sőt fájt estére, fájdalomcsillapító, reggelre elmúlt, de délután újra kezdődött a lüktetés.Majd öt nap után tegnapelőtt mintavétel történt. Érzékenység csökkentésre valami szerrel bekente a doktor úr , de ugyanez a helyzet, délután kezdődik a fájás, szegfűszegolajos kenés után kicsit megnyugszik, majd este ismét fájdalomcsillapítóval tudok elaludni. Kérdeztem, hogy nem lehetne-e gyökérkezelni a bölcsességfogat, de azt a választ kaptam, hogy ha a hétfőre elkészült híd ideiglenes felrakása után is fáj, érzékeny lesz, akkor kell majd gyökérkezelés, de szerinte ez el fog múlni ez az érzékenység, és ennél a fognál nagyon nehézkes ez a művelet, ha lehetséges, kerülné.Mi az Ön véleménye? szedjek gyógyszert 5 napig még? vagy jobb lenne a gyökérkezelés már most? A híd cseréjére egyébként góckutatás alapján kerül sor, (fémmentesítés) mert csak ezen az oldalon 2-3 éve gyakran visszatérő szemészeti problémáim (gyulladásos, ödémás tünetek) vannak. 66Köszönöm a választ előre is!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.05.25 17:28
Kedves György Pálné!

Véleményem szerint érdemes megvárni a végleges híd ideiglenes beragasztását és csak utána gondolkodni az esetleges gyökérkezelésen. Sajnos a bölcsességfogak gyökérkezelése sokszor körülményes és az is előfordulhat, hogy nem lehet gyökérkezelni. Szóval én mindenképp várnék még vele.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Tímea ::: 2016.05.21 11:31
Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, fogtöméssel illetve gyökérkezeléssel kapcsolatban.
20 éves vagyok, rettegek a fogászati kezelésektől, de 3 hete sajnos iszonyatosan fáj a fogam. Hidegre, melegre, levegőre, szinte mindenre érzékeny, be is van gyulladva, és sajnos úgy látom lyukas. Gyógyszereket szedek mindennap, mert máshogy nem tudok sajnos sem dolgozni, sem aludni.
Mint említettem nagyon félek a kezeléstől, így érdeklődni szeretnék, hogy mennyire fájdalmas a fogtömés, illetve ez hogy működik nagyjából, valamint mitől függ, hogy kell e gyökérkezelni az említett fogat. Elnézést, hogy hosszúra sikeredett, előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel, Tímea

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.05.24 15:38
Kedves Tímea!

A gyökérkezelés attól függ, hogy gyulladt-e a fog vagy sem. A kezelés elméletileg fájdalommentes. Természetesen pontos tájékoztatást/kezelési tervet csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Bogi ::: 2016.05.02 19:17
Jó estét! Az volna a kérdésem hogy gyökérkezelték a fogam nagyából 2 és fél hete és semmilyen tömést nem kaptam bele. Azota nagyon büdös valami jön ki a fogamból és a fogam hátulja a feléig el van szurkulve és már elől is kezd szürkülni. Ez normális? Nagyon zavar mert a bal fent 1-es fogam tehát feltűnő. Ezzel lehet kezdeni valamit? Elrontotta a fogorvos? És ha körzeti fogorvosnál vagyok akkor a koronáért kell fizetni? Egyáltalán a korona segít ezen?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.05.03 15:04
Kedves Bogi!

Így látatlanul nagyon nehéz a kérdésére válaszolnom. Gyökérkezelés során a fog ideiglenes töméssel zárjuk le, majd a gyökértömés után végleges töméssel. Az elszíneződésen javítani lehet töméssel, belső fogfehérítéssel, héjjal, koronával. A koronáért a körzeti fogorvosnál is kell fizetni. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Csilla ::: 2016.04.28 01:30
Jó estét kívánok!
Gyökérkezelésen estem át kedden, az első alkalom egy héttel előtte volt, akkor kaptam vattát a fogamba, most pedig már a végleges tömés van a fogamban. (Úgy mentem a doktornőmhöz, hogy be volt tömve egy másik orvos által a fogam, de rá 1 hónapra majdnem minden éjjel fájt kicsit, aztán abba maradt, de mégis elmentem inkább orvoshoz, azt mondta, hogy csak egy enyhe gyulladás volt benne, idegelést ajánlott, gondoltam is hogy ez lesz - nem vagyok jártas szerencsére ezekben, ezzel az egy fogammal volt eddig baj). Kedden tehát beletette a végleges tömést, amit lánggal szilárdított a végén(remélem jól írom), ma reggel kávéztam, majd fogat szerettem volna mosni, és magától levált egy nagy fehér darab belülről ( a tömőanyag). Nézegettem tükörben ( bal alsó 5-ös fog, azt hiszem), de nem látom tisztán, olyan mintha ott lenne a fehér anyag a fogam közepében, tehát gondolom megkötött benne ? csatolok egy képet hozzá.
http://www.kepfeltoltes.hu/view/160428/fog_www.kepfeltoltes.hu_.jpg (most)
Ez pedig előtte : (sajnos csak ilyen van és nem látszik, hogy belül a nyelvem felöl a fogamon végig ott van a fehér anyag)
http://www.kepfeltoltes.hu/view/160428/fog1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Köszönöm a válaszát előre is!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.04.28 14:04
Kedves Csilla!

Elképzelhető, hogy letört vagy a fog, vagy a tömés. Azt javaslom, hogy keresse fel a kezelőorvosát.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Viktoria ::: 2016.04.15 19:02
Tisztelt Doktornő! Nekem egy olyan problémám van tobb mint egy honapja gyokerkezeltek a hatso fogam 3 gyokercsatornat hozza kell tegyem eléggé be volt gyulladva mielőtt leülni kezdtek a rossz fogat,3x kaptam gyógyszeres tömést mikor megkaptam a hosszu távú tömést mert ebbol a fogbol le van törve hogy majd meg vissza kell menni betétet csináltatni! A probléma az mikor o kiidegelte akkor utanna megnézte rongenen ni fajhAt es teljesen szepen ki volt pucolva,akkor azt mondta meg picit gyulladt meg körülötte ezert fajhat,Nissan erosen,elso par napba fajt ,aztán elmúlt,most igy hogy mar eleg ido eltelt erzekeny ha hozza erek ugyan azt erzem mint amikor nyomta be a pálcikakat tehát erzekeny a fog belső része ! Mögötte van egy fogam a bolcsesseg amit ki kell húzni! A kérdésem az volna mit gondol nem jol kezeltek de a rongenen tiszta volt! Most is ha hozza erek a nyelvemmel a nyomasra erzekeny ! Koszonom válaszát

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.04.15 19:27
Kedves Viktória!

Elméletileg panaszmentesnek kellene lennie, de számos tényező ezt befolyásolhatja. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

gabriella ::: 2016.04.13 21:55
Tisztelt Doktor úr! Az lenne a problémám ,hogy góckutatás miatt az orvos megnyitotta a már több évvel ez előtt gyökértömött fogamat ,ez volt Novemberben azóta nem tudja lezárni havonta gyógyszert cserél benne ,a 3 doboz dalacint akarta beszedetni velem ,mivel amióta megnyitotta folyton érzékeny az állkapcsom is fáj tőle olyankor visszamegyek kitisztítja és gyógyszertömi,az ügyeleten kiszedik a fájdalom miatt és ez így megy hónapok óta .Két hónapja megint visszarendelt és én megemlítettem hogy az az egyik fogam hidegre érzékeny ,erre ő ha már itt van ezt is gyökér kezeljük és ott rögtön megtette most két fogammal szenvedek azóta .Orvost váltottam és ő az érzékenység ellenére és úgy hogy mikőzbe kipucolta a gyökeret ,ami vérzett is eléggé úgy véglegessen gyökértömte ön szerint ebből nem lehet problémám később ?.Már tényleg nem tudom mit csináljak nem szeretem volna elveszíteni a fogamat de úgy látom lehet hogy mégis csak az egyiket inkább ki kéne húzatnom amit nem tudnak lezárni ,vagy keressek egy harmadik fogorvost ?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.04.14 13:51
Kedves Gabriella!

Pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Moyashi ::: 2016.04.13 14:50
Jó napot!
8 napja voltam az orvosnál és ideiglenes tömést kaptam (gyökérkezelték) 6 nap múlva kéne vissza mennem, de a tömésből valamennyi kijött, és nem tudom hogy meg-e várjam az időpontot vagy menjek előbb, mivel nem fáj, csak érzem hogy van valami a fogamba, néha pedig enyhe szúrást érzek ami nem komoly , és a tömésből is van még a fogamban.
Előre is köszönöm a választ!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.04.14 13:43
Tisztelt Moyashi!

Amennyiben nincsenek panaszai, akkor megvárhatja a megbeszélt időpontot.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

BZsuzsa ::: 2016.04.12 21:16
Tisztelt Doktor úr, Doktor nő!

Bal alsó 7-es korábban gyökérkezelt fogamnál gyulladás alakult ki.1,5 hónapja orvosom eltávolította a tömést de azóta sem sikerült befejezni a kezelést... folyamatosan tisztogatja átöblíti és puha fehér töméssel lezárja a következő kezelésig.kopogtatásra, ráharapásra érzékeny...illetve olykor éles belenyilaló fájdalmat érzek.szeretném tudni hogy mit lehetne még tenni. Azon gondolkodom hogy jobb lenne a fogat kihúzatni...de sajnos az előtte lévő fog is kezelt így félek h nehéz lesz későbbiekben hídat vagy másfajta pótlást csináltatnom... mit tanácsolnak? Válaszukat nagyon köszönöm! BZsuzsa

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.04.13 13:19
Kedves Zsuzsa!

Nem mindig egyszerű egy fogat gyökérkezelni, pláne nem újragyökérkezelni. Pontos választ a feltett kérdésére csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2016.04.07 20:37
Érdeklődni szeretnék, hogy két héttel ezelött zárták be a gyökérkezelésemet és most időnként érzékeny a fog ami pár órán belül elmúlik, hidegre melegre nem érzékeny, éjszaka sem fáj csak néha nagyon érzékeny a fog ami pár órán belül elmúlik. Ez normális gyökérkezelt fogaknál vagy további konzultációt igényel.

:::

csongor ::: 2016.04.06 22:41
Tisztelt Fogorvos,

Gyökérkezelés során mi a protokol? Nyitva kell hagyni a fogat, vagy le kell zárni a gyulladás megszűnéséig (hogy a szájból ne fertőződjön)?
Ca(oh)2 alkalmazandó, vagy nem. Az élet úgy hozta , hogy több fogorvos is kezeli a fogamat egymástól teljesen eltérő módon. Egyik nyitva hagyja, a másik lezárja.
Antibiotikum indokolt lehet?
Üdv.
Csongor

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.04.07 14:47
Tisztelt Csongor!

Amennyiben indokolt, akkor nyitva lehet hagyni a fogat, de az esetek döntő többségében érdemes Ca(OH)2-dal lezárni, majd a teljes tünetmentességkor gyökértömni. Az antibiotikum is csak indokolt esetben javallt.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Janka ::: 2016.04.06 20:17
Tisztelt Doktornő/Úr!
több, mint egy éve gyökérkezelték az egyik fogam, majd Inlay betéttel lezárták. Azóta nagyon érzékeny a fogam, pár napja hidegre-melegre stb. érzékeny. A jelenlegi fogorvosom a gyökértömés eltávolítását javasolta a röntgent követően. Felnyitáskor azt tapasztalta,állítása szerint valami speciális anyaggal zárták le a gyökértömést (sajnos a szakszót nem jegyeztem meg.), melynek oldására eukaliptusz olajat használt. több, mint 1 órás küzdelem után sem ért a végére, ezért eukaliptusz olajjal átitatott valamit tett a fogamba, majd IT-vel zárta. Az érzéstelenítő amióta már nem hat, lüktet a fogam, és csak 3 nap múlva kell(ene) visszamennem.
Létezik valami oldószer? Kivehető a gyökértömés? Keressek specialistát?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
F. Janka

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.04.07 14:45
Kedves Janka!

Elméletileg eltávolítható a gyökértömés, bár sokszor nem egyszerű. Én személy szerint Chloroformot szoktam erre a célra használni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Janka ::: 2016.04.06 20:09
Tisztelt Doktornő/Úr!

:::

ZsuzsZs ::: 2016.04.04 08:38
Tisztelt Doktor úr!

Korábban egy tömés után pár nappal nagyon fájt a fogam, hozzá sem lehetett érni, majd hirtelen megszűnt a fájdalom. Kb 15 évig semmi baja nem volt a fogamnak, majd egyszer csak nem bírtam erre a fogra ráharapni. Elmentem fogorvoshoz, aki megállíptotta, a hideg érzékenységi teszttel, hogy a fogam fele nem él, ezért gyökérkezelni kell.Sajnos egy évig bírta a fog a gyökérkezelés után, majd ki kellett húzni.
Jelenleg az a problémám, hogy egy másik fogamnak csak a hátsó fele fáj, és meg szeretném tudni, hogy miért kell mind a három gyökeret kezelni egy nagyörlő fogban, miért nem elég a hátsó 1-2 gyökeret, hisz a félig elhalt fogam is jól működött elég sokáig.
Köszönöm
Zsuzsa

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.04.05 10:47
Kedves Zsuzsa!

Azért, mert a gyökércsatornákban és a pulpakamrában lévő ér-ideg köteg egy egységet alkot.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Klaudia ::: 2016.04.01 15:40
Tisztelt Fogorvos!
Olyan problémám lenne,hogy van a bal felső 4.fogam elkezdték gyokerkezelni de a proba tömés kiesett 2 hónapja jövőhéten szerettem volna menni megcsináltatni sajnos abyagi okok miatt nem tudtam erre most letört illetve beletört az ínyembe de nem esett le a darabka belül kívülről nem látszik.akkor most ezt ki kell húzni remelém meg lehet menteni.Még nem voltam önöknél csak nem tudom ilyrnkor hova tudnék menni a régi fogorvos sajnos nem vált be szeretnék váltani több mindent kellene csinálni majd töméseket is.előre is köszönöm a választ üdvözlettel Klaudia

:::

lászló ::: 2016.03.24 21:13
Tisztelt Doktornő/úr!

Kedden beletörte a fogorvosom a gyökérkezelő tű végét a fogamba attól lehet bajom?
Mert nekem doktornő azt mondta hogy ha nem fáj akkor nem kell kihúzni.
Ha annyira benne van hogy mellé se tud menni másik tűvel teljesen beleszorult. :( Valamilyen úton módon (pl szájsebészet) kitudják szedni úgy hogy a fogam meg maradjon és csak a tű hegyet vegyék ki vagy az nem lehetséges?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.03.25 17:33
Tisztelt László!

A beletört eszköz eltávolítása az esetek nagy részében nagyon körülményes, illetve nem lehetséges. Sajnos ez a gyökérkezelések alkalmával előfordulhat, de a legtöbb esetben panaszt nem okoz.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2016.03.22 22:59
Üdv!
Egy olyan problémám van, hogy még tavaly az egyik fogam (jobb felső) fölött az ínyem feldagadt, ami nyomás hatására mindig kipukkant, és genny folyt ki belőle. Egy kis idő múlva a másik oldalon (bal felső) többször is rettenően erős fájdalom jelentkezett, mely csak napokkal később múlt el. Később ezen az oldalon is kialakult a gennyesedés. Karácsony körül puha étel fogyasztása közben a bal felső fog elkezdett törni. Újévre már több darabokban tört le a fogam. Januárban elmentem fogorvoshoz, ő gyökérkezelte a letört fogat. Gyökérkezelés után még mindig tapasztaltam a fog fölötti íny gennyesedését, ezt jeleztem, de a fogorvos azt mondta, tiszta a fog. Így következő alkalommal megkaptam a gyógyszeres tömést. A gyógyszeres tömés után szintén volt gennyesedés az ínyben, ezt megint jeleztem. Megint tisztának találta a fogat, így megkaptam a végleges tömést. A végleges tömés után elkezdett feldagadni a másik oldalon az ínyem, szinte már az arcüregig: gondolom gyulladás alakult ki a jobb fenti fognál. Jelenleg pedig ez már odáig fajult, hogy ha ezt a fogat mosom, erősen vérezni kezd az íny. Emellett fájdalom kezd kialakulni a jobb alsó fogamnál. Ma pedig kiesett, vagyis inkább kitört a bal felső fogam végleges tömése.
Kérdésem az lenne, hogy mit tehetek ilyen esetben? Mert koronát tenne a fogorvos a széttört fogamra, de félek, hogy felesleges pénzkidobás lenne (kb. 25 ezer forint), mert nagyon sokszor tört az a fog, és nem hiszem, hogy az a kis megmaradt csonk el fogja bírni (kb. a fog ötöde). Emellett annyira arra a fogra koncentrálódik a folyamat, hogy attól tartok, hogy mire a jobb felső fogat kezelésbe veszi, az is elkezd darabokra törni. Mit tehetek annak érdekében, hogy a problémát véglegesen megszüntessük?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.03.23 16:23
Tisztelt Hölgyem/Uram!

A jobb felső fogat is gyökérkezelni kell, illetve a bal felső fogat csappal is fel lehet építeni, (amennyiben a fog panaszmentes és a gyökértömés kielégítő!) hogy kiküszöböljük a törés veszélyét. Természetesen pontos választ és kezelési tervet csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos,, Jókai Dental

MAXIM ::: 2016.03.20 19:49
Tisztelt Doktor Úr!
Január óta kezelik gyökérkezeléssel a szemfogamat. Azóta azaz több mint két hónapig nyitva volt és hetente jártam tisztításra.Feldagadt az arcom és antibiotikumot kaptam. Leapadt de az arcüregemben kemény góc alakult ki, amit közöltem a doktornővel, de ő betömte. Felírt antibiotikumot. Már a második doboznál tartok.Az arcomban és a fog felett is kemény gombócot /két nagyságú cseresznye mag/ érzek, tapintok /hosszúkás/ Érzékeny. sőt az arcom is asszimetrikus lett egy kicsit. Elmúlik ez valaha? Nem okoz nagyobb bajt. Válaszát köszönöm szépen.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.03.22 17:35
Tisztelt Maxim!

A kérdésére pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni. Elképzelhető, hogy újra gyökérkezelni kell a fogat, de az is előfordulhat, hogy el kell távolítani.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Tímea ::: 2016.03.20 11:25
Tisztelt Szakértő!

A problémám az lenne, hogy január 16-a óta, vagyis két hónapja járok gyökérkezelésre. Sajnos ez egy hátsó tartó fog lenne ami elött hiányzik két fog és egy hidat szeretnék csináltatni. Egyszerűen nem javul a fog. A fog egyik gyökércsatornájánál folyamatosan tisztításkor éles szúró fájdalmat ézek és vérzik is minden alkalommal. A folyadék amit öblítéskor nyomnak be is olykor feszítő fájdalmat okoz ami után egy kis duzzanat keletkezik a fogam gyökere felett. Mintha kijutna a folyadék a fog körüli szövetekbe. Éles erős akkor a fájdalom. A mostani csütörtöki kezelés után teljesen bedagadt az arcom ami feszít és olykor lüktet. Elmentem ügyeletre ahol kitisztították ugyanazokat az éles szúró fájdalmakat éreztem, ideiglenesen lezárták és írtak fel antibiotikumot. A kérdésem az lenne, hogy ön szerint van-e értelme bajlódni ezzel a foggal, mert valamiért nem jön rendbe. Nem tudom mit tegyek.Várjam meg az antibiotikumos kezelés végét és bajlódjak tovább, vagy huzassam ki ezt a fogat. Az ügyeleten azt mondták ha ennyi idő alatt nem jött rendbe az nagy baj és huzassam ki, de akkor nem tudom megcsináltatni a hidat, mert elveszítem az egyik tartó fogamat. Félek, hogy ráhúzódik az arcomra a gyulladás mert ez a hirtelen bedagadás és feszítő érzés ijesztő. Teljesen tanácstalan vagyok.

Segítségét előre is köszönöm!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.03.22 16:03
Kedves Tímea!

Az eltelt idő valóban elég hosszúnak tűnik, pláne a fájdalmak tükrében. A véleményem szerint érdemes futni még egy kört, esetleg másik fogorvosnál. Szívesen állok rendelkezésére! Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2016.03.18 10:46
Tisztelt Doktor úr!

Gyökérkezelni kellett a fogam.Három hete be is fejezte a fogorvosom. De két napja harapáskor fáj és körülbelül utána is 5-15 percig.
Ez miért lehet?

Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.03.18 15:23
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Elképzelhető, hogy nem tudott teljesen regenerálódni a fog körüli gyulladt rész. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2016.03.10 15:36
T. Fogászat!
Tegnap gyógytömést kaptam egy olyan lyukas fogamba, amelynél egy pontban nyilalló fájdalmam volt/van összeharapáskor. Máskor, este v. folyamatosan nem fájt soha, de jó ideje érzékeny már. Az orvos azt mondta, még egy darabig érzékeny lehet hidegre-melegre, de rághatok rajta (a gyógyszeres tömésre cement is került), de nem merek rendesen ráharapni, mert akkor érzem a fájdalmat. Gondolom, attól is, hogy kezelve lett. Nem biztos, hogy mindent megjegyeztem, amit az orvos mondott, de úgy rémlik, csak akkor kell visszamennem, ha jobban fáj illetve este vagy folyamatosan és akkor gyökérkezelni kell. Lehet, hogy megnyugszik néhány napon belül, hat a gyógyszer és tényleg tudok vele rágni fájdalom nélkül? 1 hónapig rajta kell, hogy legyen a cement, alatta a gyógyszerrel. Köszönöm a választ előre is!

:::

::: 2016.03.10 13:09
Tisztelt Fogászat!
Egy korábban tömött fogammal mentem fogorvoshoz, mert ráharapásra érzékennyé vált, és felette az ínyen egy nyomásra érzékeny dudor jelent meg. A röntgen felvétel a gyökércsúcsnál gyulladást mutatott, sajnos a fog elhalt, így gyökérkezelni kellett. Már harmadszor cseréltek benne gyógytömést, de felette a dudor nem akar elmúlni. Legutóbb a gyógytömést kicsit éreztem az egyik gyökércsatornában, amikor behelyezték és estére erős lüktetést éreztem a gyökér részen illetve felette, ahol a dudor is van, ez másnapra elmúlt, de az ínyem érzékeny és feszítő érzésem van, főleg ha előre hajolok, félek, nehogy rámenjen a gyulladás másra is. A fogat szeretném megmenteni, de nem tudom milyen lehetőségeim vannak még, egyelőre a fogorvos nem akarja végleges gyökértöméssel lezárni, nem kapok gyógyszert, nem hagyták nyitva a fogat, csak a gyógytömést cserélgetik, és félek így a gyulladás nem fog megszűnni! Mit lehetne még tenni, és egyáltalán van-e esély rá, hogy megmentsük a fogamat?
Köszönöm a válaszát!

:::

Julcsi! ::: 2016.03.09 19:31
Tisztelt Szakértő!

Tavaly év vége felé az egyik hátsó fogamat gyökér kezelték, mivel a fog mellett gennyes zacskó keletkezett. Ha minden igaz minden csatornát tisztítottak. Mikor megkaptam a rendes tömést egy darabig nem is volt semmi baj, de a gennyes zacskó újra előjött. Mostanában ez már inkább csak piros hólyag ami hol nagyobb hol kisebb állapotú. Ráadásul 3 hete időnként lüktető érzés is társult hozzá. Így vissza mentem az orvoshoz és azt mondta, hogy ez normális, mivel gyógyul. Azt mondta,Ha nem múlik el a hólyag április közepén menjek vissza és levágja a hólyagot. Ezzel megszűnne a lüktető érzés is? (semmi fájdalom nincs) Vagy esetleg inkább ki kellene húzni azt a fogat? Válaszát előre is köszönöm!

:::

Tibor ::: 2016.03.09 09:29
Tisztelt Szakértő!

Fél éve gyökérkezelték egy felső, nagyőrlőmet. A gyökérkezelés után ideiglenes tömést kaptam. Az élet úgy hozta, hogy távol kerültem az addig kezelő fogorvosomtól egyik napról a másikra, munkám mellől nem tudtam elszakadni, így az ideiglenes tömés maradt a fogban, majd egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a kezelt fog letört. A kérdésem: már csak a szájsebészet van hátra és a maradék gyökér műtéti eltávolítása? Pár hét alatt olyan, mintha íny nőtte volna be a gyökeret. Köszönöm szíves válaszát előre is.

:::

Mónika ::: 2016.03.05 01:11
Tisztelt Doktor úr/ hölgy.

Olyan.kérdésem lenne, hogy nekem oldalról kilyukadt a fogam a doktor nő kifurta és mivel túl mély volt a lyuk így gyökérkezelte. Nos nekem előtte 1 héttel ennél a fogamnál az íny begyulladt,feldagat az arcom viszont a fogam nem fájt. Most gyógyszeres tömést tett bele, de azóta ha már hozzá érek is fáj a fogam. Csütörtökön voltam vele a doktor nőnél. Ez normális hogy annyira érzékeny, hogy a gyógyszer csak a megoldás és az sem teljesen. Mit tudnék vele csinálni? Esetleg enyhíteni a fájdalmat/ érzékenységet.

Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.03.09 12:10
Kedves Mónika!

A gyökérkezelés kezdeti szakaszában előfordulhat fájdalom/érzékenység, de azt javaslom, hogy minél hamarabb forduljon a kezelőorvosához.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zoltán ::: 2016.03.04 19:13
Tisztelt Doktor Úr!
2015 novemberében koronás fogamban gyökérkezelést kezdtek el. Folyamatosan jártam minden kedden és csütörtökön, a mai napig, most már lassan lassan 5 hónapja. Minden alkalommal azzal megyek vissza, hogy még rendkívül érzékeny a fog, ezért tűvel műszeresen gyökércsúcsnál tisztítja, valamilyen folyadékot belespriccel, majd it-vel lezárja. Már beszedetett velem 2 doboz Dalacint is, mégis a kezelések között gyakran csak cataflannal bírom. Létezik, hogy ilyen sokáig tartson egy ilyen kezelés? Van erre valamilyen hatékonyabb, gyorsabb módszer is?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.03.08 19:19
Tisztelt Zoltán!

A leírt probléma semmiképp sem normális. Maximum 1 hónap alatt le kellene zajlania a gyökérkezelésnek, fájdalom nélkül. Pontos választ a fájdalom okára viszont csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Adrienn ::: 2016.03.01 20:22
Tisztel Doktor Ur!

A bal felso 6-os fogam par eve gyokerkezelve volt, par hettel ezelott egy duzzanatot kezdtem erezni, ami azota sem mult el, a fog maga nem faj egyaltalan, jol kitapinthato csomoszeruseg pont az arccsontom alatt van, lehetseges, hogy ez barmilyen osszefuggesben van a gyokerkezelt fogammal? Nem szivesen veszitenem el a fogam, foleg ugy hogy nem okoz panaszt. Dalacint szedtem ra 4 napig de igazabol semmit sem segitett.
Elore is koszonom valaszat!

Adrienn

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.03.02 14:46
Kedves Adrienn!

Nagy valószínűséggel összefüggésben lehet a foggal a keletkezett duzzanat, de természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Gábor ::: 2016.02.29 21:37
Tisztelt doktor ur!
Volt egy tömés a fogamba ami kiesett mar fajt a fog felett az inyem meg kicsit az arcom elmentem egy magan fogorvoshoz aki gyokerkezlte es proba tömest tett be. Viszont most faj nagyon az arcom a fog luktet es be is dagadt az arcom ez normalis ? Koszonom valaszat

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.03.01 13:29
Tisztelt Gábor!

A leírt tünet semmiképp sem normális, így azt javaslom, hogy minél előbb keresse fel a kezelőorvosát.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Renáta ::: 2016.02.26 07:25
Tisztelt Doktor Úr!
Tanàcsát szeretném kérni. Az egyik rágófogamat pár éve gyökérkezelték. Most kiesett belőle a tömés. Szerintem a gyökerekbe benne van még. Elszürkült, szerintem elhalt a fog. Sürgössen fogorvoshoz kell fordulni? 6 hónapos kisbabámat szoptatom még, ezért aggódom h mit tegyek. Mert ugye az érzéstelenítővel a tejbe bejuthatnak káros anyagok. Mit tegyek?
Várom válaszát. Üdvözlettel: Renáta.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.02.26 19:53
Kedves Renáta!

Káros anyagok semmiképp sem jutnak az anyatejbe fogorvosi beavatkozás alatt. Azt javaslom, hogy minél hamarabb keresse fel a fogorvosát.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Anikó ::: 2016.02.22 00:42
Tisztelt Doktor úr!
Egy hónapja kezdték gyökérkezelni a fogam. Feltárták, kaptam bele gyógytömést, vattát, egy hét múlva mentem, de még érzékeny volt, megint kezelte megint gyógytömés stb...de pár nap múlva enyhe szájzáram lett és az állkapcsom fájt egy ponton, de a fogam nem. Kiderült hogy begennyesedett, kaptam rá antibiotikumot 5 napig. Nagyon picit javult, így még 5 nap antibiotikum. Ettől a második napra szépen kinyílt a szám, semmi fájdalmam nem volt, genny sem volt, és a röntgenen sem látott semmit a doktor úr, azt mondta minden rendben. Betömte a gyökeret, azt mondta két napig fájhat. Most már harmadik napja fáj, nem elviselhetetlen, inkább kellemetlen. Ráharapást sem szereti de spontán is érzek fájdalmat. Nem annyira a fog, inkáb az ínyem, vagy nem is tudom megfogalmazni. Nincs bedagadva az arcom, se az inyem. Elvileg 9 nap múlva kell visszamennem amikor a felső részt is betömi majd. Ez a fájdalom mennyire normális? Vagy inkább menjek minél előbb vissza?
Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.02.24 14:06
Kedves Anikó!

Véleményem szerint az enyhe érzékenység normális lehet, a fájdalom semmiképp. Forduljon minél előbb a kezelőorvosához!

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Barbara ::: 2016.02.21 19:19
Tisztelt Főorvos Úr,
5 évvel ezelőtt gyökérkezelték a jobb felső 6-os fogamat.2 éve begyulladt,begennyesedett.Kiszedték a régi gyökértömést és újra gyökérkezelték.Gyógyszeres töméssel a fogamban olyan gennyes maradt a fogam,hogy egy hét után Incisio-t végzett el rajta a fogorvos.Sikeresnek bizonyult,mert 2 hónapra rá be lehetett tömni véglegesen a foggyökereket és a fogamat.2 évig teljesen panaszmentes Voltam.Most megint begyulladt,egyik napról a másikra elviselhetetlen fájdalmat éreztem.Visszamentem a fogorvosomhoz és kiderült,hogy megint tiszta genny a fogam.A koreográfia ugyanaz,mint 2 éve Volt.Régi gyökértömés eltávolítás,egy hét után Incisió,most gyógytömés.A helyzetet bonyolítja,hogy 2 és fél évvel ezelőtt a jobb felső 5-ös fogamat,(ergo a problémás 6-os melletti) kihúzták mert cystoid Volt.Szeretnék implantátumot az 5-ös helyére,de emiatt nem merték behelyezni,mert a húzás után fél év elteltével kezdődtek a problémák-e 6-os foggal.A fogorvosom 2 opciót javasolt:Mikroszkópós gyökérkezelést a 6-os-ra,vagy foghúzást és fél év elteltével az 5-ös,6-os helyére implantátumot.Hallott már pozitív visszajelzéseket,hogy mikroszkópos gyökérkezeléssel hosszú évekre meg lehetett menteni egy fogat,vagy maradjon az implantológia megoldásnak?Ugyanis,ha nem hatékony évekig,kihullhat az esetlegesen 5-ös helyére behelyezett implantátum.Ön mit tanácsol Főorvos Úr?
Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.02.24 14:17
Kedves Barbara!

Nem egyszerű a kérdés. Amennyiben korrekt a mikroszkópos gyökérkezelés, akkor az hosszú távon megoldást jelenthet. Ár tekintetében nem biztos viszont, hogy sokkal drágább lenne az implantátum, de ez rendelő-függő. Addig, amíg a 6-os fog nincs rendben, én sem javaslom az implantátum behelyezését. Szóval elméletileg mindkét opció jó megoldás lehet, a gyökérkezelés talán minimálisan, de rizikósabb, az implantáció viszont valószínűleg drágább. Remélem tudtam segíteni a döntésben.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Gabriella ::: 2016.02.16 17:41
Tisztelt Doktor Úr, lassan egy hónapja járok gyökérkezelésre, de a második lépes, a gyógyszeres tömés vattával lezárva sosem jönn össze. Miután beteszi doktorő, másnap nagyon megfájdul a fogam, érzékeny lesz éríntésre is. Azt javasolta doktornő, hogy vegyem ki ilyenkor a vattát és hagyjuk nyitva.
Doktor Úr szerint is ez a megoldás, vagy próbáljam meg eltűrni a fájdalmat és akkor tovább léphetünk idővel? Mennyi ideig lehet nyitva egy gyökérkezelt fog?
Válaszát köszönöm.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.02.18 12:12
Kedves Gabriella!

A leírt probléma semmi esetre sem normális. Vagy van még élő/gyulladt ér-ideg köteg a fogban vagy nincs minden csatorna feltárva vagy túl nagy mértékű a gyulladás. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Anita ::: 2016.02.16 10:32
Tisztelt Doktor Úr!

Tegnap elkezdték gyökérkezelni egy előtte amalgám töméssel betömött fogamat (jobb alsó) . Az érzéstelenítésnél a tűvel egy ideget eltalált az orvos és egy nyilaló érzést éreztem az orrom felé. Kicsit rosszul is lettem, de pár perc múlva mintha mi sem történt volna. Maga a gyökérkezelés nem fájt, de mikor kiléptem a rendelőből az orromban éreztem ezt a nyilaló, szúrós érzést, ami még mindig tart. A levegővétel szintén fáj és már náthaszerű tüneteim vannak (orrfolyás, tüsszögés, könnyezés). Nem tudom összefüggésben van -e a kettő, mert csak jobb oldali orrüregben vannak ezek a tünetek, azon az oldalon ahol a gyökérkezelés történt.

Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.02.18 12:10
Kedves Anita!

Elméletileg ezeknek a tüneteknek el kell múlniuk pár napon belül. Amennyiben nem szűnnének, esetleg rosszabbodna, akkor mindenképp jelezze ezt a kezelőorvosának.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Szmutka ::: 2016.02.14 00:01
Tisztelt doktor ur/no!
Azzal fordulnek onokhoz hogy letort az also fogambol a bolcsesseg fogambol egy kis resz.
Eddig nem fajt se semmi sem de 1 hete lukteto fajdalmat erzek
Elakartam menni orvoshoz csak a rossz emlekek nem engednek de muszaj kibirhatatlan a fajdalom nar
Gondolom elerte az idegeket a tores
Mi lenne a teendo?
Fog potlassal megoldhato vagy tomessel ugy hogy az idegekig leert a lyuk?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.02.18 11:05
Tisztelt Hölgyem/Uram!

A leírtak alapján a gyökérkezelés jöhet szóba, de mivel (ha tényleg!) a bölcsességfogról van szó, elképzelhető, hogy csak a fogeltávolítás marad lehetséges terápiaként.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2016.02.10 16:35
Tisztelt doktor nö-ur!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy 10 évvel ezelött gyökérkezeltek egy szemfogamat ami mult héten begennyesedett. Az ügyeleten a doktornö kiszedte a gyökértömést belölle és kitisztitotta. Két napra rá elmentem az orvosomhoz aki elköldött panoráma röngenre, és a röntgen azt mutatta, hogy periapokláris rés kiszélesedése láthato. Erre az orvosom azt mondta, hogy nincs értelme foglalkozni a foggal ö kihuzná. Ma elmentem egy maszek orvoshoz aki ugyszíntén nem huzta ki, pedig mondtam neki hogy huzza ki, mert már a gyulladástol elkezdett egy kicsit fájni a mellette lévö fog is. Nem tudom mit csinéljak, az eggyik orvos ezt mondja a másik azt hogy adjunk még egy esélyt a fognak, és majd meglátjuk. önök szerint a panoráma röntgen amit mutatott a fogrol, van-e esély megtartani?

köszönettel

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.02.10 18:42
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Így látatlanul azt tudom mondani, hogy amennyiben a régi gyökértömést sikerült maradéktalanul eltávolítani és a gyökércsúcsig feltágítani a csatornát, akkor mindenképp adni kellene egy esélyt a fognak. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Erika ::: 2016.02.06 23:01
Tisztelt Fogászat!
Egy fogtömés után elkezdett fajni a fogam, ezert fogorvoshoz fordultam, aki megröntgenezte a fogat és azt mondta, hogy a tömőanyag túl közel került a foggyökérhez és emiatt az begyulladt. A doktornő szerint viszont ez a gyulladás még nem olyan erős és van rá esély, hogy magától is meggyógyuljon, ezért azt javasolta, hogy várjunk még a gyökértöméssel. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valamilyen gyógyszer, antibiotikum, ami segíthet a gyulladás lehúzásában és a gyógyulásban? Az interneten olvastam a Dalacin nevű antibiotikumról, az segítene? Vagy mást javasolna?
Köszönöm válaszát!
Erika

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.02.09 15:35
Kedves Erika!

Az antibiotikumos kúra csak tüneti kezelés, a valós probléma okát nem szünteti meg. Azt tanácsolom, hogy amennyiben a panaszai nem múlnak, mindenképp forduljon fogorvoshoz.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

petra ::: 2016.02.05 01:24
Tisztel Doktor

Körülbelül egy hónapja az orvosom beletörte a bal hátsó fogamba a gyökértűt, azóta már ráhelyezte a gyökértömést, viszont pár napja észrevettem hogy nyomásra érzékeny a fogam, előfordul hogy fogmosáskor fáj.
Lehet ez gyulladás előjele? Húzassam ki vagy várjak vele hátha.megjavul, mefjavul? Mennyire kell megijednem?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.02.05 15:17
Kedves Petra!

Elképzelhető, hogy a még mindig jelen lévő gyulladás okozza a fájdalmat, de egyelőre én is azt javaslom, hogy várjon még. Amennyiben nem szűnik, illetve rosszabbodna a helyzet, akkor mindenképp forduljon fogorvoshoz.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Andrea ::: 2016.02.03 22:20
Kedves Doktor Úr!
Szeretném tanácsát kérni az alábbi eset miatt, mivel már nagyon el vagyok keseredve.
Felső bal 3-4-7 fogam csiszolva lett november 24-én, vállas előkészítéssel. December 1-én ideiglenesen felragasztották az 5-ös porcelán hidat(fém belső)
Első perctől harapásra érzékeny volt a 4-es és 7-es fog. Többször voltam a rendelőben emiatt, és mindig mondta a doktor úr, hogy még magas, állítani kell rajta. Legutóbb, január közepén már azt mondta, hogy a 4es fogam ki kel gyökérkezelni, és átirányított a kollégájához aki ebben specialista. Január 25-én voltam, ahol elmondtam, hogy nekem a 7-es legalább olyan mértékben fáj, mint a 4-es rágáskor, de azt mondta az orvos, hogy ez szerinte magas, és túl van terelve a két fog, és ilyen stádiumú fogat nem szoktak gyökérkezelni. Állított rajta, azt mondta, hogy eltelhet egy hét is még megnyugszik, addig még érezhetem harapásra. Nagyon megnyugtató volt. Másnap sokkal jobb volt, azonban következő naptól megint ugyanúgy érzem. Ha még élnek a fogamban az idegek, akkor lehet gyökérkezelni? Nagyon félek, mert ha a rágó fogam nem sikerülne, akkor gyakorlatilag a 4-es fogtól nincs semmi baloldalt felül. A szakmám olyan, hogy egy napot sem lehetek fog nélkül, nem még véglegesen. Ráadásul azért is lett pótolva a hiány, mert rettenetesen kopnak az első fogaim..Az arcüregem nagyon belóg(nem tudom jól mondom-e), ezért nem lett implant, mert amúgy én nem szerettem volna csiszolni. Most nem tudom mitévő legyek, eleve vidékről járok fel Budapestre, és pont azért nem az itteni orvosomhoz mentem, akivel amúgy nagyon elégedett vagyok, mert egy helyen szerettem volna megcsináltatni az implantálást. Viszont most teljesen el vagyok bizonytalanodva, hogyan tovább, már második hónapja ideiglenesen van felragasztva a korona. Hidegre érzékenyek a fogaim, melegre nem. nagyon szépen megköszönöm tanácsát. Az orvos azt mondta reméljük, hogy a 7est nem kell gyökérkezelni majd, mert 3 ágú és azért van kockázata...Üdvözlettel:Andrea

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.02.04 14:12
Kedves Andrea!

A leírtak alapján véleményem szerint elképzelhető, hogy mindkét fogat gyökérkezelni kell. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Tamas ::: 2016.02.02 11:20
Tisztelt Doktor ur/Doktorno!

Gyokertomesem volt es elotte a fogam 1 hetet pihent gyogyszeres tomessel. Az orvos felnyomta a tut es ereztem , hogy meg faj a gyoker es nem az alcsont. Azt kitisztitotta megegyszer es letomte tartossal. Kerdesem az , hogy nem lesz kesobb problema, hogy meg elt az ideg? Azt szererettem volna, hogy rakjon bele azonnal csapot is , de nem tett sajnos. Mikor kell belerakni a csapot? Nem gyokertomeskor?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.02.04 14:02
Tisztelt Tamás!

Az első kérdésére csak röntgenfelvétel alapján tudok választ adni. A csap behelyezéséhez meg kell várni, hogy a gyökértömés megkössön.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Dóra ::: 2016.01.29 19:08
Tisztelt Doktor!

Ma voltam gyökérkezelésen és hétfőig gyógyszeres vattát kaptam bele.
A kérdésem hogy így ha iszom kávét akkor átázhat a vatta?Egyáltalán van amit nem lehet ilyenkor enni/inni?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.02.02 18:37
Kedves Dóra!

A vatta átázhat, de ez különösebb problémát valószínűleg nem fog okozni. A vattát egyébként lehet cserélgetni, arra figyeljen, hogy étkezésnél mindenképp legyen bent, illetve inkább az ellenkező oldalon rágjon.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zoltán ::: 2016.01.29 12:38
Tisztelt Doktor Úr!
Nem biztos, hogy jól választottam meg a témakört, de a következő lenne a probléma. Korábban volt egy gyökérkezelésem, és a sok röntgen felvétel, illetve a sok fúrás stb..., okozott egy olyan jellegű problémát, hogy ha hozzáér a nyelvemhez a furófej, vagy bármilyen fémtárgy, illetve ha már a számban van kb fél percig, akkor rámtör egy kellemetlen hányinger, és ha nem csukom be a számat, akkor gond lesz. Lehetne ezt valahogy orvosolni, mert ha már rágondolok, attól is rosszul vagyok, és így elég nehéz bármit is csinálni. A 36-os fogam néha érzékeny a hidegebb vízre, de nagyon félek elmenni fogorvoshoz, mert akár még megvizsgálni se tudná a fogat. Ez a fog a melegre nem érzékeny, csak ha hidegebb vízet iszok. Előfordulhat, hogy ezt a fogat is gyökérkezelni kellene? Korábban a 16-os fog tömve volt, a 26-os pedig gyökérkezelve, így a hasonló helyeken levő fogakkal van gond. Hogy lehetne leküzdeni a leírt problémát, illetve a 36-os fognál is gyökérkezelésre lenne szükség?
Köszönöm megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel,

:::

::: 2016.01.27 15:12
Tisztelt Doktor Úr,
Kb. 7 évvel ezelőtt gyökérkezelt 6-os felső fogam tompán fáj pár napja. Korábban volt már ilyen, de magától elmúlt 1-2 nap alatt. Holnap elmegyek a fogorvoshoz, de szeretném tudni, ilyenkor mire számíthatok. A fog amúgy teljesen épnek tűnik. Mit szoktak ilyenkor csinálni a foggal?
Köszönettel: Nóra

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.01.28 09:24
Kedves Nóra!

Elképzelhető, hogy szükségessé válik a fog újragyökérkezelése, de természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Eliza ::: 2016.01.23 18:56
Tisztel Doktor úr!
Tavaly május óta gyökér kezelik a bal hatos fogamat, sajnos sikertelenül.Többszörös gyógyszeres kezelés sem használt, mert nem bírja a fogam, ha le van zárva. Arra jutott a fogorvosom, piszkáljam ki az ideiglenes tömést, akkor megszűnik a fájdalom, majd ha lelkileg felkészültem a foghúzásra, keressem meg, hiába próbálja megmenteni, nem fog sikerülni. A tömést kipiszkáltam, de a fájdalom nem szűnik, fájdalomcsillapítók hatására sem. Ez normális??

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.01.26 16:09
Kedves Eliza!

A leírt probléma semmi esetre sem a normális kategória. Bár sajnos nagyon régóta húzódik a kezelés, azért én azt javasolnám, hogy jöjjön el a rendelőnkbe egy konzultációra, mert én még adnék egy utolsó esélyt a fognak, mielőtt eltávolításra kerülne. Természetesen ez csak egy lehetőség.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Krisztina ::: 2016.01.21 14:29
Kedves Doktornő/Doktor Úr!

A következő lenne a kérdésem. Kb. 10 éve gyökérkezelték az egyik első fogamat fenn és ez idáig semmi gondom nem volt vele. Azonban a napokban éppen meleg levest ettem, amikor vmi furcsa fájdalmat éreztem a fogamban. A fogam azóta is fáj. Most beszereztem Propolis tablettát (természetes antibiotikumot), talán csökkenti a fájdalmam. A kérdésem az volna, hogy egy gyökérkezelt fognál mi okozhat fájdalmat? A problémát bonyolítja, hogy a gyökérkezelt fogam mellett fogimplantátum van beültetve és az ideiglenes pótlás egyik része, erre a gyökérkezelt fogra van felfüggesztve. Válaszát előre is köszönöm! Szép napot kívánok! Lázai Krisztina

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.01.22 14:15
Kedves Krisztina!

Gyökérkezelt fog esetében a még meglévő gyulladás, az esetlegesen fel nem tárt csatornák, illetve a gyökérkezelés inkomplett mivolta okozhatja. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok Önnek adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Monika ::: 2016.01.15 22:17
Tisztelt Hölgyem/Uram. A kèrdèsem az lenne,hogy kb. 1èvvel ezelőtt gyökèrkezeltèk a fogam. Valahogy rosszul csinaltak es ejszaka az ügyeletre kellett mennem mert az egèsz arcom bedagadt. Azt tanácsoltàk az ügyeleten hogy egy ideig ne legyen betomve. A fogam azota letört,ès egy lyuk van ott. Nagyon kellemetlen. Pár honapja a hajam is nagyon elkezdett hullani arra gyanakszom,hogy emiatt. Az lenne a kèrdèsem,hogy tudna-e ajánlani egy megbízható orvost pest megyèben aki tudna segíteni a problèmámon. Előre is köszönöm a válaszát.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.01.19 16:15
Kedves Mónika!

Szívesen állok rendelkezésére rendelőnkben, a Jókai Dentalban. Elérhetőségeink: 1066 Bp., Jókai u. 1., 0620/9117501, www.jokaidental.hu

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Viki ::: 2016.01.14 13:57
Fel oraja volt gyökérkezelésem, gyulladt, elhalt fognál.
Fogamat nyitva hagyták hogy tisztuljon, sós vízzel kell öblögetnem egy hétig. Most is ugyanúgy lüktet,érzékeny es fáj, ez meddig lesz így? Normalis?

:::

Karolina ::: 2016.01.14 09:53
Kedves Doktor,
Egy felső 6-os rágofogamon korona volt, fel evente jartam fogorvohoz, ez a fogorvos elkotozott pestrol, szoval elmenetm egy masikhoz...egy szo mint szaz, kiderult total alaszuvasodva, begyulladva. (nem fajt semmi...) a kedves orvos lebanyaszta nagy nehezen a regi koronat, es megkezdte a foggyoker kezeleset. 3 gyoker csucsa van ennek a fognak. kettot kipiszkalt, a harmadikat nem. rakott a 2 gyoker labba valami kalciumos dolgot, a harmadikra meg azt mondta menjek vissza 2 het mulva hatha megtalalja majd a harmadik labat is a gyokernek. kozben vihogott....az a tiszeletteljes kerdesem ilyen van? ilyet lehet? felbehagyni a gyokerkezeles, most van rajta egy ideiglenes tomes -nem baj hogy nem annyira tudok enni , aktualis a fogyokura most- 2 hetet lehet varni? es mi van ha meg se talalja a 3. labacskat. van rontgen felvete is mondjuk. Ez egy eljaras, vagy ez a z orvos szivat engem. A valaszt elore is koszonom.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.01.14 13:44
Kedves Karolina!

Előfordulhat, hogy elsőre nem találják meg az összes gyökércsatornát, illetve az is megeshet, hogy kevesebb/több gyökércsatorna van, mint az átlagosan előforduló mennyiség.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2016.01.06 19:06
Tisztelt Doktor úr! Az egyik fogam gyökérkezelésen esett át és mondták, hogy mivel ez a fog innentől már nem él, ezért könnyen törik és nem ehetek vele keményet. A kérdésem az lenne, hogy pl. a kenyérhéj keménynek számít-e?
Köszönettel.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.01.07 13:29
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Általában valóban óvatosabban kell használni a gyökérkezelt (nem koronázott) fogakat. A kenyérhéj szerintem belefér, de pontos válaszhoz látnom kellene a kérdéses fogat.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2016.01.06 09:56
Tisztelt Doktor úr/nő!
Megnyitották az ünnepek előtt egy rágófogamat,ideget eltávolították belőle,és nyitva hagyták,még tisztításra se mondták ,hogy menjek vissza,csak 2 hét múlva,amikor a saját fogorvosom folytatja a kezelést. Addig Listerines öblítés,sok fogmosás,igyekeztem minél jobban tisztán tartani. Fogorvosom persze mondta hiba volt nem tisztítani,és Dalacint írt fel.
Enyhe fájdalom az utolsó napokban jelentkezett,kissé rosszízű,kellemetlen szagú ha bolygatom pl tisztításkor,de nem csinál mást. Kérdésem hogy mivel elég rosszul reagálok az antibiotikumra,nem lehet-e mással,pl Klionnal kiváltani? Jeleztem az orvosomnak a problémám,de nem mondott semmit. Egyébként azt mondta minden rendben van. Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.01.06 11:09
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Természetesen meg lehet próbálni más típusú antibiotikumot szedni, bár azt tudnom kellene, hogy mit is jelent pontosan, hogy "elég rosszul reagálok".

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Novák Nikoletta ::: 2016.01.05 18:02
Üdvözlöm! Tegnap kihuzták egy gyökérkezelt fogamat fent, mert nagyon begennyesedett felette. Nagyon nehezen jött ki, viszont amikor kint volt a gyulladás nem ment le sőt azóta sem. Lett egy monokli a szemem alatt és be van keményedve az arcom. Szedem a Dalacint és borogatom de nincs változás. Menjek vissza a dokihoz vagy szedjem tovább a gyogyszert és várjak? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.01.06 11:02
Kedves Nikoletta!

Amennyiben pár napon belül nem múlnak/enyhülnek a panaszai, mindenképp menjen vissza a fogorvosához.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Máté ::: 2015.12.23 21:58
Jó napot Dr. úr/Dr. nő!
Az lenne a kérdésem, hogy pénteken 12.18-án estem át egy komolyabb bölcsességfog műtéten, a jobb alsó nyolcast szedték ki.
Volt csont fúrás is, illetve elég sokáig tartott a műtét.
Az ünnepekre való tekintettel a varratokat ma (12.23-án) szedték ki.
Viszont a hetes fogamnál az íny fel van teljesen húzódva szinte a fogam tetejéig, illetve mondták, hogy nem tapadt rá rendesen a fogamra.
Azt mondták, hogy ennek le kéne mennie, ha mégsem menjek vissza, és levarrják, de nem lesz vele baj szerintük.
A kérdésem az lenne, hogy tudok e valamit tenni a fogínyem rendbetételére itthon, vagy készüljek fel arra, hogy Ők visszavarrják?
Illetve mi esély van arra, hogy vissza fog tapadni gond nélkül?
Válaszát/Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

Kellemes ünnepeket!
Máté

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2016.01.05 13:42
Tisztelt Máté!

Amennyiben még aktuális a kérdés, akkor a válaszom az lenne, hogy ha nem történt pozitív változás, mindenképpen menjen vissza a fogorvosához.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Erika ::: 2015.12.07 00:12
Tisztelt Doktor úr! Egy érdekes esettel fordulnék Önhöz. Fogfájással fordultam fogorvosomhoz, de sajnálatos módon nem azt a fogamat kezdte el kezelni, amelyikkel panaszom volt. Gyógyszeres tömést tett bele. Sajnos nem tudtam visszamenni, csak 3 nappal késöbb, ám addigra már fájdalmat éreztem a kezelt fogban. Gyökérkezelte a doktornő a fogat és mondta, hogy a fájdalom enyhülni fog napról napra. Nekem egyre inkább erősödött a fájdalom, így visszamentem, újra gyökérkezelte, ideiglenes tömést tett bele és ismét mondta, hogy majd enyhül a fájdalom. A hétvégén már elviselhetetlen fájdalmat éreztem, el is mentem vasárnap sürgősségi ellátásra, ahol a doktor úr kiszedte a tömést, kitisztította a fogat, nyitva hagyta, gyógyszeres vattát tett bele , majd javasolta , hogy 2 napon belül tisztittassam ki újra. A fájdalom enyhült, de az ínyemnél egy kis csomót éreztem ami szintén nagyon fájt. Visszamenzem kedden a doktornőmhöz, ő kitisztította a fogat, sima vattát tett bele, a fájdalomra ismét csak annyit mondott, hogy enyhülni fog.
Szeretném kérni a véleményét, hogy mitévő legyek, mert a fájdalom nem enyhül, már 2 hete csak fájdalomcsillapítóval tudom elviselni a fájdalmat és nem enyhül kicsit se!
Köszönöm válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.12.09 15:32
Kedves Erika!

A leírt probléma semmiképp sem normális és elfogadható. Pontos választ viszont csak személyes konzultáció után és röntgenfelvétel alapján tudok Önnek adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Klaudia ::: 2015.12.05 11:22
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!
A bal 1-es fogamat felül gyökérkezelték 2009-ben,valószínűleg nem jól,mivel pár év múltán,idén augusztusban derült ki,hogy a mellette lévő jobb 1-es gyökércsúcsnál góc van. A fogdoki azt mondta,hogy a bal 1-esről terjedt át a gyulladás. Gyökércsúcs rezekcióra van időpontom,viszont előtte a jobb1-est kellett gyökérkezelni. A doktor úr,aki megcsinálta azt mondta,hogy gyökértömés után nem muszáj elvégezni a rezekciót. Kérdésem az lenne,hogy ez valóban így van e,mivel nagyon félek a műtéttől. A fogam nem fáj,csak egy picit feszít,a fejfájásom már nem jelentkezik olyan gyakorisággal,mint a tömés előtt. Válaszát előre is köszönöm! Maradok tisztelettel: Klaudia

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.12.09 15:15
Kedves Klaudia!

Nem minden esetben szükséges a gyökércsúcsrezekció gyökértömés után, csak abban az esetben, ha (tökéletes gyökértömés mellett) a gyulladás nem szívódik fel. Pontosabb választ természetesen csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zsuzsanna ::: 2015.12.02 23:33
Kedves Doktor Úr/ Doktornő!

Van egy 2 hete gyökértömött 17es fogam. Pici fájdalommal kerestem fel a fogorvost, akinél kiderült, hogy elhalt a fog mert hideget egyáltalán nem éreztem vele. Hetekig nem kapott az egyik gyökér miatt végleges tömést, mert elég bizonytalan volt a gyökérnek a mérete. Sem a gyökérkezelés hetei alatt sem pedig közvetlen utána nem éreztem fájdalmat, a tegnapi éjszakáig. Stresszes időszakom élem és szorítottam álmomban az állkapcsom és arra ébredtem, hogy lüktet és fáj a gyökérkezelt fogamnál a szövet. Azóta is érzékeny és lüktet, főleg ha azon az oldalon rágok. Van már 1 gyökérkezelt fogam ezen kívül, de azzal semmi probléma nem volt. Ezért kezdtem el aggódni. Fogorvoshoz kellene fordulnom? Nem sikerült a gyökérkezlés?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.12.03 12:54
Kedves Zsuzsanna!

Elképzelhető, hogy az éjszakai szorítás okozhatta/okozhatja a problémát, de mindenképp jelezze ezt kezelőorvosának.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2015.12.02 17:24
Az lenne a kérdésem, hogy gyökérkezelés után, amíg ideiglenes tömés van a fogamban kerülnöm kell az orális szexet? Köszönöm

:::

::: 2015.12.01 14:07
Tisztelt Doktor úr!
Pár hónapja gyökér kezelték a fogam. De nem lett betömve, azóta sem. Egy fele szinte teljesen le van törve. De egyáltalán nem fáj és nem is érzékeny, akkor még be lehet tömni? vagy felépíteni egy darab fogat??? Az egyik fogorvos szerint ki kell húzni a másik szerint fel lehet építeni. Most ez a fogorvos akihez tartozom ki akarja húzni de én nem szeretném.
Válaszát előre is köszönöm. Üdv: Ildikó

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.12.01 15:04
Kedves Ildikó!

Ahhoz, hogy pontos választ tudjak adni, szükség lenne egy személyes konzultációra, illetve röntgenfelvételre.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Terézia ::: 2015.11.30 17:55
Tisztelt Doktor Úr!

Van egy gyökér kezelt rágó fogam, amiből ma reggel kiesett a tömés. Jövő héten hétfőre(pont egy hét múlva) kaptam időpontot fogorvoshoz, hogy betömje. Nem eshet ki a gyökértömés? Ill ez így rendben van, nem kell aggódjak, hogy befertőződik?
Köszönöm válaszát!
Üdv: Terézia

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.12.01 15:02
Kedves Terézia!

A gyökértömés nagy valószínűséggel nem fog kiesni és ennyi idő alatt felülfertőződni sem tud. Azt javaslom, hogy addig amíg nincs betömve a fog próbáljon a másik oldalon étkezni, illetve alaposan tisztítsa ezt a fogat.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Lia ::: 2015.11.27 21:51
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!
Néhány hete kezdődött fogfájással fordultam fogorvoshoz. Rtg-felvételt készített, a fog belseje tönkrement, megbeszéltük, hogy gyökérkezeljük, mentse, ha menthető. A fogat kifúrta, ideget eltávolította, fog belsejét kitisztította, majd hazaküldött, hogy megvárjuk, lesz-e fájdalom. Öblögessek, szívogassam, ételmaradék ne kerüljön bele, hètfőn menjek vissza. Fog teljesen nyitva, gondoltam ez a normális. Azóta gyulladt, gennyes lett, ugyanúgy nyitva van, szívogassam, öblögessek. Úgy gondolom, hogy napokig-hetekig úgy enni, hogy semmi ne kerüljön a fogba, képtelenség. Arròl nem is beszélve, mennyi baktérium jut be csak a nyállal. Ön szerint ez a bevett módszer, vagy keressek egy másik szakorvost? Megjegyzem, aki kezelt, kesztyű nélkül dolgozik. Persze minden páciens után kezet mos, de például ugyanaz a maszk van rajta egèsz munkaidőben, amit a koszos kezével húzkod. Előre is köszönöm válaszát!

:::

Annamary ::: 2015.11.26 14:58
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

A bal alsó 7-es rágó fogamat gyökérkezelik, hétfőn voltam negyedjére azóta nyomásra/ rágásra érzek érzékenységet és van amikor elkezd lüktetni, most is azt csinálja. :( Ez most a fog elvesztésének a jele vagy annak, hogy még van ideg a fogamba, illetve a gyógyszeres tömés miatt csinálja ezt a fogam?

Válaszát előre is köszönöm!
Annamary :)

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.11.27 13:57
Kedves Annamary!

A leírt panaszokból arra lehet következtetni, hogy valószínűleg van még élő/gyulladt ideg a fogban. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Gábor ::: 2015.11.25 19:08
Tisztelt Doktor úr,

Október végén letört a felépített fogam, és mivel a gyökérkamrától csak egy hajszálnyira volt az előző tömés így gyökér kezelni kellett a jobb felső hatos fogamat. Első alkalommal csak megnyitották a gyökércsatornákat, második alkalommal pedig el is végezték a gyökérkezelést amennyire lehetséges volt, mert görbület van az egyik foggyökeremen így azt teljesen nem tudták kezelni. Most egy ideiglenes tömés van bent, és gyulladás csillapítót szedek aminek kb 5 óránként elmúlik a hatása. Viszont utána, lüktet, néha mintha feszítené a fogam a másikat és feszül az állkapcsom pedig felső fogat kezeltek. A gyógyszer hatása alatt minden rendben, utána viszont a kínok kínja. A legutóbbi kezelés 11.23-án hétfőn volt. Meddig várjak ezzel így? Érdemes még a 1-2 napig kínlódni és várni vagy ennek már el kellett volna múlnia?
Köszönettel: Gábor

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.11.26 13:41
Tisztelt Gábor!

Ilyen típusú fájdalom/érzékenység előfordulhat, de azt javaslom, hogy mindenképp forduljon a kezelőorvosához.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Péter ::: 2015.11.16 22:40
Tisztelt Doktor nő / Doktor úr!
Lassan két hónapja gyökér kezelték a bal felső 6-os fogamat (a 26-os fogat), mert a tömés alatt több mint 1 éve fájt. A gyökérkezelést gyökércsúcs mérő eszközzel illetve CBCT diagnosztikával végezték. A kezelés során arcüreg gyulladást kaptam, mert a fog mindhárom gyökere elég mélyen belenyúlik az arcüregbe. Felírtak Augmentin Duo-t, majd elküldtek fül-orr-gégészetre, ahol alábbi antibiotikum kúrában részesültem: Augmentin elszedése után Klimicin 300 mg 1 hétig, majd Prixoter 500 mg 3 hétig, majd jelenleg is 2 hétig kell szednemújra Klimicin 300 mg-t. A gégész orvosom elküldött szájsebészetre, ahol azt mondták, az antibiotikum kúra alatt csiszoltassam le a gyökérkezelt fogat tehermentesítés miatt, majd ha az antibiotikum elszedése után is fájni fog, akkor vagy műtét vagy gyökértömés cserét kell megpróbálni.
A gyökértömés csúcsig ér, amit CBCT felvétellel is igazolva van.

Az arcüreg gyulladás elmúlt, nem fáj az arcom, de a fogam fáj (ha nyelvemmel hozzáérek a foghoz, akkor az fáj, érzékeny) illetve a foggyökérnél érzek fájdalmat, ami nyomásra is fáj.

A CBCT úgy mutatta, hogy tulajdonképpen foggyökér hártya gyulladás van, ami fölött helyezkedik el az arcüreg nyálkahártyája, s ezért éreztem arcüreg gyulladást. A jelenlegi Klimicin-től a fogfájásom enyhül, majdnem teljesen megszűnik, de amikor elmúlik a gyógyszer hatása, újból fáj a fogam.

Azt szeretném kérdezni, ebben a komplikált esetben érdemes lehet-e belevágni a gyökértömés cserére - újbóli gyökér kezelésnek? A műtéttől félek, mert azt mondták, hogy meg fog nyílni az arcüreg!

A mikroszkópos gyökérkezelést vagy lézeres gyökércsatorna fertőtlenítést használó gyökérkezelést lenne célszerű alkalmazni az újbóli gyökérkezeléshez? Úgy tudom, hogy a mikroszkópos gyökérkezelésnél nem szoktak használni lézeres fertőtlenítést.

Fogfájdalom esetén milyen fájdalomcsillapítót lehetne használni, ami kíméletes a gyomorhoz, mert sajnos gyomor-nyombél gyulladásban is szenvedek.

Köszönöm előre is a válaszukat és a segítségüket!

Üdvözlettel:
Péter

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.11.18 13:51
Tisztelt Péter!

Viszonylag gyomorkímélő fájdalomcsillapítók a vény nélkül kapható készítmények, csak a kérdés az, hogy ezek mennyire hatásosak. Az ismételt gyökérkezelésnél mindenképp a mikroszkópos gyökérkezelést javaslom, de sajnos fel kell készülnie arra az eshetőségre is, hogy elveszíti a fogát.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Edina ::: 2015.10.29 21:01
Tisztelt Doktor ÚR!
Elég hosszadalmas a történetem, a lényeg, hogy május végén elkezdett fájni a jobb oldalamon a hátsó felső fog, és úgy érzetem, mintha az arcom is megduzzadt volna. Erre azt mondták, hogy nincs mergduzzadva, 1 hét után végremegtalálták a szuvasodást, de végül kihúzták a fogam. Viszont továbbra is éreztem fájdalmat amire azt mondták, türelem, idő, elmúlik. Végül szeptember végén kiderült, hogy a mellette levő fogam amalgántömése alatt szuvasodás van. Most már azt is gyökérkezelik - ma egy 4. csatornát is találtak! Viszont közben az arcfájdalmam is ahelyett hogy szünne felerősödött. Tompa fájás, de gyakrabban van hosszabb ideig. Kérdésem okozhatja-e ezt a gyökérkezelés, és ha végre rendben a fogam ekkor ez el is fog múlni? Illetve addig mivel segíthetnék ezen az atípusos arcfájdalmon? Borogatás hideg vagy meleg lehetne?
Köszönettel
Solti Edina

:::

Márió ::: 2015.10.25 12:45
Tisztelt Doktor Úr!
. 16-os fogamat majdnem egy éve, hogy második alkalommal gyökértömték. Első kezelés után maga a visszaépített fog tört le, most viszont két gyökértömés teljesen kijött a foggal együtt, egy viszont beleszakadt tőből.
. Lehet bármi baj - gondolok itt például elfertőződésre - a két nyitott gyökércsatornából?
. Tisztelettel,
T. Márió

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.10.27 14:34
Tisztelt Márió!

Nem teljesen egyértelmű, hogy mi pontosan a probléma. Szükséges lenne egy személyes konzultáció, illetve röntgenfelvétel.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2015.10.16 20:06
Gyokerkezeles utan vagyok két héttel egy ideiglenes gyogytomessel a kezelt fogamban a napokban vettem észre h ha az arcom megnyomom illetve a kezelt fogat fájdalmat érzek . Mitől lehet ez? Gyulladás? Vagy újabb kezelésre van szükség pár nap múlva kapnám meg a végleges koronát.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.10.21 11:46
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Mielőtt elkészülne a korona, mindenképp konzultáljon a kezelőorvosával, mert elméletileg nem szabadna fájdalmat éreznie a gyökérkezelt fognál.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Anita ::: 2015.10.08 22:00
Tisztelt doktor úr/nő!
Gyökérkezelésen vagyok túl.A 2.röntgen alapján váladék nem volt látható az ínyben,utána a kezelő orvosom úgy látta hogy megcsinálja a gyökértömést.
A koronához a minta is le lett véve.Viszont a gyökértömés után pár nappal azt vettem észre hogy az ínyem meg van duzzadva.Gyulladás lehet még benne vagy a gyógyulásnak tekinthető ez?Ha megnyomom tompa érzékenységet érzek.Ödéma lehet ez 3nappal a gyökértömés után?köszönöm.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.10.14 18:14
Kedves Anita!

Elméletileg a gyökértömés elkészülte után nem szabad, hogy bármilyen panasz felmerüljön, mert az a gyulladás jelenlétét feltételezi. Azt javaslom, hogy addig, amíg nem tisztázódik a probléma forrása, semmiképp ne készüljön korona. Előfordulhat, hogy a fog ismételt gyökérkezelésére lesz szükség.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zsolt ::: 2015.10.02 04:46
Jó napot!
Gyökérkezelésem volt már már harmadik alkalommal, az első után semmi fájdalom nem volt. A másodikat követően beállt a fájdalom még a fülemre is ráment, visszamentem megvolt a gyökérkezelés azt mondták nem lesz fájdalom egy hét és jön a végleges tömés. de a fájdalom ismét jelentkezett ....
Mit tegyek?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.10.07 16:27
Tisztelt Zsolt!

Azt javaslom, hogy mindenképp forduljon a kezelőorvosához, mert ebben a fázisban nem normális jelenség a fájdalom.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

szilvi ::: 2015.09.23 11:50
Kedves dr úr! Hètfőn keztèk el nálam a gyökèrkezelèst ,tettek be egy gyógyszeres tömèst egy hèt mulva kell vissza mennem,ìrtak fel antibiutukumot,de azóta olyan erős fájdalmaim vannak hogy aludni sem bìrok.kèrdèsem az lenne hogy el fog múlni a fájdalom vagy keresem fel az orvost.?

:::

Andrea ::: 2015.09.21 21:02
Kedves Doktor Úr!
Alig két hónapja volt gyökérkezelésem a bal felső nagyörlőn.Erre került egy gradia héj. Most par napja érzékeny sőt már nyomásra fáj is.Ilyenkor újra fel kell tarni a fogat? Mi az oka annak hogy ez így alakult, azaz begyulladt? A gradia héj ez esetben használható marad?
Köszönöm válaszát!

::: 2015.09.23 14:16
Kedves Andrea!

Röntgen felvétel nélkül nem látjuk, hogy milyen állapotban van a fog, milyen lett a gyökértömés, esetleg más ok áll a háttérben.
Konzultáció és röntgen felvétel szükséges a pontos diagnózishoz.

Eszter ::: 2015.09.19 12:56
Tisztelt Fogorvos!

Van egy fogam ami lyukas és ráharapásra érzékeny meg ha nagyon megszívom a fogam akkor kellemetlen. Valószínűleg gyökérkezelés lesz belőle?

::: 2015.09.23 11:59
Kedves Eszter!

Fogai állapotáról bővebb tájékoztatást tudunk adni, konzultáció és röntgen szükséges a kezeléshez, hogy fogairól bővebb tájékoztatást tudjunk adni.

::: 2015.09.18 02:26
Üdvözlöm
Ma voltam orvosnál mert begyulladt a fogam, kifurta, tisztitotta, és rakott bele egy anyagot ami megöli az idegeket. Lezárta ideiglenesen. Egy hónap múlva kell vissza mennem, de most úgy fáj h nem tudok aludni. Feszít. Vissza menjek reggel vagy várjak még mert ez normális?
Köszönöm

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.09.19 11:43
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Azt javaslom, hogy mindenképp menjen vissza a kezelőorvosához.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Gabriella ::: 2015.09.16 19:32
Tisztelt Fogorvos!

Az én fogam ráharapásra érzékeny ahol lyukas és akkor jelentkezik fájdalom egy kisebb időre, de amúgy nem fáj. Eleinte a hidegre kicsit érzékeny volt. Ebből könnyen lehet,hogy gyökérkezelés lesz? Köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Gabriella

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.09.17 08:30
Kedves Gabriella!

A leírt panaszok alapján nem kizárt, hogy gyökérkezelni kell a fogat. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Gabriella ::: 2015.09.12 13:14
Tisztelt Doktor Úr!

Mik azok a tünetek amik alapján muszáj egy fogat gyökérkezelni?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.09.16 16:06
Kedves Gabriella!

Nagy általánosságban a következők: hidegre/melegre erős nem múló (vagy csak nagyon lassan) fájdalom, rágáskor/kopogtatáskor jelentkező éles fájdalom, illetve a röntgenfelvételen észlelhető gyulladás a gyökércsúcs körül, fogbelet elérő, mély szuvasodás.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Mónika ::: 2015.09.10 12:15
Tisztelt Doktor úr!
A problémám az lenne,hogy van egy lecsiszolt gyökérkezelt fogam,alul jobb oldalon a bölcsességfog mellett.Le kellett róla vágni a koronát mert nem tudtam vele rágni,mert fájt amikor rágtam.Ez egy dupla korona volt ami összekötésbe volt az implantátummal is.Mióta lekerült a korona és gyökérkezelve lett azóta a jobb fülembe furcsa nyilalló érzés van és azon az oldalon a torkom is furcsa.Ön szerint lehet ezen segíteni,és ha lehet,hogyan? Köszönöm válaszát.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.09.11 15:16
Kedves Mónika!

Így látatlanul nehéz a kérdésére válaszolni, de probléma kezelésére a megoldás a gyökérkezelés, illetve a legvégső esetben a fogeltávolítás. De mindenek előtt célszerű lenne megállapítani a fájdalom forrását.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Julianna ::: 2015.09.04 16:28
Tisztelt Doktornő!

Szeretném megkérdezni, hogy a gyökérkezelés előtt már minden folyadékra, levegőre, harapásra nagyon érzékeny fognál meddig tekinthető normálisnak, hogy fájjon. Most teljesen nyitva van a gyökérkezelt fogam, nem nagyon fáj de érzem és levegőre, folyadékra most is érzékeny. Meddig normális ez? Köszönöm.

:::

Krisztina ::: 2015.08.30 21:56
Udvozlom. Also fogsoromat 10 db lecsiszoltak. A ket bal alsot gyokerkezte a dr. No. 5 napja. Vegleges tomeyt kaptam. Gyokerkezekes alatt tobbszor keszitett tuprobas rongenf
Elvetelt. Sajnos az utolso fogam iszonyatosan faj. Tudom ha visszmegyek a rongen nem fog mutatni semmit. Kozben elkeszult kulon az utolso harom fogamra a korona. Mar nem birom a fajdalmat. Legszivesebben kihuzatnam de mi lesz az elkeszult koronaval. Valaszat elore is koszonom.

::: 2015.08.31 14:05
Kedves Krisztina!

Láthatatlanul nem tudunk véleményt mondani, konzultáció szükséges, hogy felmérjük a fog állapotát!

Gergő ::: 2015.08.30 15:33
Tisztelt Dr Úr!

Olyan kérdésem lenne,hogy 2 napja voltam a házi fogorvosomnál olyan problémával,hogy fájt a fogam alatti rész ahol láthatóan föl is van egy kicsit dagadva az arcom és ha megnyomom érzem hogy fáj de csak ha megnyomom azt a részt ha nem nyúlok hozzá semmi fájdalom.Kiderült a rendelőben hogy már egy gyökérkezelt fog miatt van az egész nem lett teljesen valószínűleg eltávolítva az ideg az miatt ott begyulladt.Azt mondta a doki hogy vagy kihúzza vagy ha várok vele és elmúlik akkor lehet hogy nem lesz vele gondom évekig.Én nem húzattam ki de nem nagyon akar elmúlni.Gyógyszert nem szedek mert annyira nem fáj csak akkor ha azt a részt megnyomom ahol fel is van duzzanva.Mit javasol kihúzzassam?Mert kb 3 napja van ott az a duzzanat lehet hogy kell 4-5 nap mire csillapodik és lemegy?Köszönöm válaszát!

::: 2015.08.31 13:52
Kedves Gergő!

Panoráma röntgen felvétel alapján tudjuk megmondani, hogy valóban húzás-e a megfelelő megoldás!
Kérjen időpontot hozzánk, a konzultáció ingyenes, a panoráma röntgenfelvétel ára 4.000-ft.

Adrienn ::: 2015.08.28 23:45
Tisztelt Doktor!
A jobb alsó 7-es fogamból kiesett a tömés,de nem tudtam egyből orvoshoz menni, majd eljutottam,és kaptam is időpontot.Közben iszonyatosan megfájdult, így a fogorvosom betömte,hogyha fáj, menjek vissza.4 napig tűrhetően,majd annyira megfájdult,hogy sírtam,nem tudtam enni,inni sem,mert ha a szám hozzáért a fogamhoz, ordítottam a fájdalomtól.Az orvos csinált röntgent,elkezdte a gyökérkezelést, nyitva hagyta a fogat. Mivel jöttek az ünnepek,csak 4 nap múlva kellett visszamennem, újabb tisztítása tűkkel,elég érzékeny volt. Majd másnap megint vissza,megint tisztítás,ami annyira fájt,h a könnyem kicsordult,olyan érzésem volt,mintha az ínig lenyomta volna, és vérzett is elég rendesen. Mikor belenyomta a fertőtlenítőt,nagyon csípett.Tett bele akkor hegyes pálcikákat és elküldött röntgenre azokkal a fogakba,majd vissza. Nagyon fájt ez a művelet,mint egy narkós,úgy téptem fel a röntgen felé félúton a felctort és ittam meg az utca kellős közepén :S Utána még be kellett vennem egy apranaxot is. Azt mondta,hogy menjek vissza 2 nap múlva átöblítésre.Mikor megláttam a tűket,majdnem elájultam.Ugyanaz a csatorna megint még mindig érzékeny volt(csak az egyiknél érzem,legalábbis úgy gondolom, olyan, mintha kettőt tisztítana.), fájt eléggé, de nem annyira nagyon, kb félóra múlva el is múlt.azóta nyitva van a foagm,majd jövő héten kell visszamennem. Habár maga a fog nem fáj már,kopogtatásra érzékeny.Ráharapni nem tudok,mert akkora lyukat fúrt rá,hogy szerintem emiatt nemzára felsővel rendesen,és az első fogaim is másképp helyezkednek el, a felső ráesik az alsóra.Eddig ezt nem tapasztaltam,szóval vélhetően emiatt van. Az lenne a kérdésem,mert elfelejtettem a doktor úrtól megkérdezni,hogy nem baj,ha eddig nyitva van a fog(2 hete lesz a jövő héten).Evés előtt mindig teszek bele vattát. Továbbá,hogy normális,hogy még mindig érzékeny?Ha veszek egy gyulladáscsökkentős szájvizet,nem lesz gond,ha használom? Belemehet a nyitott fogba? Köszönöm válaszát!

::: 2015.08.31 13:49
Kedves Adrienn!

Sajnos gyökérkezelt fogaknál előfordul az érzékenység! Sokáig nem maradhat nyitva a fog, ezért mindenképp keresse föl kezelőorvosát, jó hogy vattát tesz bele evés előtt. Az ételmaradék nem megy bele!
Ha, szeretne konzultálni, a rendelőnkben megteheti, ez ingyenes!

Hajnal ::: 2015.08.18 23:49
Kedves doktor ur/nö. Az lenne a kerdesem hogy szedhetek e Dalacint ha 6 hetes terhes vagyok jheten gyokerkezelik a fogam es gyuladt koszonom valaszat

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.08.19 11:17
Kedves Hajnal!

A személyes véleményem, hogy a terhesség/szoptatás alatt tartózkodni kell az antibiotikum szedésétől. Ezzel kapcsolatban konzultáljon nőgyógyászával/fogorvosával.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Tné ::: 2015.08.16 09:14
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Még a nyár elején kezdte el a fogorvos az egyik fogam gyökérkezelését. Ez pontosan a szemfog melletti fog hátrafelé. (Már korábban tömött volt, viszont nagyon érzékeny volt hidegre, melegre, levegőre). Elkezdte az orvos a gyökérkezelést, majd gyógyszeres tömés azt hiszem így hívják, vagy csak gyógyszernek, nos az került a fogamba, ami benne volt két hétig, de még érzékeny volt, ezért annak cseréje következett. Rá két hétre még mindig érzékeny volt, aztán a fogorvos csinált egy újabb röntgent. Kiderült, hogy az egyik gyökér mélyebb, ezért ott mélyebbre ment, és ismét gyógyszer került a fogamba. Ezután a bevatkozás után előjött a fogam felett, egészen az íny legtetején egy kis göb. Ha azt megnyomom elég keménynek érzem és fáj is de elvileselhető. Önmagában egyébként nem okoz semmi problémát az a göb, dudor, csak akkor fáj ha konkrétan azt megnyomom. Következő alkalommal jeleztem az orvosnak, hogy ez kijött az ínyemen, azt mondta valószínűleg a gyulladás oda oldalra megy. De semmi mást nem mondott róla. Pár napja (2,5 hónap gyógyszercseréletés után) végre fájdalommentes volt a fog és meg tudta csinálni a gyökértömést, ami még nem végleges pár nap múlva megyek hogy lefedje. Viszont a lényeg, hogy engem ez a dudor (kb. 5 hete van ott) idegesít, nem fog-e vmi problémát okozni, be lehet így fejezni a gyökérkezelést, hogy az ott van?
Köszönöm szépen gyors válaszát: Tné

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.08.19 10:47
Kedves Hölgyem!

A dudor a gyulladás meglétét jelzi. Amennyiben panaszmentes a fog és a gyökértömés (az összes csatornában!) tökéletes, akkor van esély a duzzanat visszahúzódására. Én személy szerint addig, amíg ilyen duzzanat tapasztalható, nem szoktam a gyökértömést elkészíteni. Az is előfordulhat, hogy valamilyen számfeletti gyökércsatorna/oldalcsatorna található a fogban, amit nem sikerült kezelni és e miatt van még mindig gyulladásban a fog.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Mónika ::: 2015.08.14 23:36
Tisztelt Doktor Úr!

Körzetes fogorvoshoz járok. Gyökérkezelésre és fehér tömésre 18 ezer forintot kért. Kérdésem az, hogy mely fogaknál kell fizetni a gyökérkezelésért? Úgy tudom, hogy minden fogmegtartó kezelés ingyenes, köztük a gyökértömés is minden fognál. A jobb minőségű fehér tömés viszont fizetős. Előre is köszönöm válaszát!!

Dr. Ferentzi Balázs ::: 2015.08.15 08:46
Kedves Mónika!

Mi magánrendelő vagyunk, azokat a fogakat kell gyökér kezelni, melyek elhaltak vagy olyan fájdalmat okoz, mely a gyökérkezelés tüneteire utal!
Egy konzultáció alkalmával bővebb információt tudunk adni. A konzultáció ingyenes!
Köszönjük

Anna ::: 2015.08.12 06:21
Jónapot!

Tegnap voltam gyökèrkezelèse ahol kiderült hogy fogbèl gyulladàsom van... A dr úr ezert azt mondta nem tömi be a gyulladàs mairt csa 2 hèt múlva... Az lenne a kèrdèsem hogy ez ìgy rendben van? Nem lesz ettől mèg nagyobb baja?

Köszönettel Anna

:::

N ::: 2015.08.11 21:22
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Van egy régen (kb. 5 éve) gyökérkezelt alsó 6-os fogam. A múltkor egy másik fogammal kapcsolatban el kellett mennem panoráma röntgent készíttetni, melyen az látszott, hogy a 6-os fogam egyik gyökerénél góc van. Nem fáj, nincs vele semmilyen panaszom. Azt mondta az orvosom hogy valószínűleg ki kell húzni, mert gyökértömést nehéz kiszedni. Az lenne a kérdésem hogy van e esetleg más megoldás? Meg lehetne menteni ezt a fogamat? Vagy mivel régen gyökérkezelt így már jobb lenne megválnom tőle? Milyen lehetőségeim lehetnének? Van esetleg máshol olyan eszköz, ami egy SZTK-s rendelőben nincs és ki lehetne cserélni vele a gyökértömést? Érdemes még foglalkoznom ennek a fogamnak a megmentésével? Nem szeretném kihúzatni, elég nagy fog és látszólag más baja nincs. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.08.12 13:20
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Véleményem szerint mindenképp meg kellene próbálni újra gyökérkezelni a fogat, ami az esetek nagy többségében sikerülni szokott. Érdemes lenne tehát megpróbálni megmenteni az egyik legfontosabb fogat.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Vivien ::: 2015.08.10 18:01
Jo napot ! Mit csináljak ha a fogam felett no egy masik fog , es nagyon faj !?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.08.11 17:21
Kedves Vivien!

Azt javaslom, próbáljon meg fájdalomcsillapítót bevenni. Amennyiben a panaszai nem csökkennek, keresse fel fogorvosát.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Dóra ::: 2015.08.08 12:31
Kedves Doktor Úr/Nő,

A szakmai tanácsát szeretném kérni. 19 hetes terhes vagyok és a fogorvosi szűrővizsgálat alkalmával derült ki, hogy felső jobb első fogamban valószínűleg elhaltak az idegek. Ez a fog évek óta egy picit sárgább, mint a többi - valószínű az elhalt idegeknek köszönhetően - de fájdalmat, panaszt nem tapasztaltam eddig sem, most sem. Gyökérkezelést javasoltak. Szeretném a tanácsát kérni, hogy ez mennyire sürgető, el lehet-e esetleg tolni a beavatkozást a szülés utánra, vagy a terhesség alatt nagyobb a valószínűsége, hogy az elhalt fogban a baktériumok elszaporodnak és esetleg gyulladást, koraszülést bármi gondot okoznak. Nem szeretnék a terhesség alatt komolyabb beavatkozást – különösen, mivel eddig évekig semmi panaszom nem volt a foggal és most sincs – de ha ez veszélyes lehet a babára, illetve ha a terhesség alatt fokozódik a veszélye, hogy gyulladás alakul ki, akkor mindenképp szeretném megcsináltatni.

Amennyiben az azonnali kezelést javasolja a Doktor Úr/Nő, mi a véleménye az érzéstelenítőkről terhesség alatt? Milyen mértékben jut ez be a véráramba/a babához?

Nagyon köszönöm a segítségét előre is!
Dóra

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.08.11 14:16
Kedves Dóra!

Véleményem szerint - amennyiben tényleg indokolt a gyökérkezelés - érdemes minél hamarabb elvégezni a kezelést. Az érzéstelenítés tekintetében pedig elméletileg a Marcain ajánlott.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Veronika ::: 2015.08.06 13:27
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!
Arra a talányra szeretnék fényt deríteni, hogy mi baj lehet a bal felső 6-os fogammal, ugyanis két és fél hónapja gyökérkezelték, de nem lehet betömni, mivel a gyökér bejáratánál, ha hozzáérnek éles fájdalmat érzek. A foggal amiben ideiglenes tömés illetve gyógyszer van, tudok enni, nem fáj, kocogtatásra sem, csak fogmosáskor érzek nagyon enyhe szúró fájdalmat. Az a tapasztalatom, hogy akárhányszor reszelték-tisztították a foggyökeret, mindig csökkent valamennyit a fájdalom. Negyedik gyökércsatornát is keresett a fogorvosom, de nem talált. Mi lehet a baj?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.08.06 13:47
Kedves Veronika!

Több oka is lehet ezen panaszának: a gyökércsatornában maradt ér-ideg képletek, plusz csatorna (amire a fogorvos is gondolt), járulékos oldalcsatorna. A felsoroltak közül az elsőt a legkönnyebb megoldani (alapos reszeléssel/tágítással), a másik kettőt viszont elég nehéz, gyakran csak mikroszkópos kezeléssel.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

PM ::: 2015.08.05 22:41
Üdvözlöm. A fogorvosom gyökérkezelést csinált egy szuvas fogamon. Nem fájt, de óriási lyuk tátongott rajta, ami a fogíny alá is lenyúlott. Fúrás, tágítás, tisztítás, tűkkel való munkálkodás, valami méricskélés (gondolom a gyökércsatorna hossza lehetett) után végül valami fehér anyag került a fogamra. Ezzel zárta le gondolom baktériumok elől. Az érdekelne, hogy mennyire strapabíró anyag ez a massza? Tartok tőle, hogy kiesik és gond lesz belőle. Rágni lehet ezzel a foggal? Akkor is aggódom, mikor összezárom a fogsorom, az alsó fogam hozzáér a felsőben lévő fehér anyaghoz.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.08.06 13:39
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az a "massza" nagy valószínűség szerint ideiglenes tömőanyag, ami nyál hatására keményedik meg és elméletileg rághat rajta (bár kicsit óvatosabban). Azért a biztonság kedvéért kérdezzen utána fogorvosánál.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Bori ::: 2015.07.27 17:53
Tisztelt Doktor Úr!

Egy hónappal ezelőtt nagyon fájt a felső 6-os fogam, amit két éve tömtek be. Elmentem az orvoshoz, kiderült, hogy elhalt, be van gyulladva. Megkezdte a gyökérkezelést, de a gyulladt gyökeret nem kezelte. Írt fel dalacint és flector port. Két hét múlva kiszedte a gyógyszeres tömést, de még mindig nagyon fájt, nem tudta betömni, kicserélte a gyógyszerest 1,5 hónapig benne kellett volna lennie...múlt hét kedden elmentem egy másik orvoshoz, mert borzalmasan fájt (a doktornő szabadságon volt) és kiderült, hogy az arcüregemig felterjedt a gyulladás, ugyanis a doktornő lezárta a gyógyszeres töméssel és felfelé terjedt a gyulladás. A doktor úr gyökérkezelte a gyulladt gyökeret is injekció mellett, ami nem fájt, vérzett, gennyedzett, azt mondta, nem biztos, hogy meg tudja menteni. Felírt cifloxint (penicillin érzékeny vagyok), ami már elfogyott, meg sűrűn kell jegelnem. A tünetek hamar enyhültek, de még fájdogál a fogam, voltaren dolo-t szedek rá.Most két hetente mennem kell, amíg ki nem derül, hogy ki kell-e húzni vagy sem. Az orvosom külföldön van és nem tudom megkérdezni tőle, ezért írok Önnek. A kérdésem az lenne, hogy elég sűrűn edzek, egy héten 4-5 alkalommal. Múlt hét óta nem sportoltam, nem is nagyon tudtam volna, de félek, ha elkezdem, még jobban fog fájni, vagy a gyulladás továbbterjed. Árt a gyulladásnak a mozgás? Nem merek nekiállni, amíg nem bizonyosodok meg arról, hogy nem okoz még nagyobb problémát. Válaszát előre is köszönöm! Üdv Bori

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.07.29 16:32
Kedves Bori!

Elméletileg, amennyiben nem okoz panaszt, akkor sportolhat. Érdemes talán könnyítettebb edzést végezni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Szabina ::: 2015.07.26 08:48
Üdvözlöm!
Nemrég kérdeztem , válaszátis megkaptam , köszönöm, azonban azóta annyi történt, hogy bedagadt arccal visszakellett mennem, majd egy hétig nyitva maradt fogam ürült, majd kaptam próbatömést 4 nappal ezelőtt,a fogam nem fáj de közvetlen alatta lèvő nyirokcsomó mèg az állkapcsom felől kitainthatóan megnduzzadt és fáj! Drnő mondta ha panaszom van szedjem ki itthon a próbatömést! Ez még normális? Hagyjam gyógyulni vagy szedjem ki mert nem szabadna ott annak fájnia?
Szeptben kéne visszamennen ha a fog nem fáj de a fog nem fáj , harapásra sem !
Vàlaszát köszönöm! Üdvözlettel, Szabina

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.07.28 18:19
Kedves Szabina!

Azt tudom Önnek javasolni, amennyiben ezen tünetei nem múlnak, akkor ezt mindenképp jelezze a kezelőorvosának. Véleményem szerint végleges gyökértömést csak abban az esetben célszerű készíteni, ha SEMMILYEN fájdalom nem áll fenn.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Szabina ::: 2015.07.05 20:29
Üdvözlöm!

2napja ép fogam lüktető fájdalmával mentem ügyeletre,ahol röntgen után kiderült,hogy egy mellettr lévő tömött fogon átjutó korokozó okozott gyulladást és gennyezést az ép fogamat megtámadva így azt a doktorúr feltárta,kipucolta,valami szálacskákat dugdosott le és nyitva hagyva hazaküldött,hogy tisztuljon és augmentint kell szednem!
Ez volt tegnap reggel,és bár a fájdalom enyhült jóval ,a fogam kevésbé fáj és lüktet de az állkapcssom alatti lágy rész nagyon nagyon fáj,ahol a nyiroksomóim vannak!
Ez normális jelenség? Mikor várhatom az enyhülést? Vagy készüljek fel hogy még pár napig ez így fog fájni és többszöri pucolás után lesz jobb? Vagy holnap huzassam ki mert annyira gyulladt tán? Válaszát köszönöm :) egyébként ez egy alsó rágófogam!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.07.08 14:18
Kedves Szabina!

A fogeltávolítást csak a legvégső esetben ajánlom. A gyökérkezelés egy hosszabb kezeléssorozat, az már jó jel, hogy enyhültek a panaszai, de a teljes gyógyuláshoz és tünetmentességhez idő kell. Az antibiotikum is kb. 2-3 nap alatt kezdi kifejteni a hatását.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Laura ::: 2015.07.01 20:23
Kedves Doktor Úr,
Kb. 3 éve gyökér kezelték egy felső, jobb hátsó fogamat, melyből úgy hónapja letört egy kis darabka. Sűrű időszakon vagyok most túl, és csak halogattam a fogorvost, míg el nem kezdtem tompa gyenge fájdalmat érezni az arcom jobb oldalán. Tegnap újratömték a gyökerét a fogamnak, mert állítólag nem volt elég hosszú a gyökértömés, és most egy hétig ideiglenes tömés van a fogamban. A problémám az, hogy ez a fura enyhe fájdalmat kisugárzó érzés nem múlt el, és ha fogselyemmel tisztítom azt a fogamat, ugyanolyan gennyes szaga van a fogselyemnek, mikor ezt a fogamat gyökér kezelték és elég hosszú ideig nyitva hagyták, hogy a fog gyökerén lévő gennyes váladék távozhasson. Tisztán emlékszem milyen szaga volt, mert minden egyes étkezés után másfél hónapig tisztogatnom , meg fertőtlenítgetnem kellett a fogamat. Az érdekes az, hogy a röntgen nem mutat semmilyen gyulladásra utaló jelet, de érzem, hogy valami nincs rendben. Remélem csak átmeneti. Esetleg nem lett volna szerencsésebb nyitva hagyni a gyökerét mégis? Vagy (bár nincs rá konkrétan utaló ok) nem kéne gyulladás csökkentőt szednem?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.07.02 13:52
Kedves Laura!

Sajnos pontos választ csak személyes konzultáció után és röntgenfelvétel alapján tudok Önnek adni, de előfordulhat, hogy az ínye van gyulladásban és az okozza a problémát.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zoltan ::: 2015.06.17 20:10
Jo estet.

Kb 2 honapja elmentem egy fogorvoshoz gyokerkezelesre azota kb 10x mentem vissza mert nagyon fajt be volt gyulladva. Ettem Dalacint Augmentint is es fel is kellett vagni mert gennnyes holyag is nott a foginyemre. A helyzet nem javult most ott tartunk hogy a gennyes valadek ki tud jonni a vagaso keresztul es nincs feszito erzes. A doki azt mondta ujra felvagja es egy csikot tesz bele de ettol mar nagyon felek...legrosszabb esetben ki kell huzni azt mondta. Azt szeretnrm kerdezni mit lehetne tenni mert mar teljesen kikeszultem es nagyon faj.
Nagyon koszonom a valaszt. Szep estet.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.06.19 16:22
Tisztelt Zoltán!

Pontos választ csak személyes konzultáció után és röntgenfelvétel alapján tudok csak adni. Elképzelhető, hogy csak a fogeltávolítás a megoldás a problémára, de ez a legvégső, legrosszabb eshetőség.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos Jókai Dental

Norbi ::: 2015.06.17 14:40
De mikor gyökérkezelték és betömték és rá kétnapra nem fájt hanem csak most a 3-4napba kezdett el fájni de nagyon.

:::

Norbi ::: 2015.06.16 21:55
Joestét . Olyan kérdésem lenne hogy a szenfogamat gyökérkezelték majd kaptam egy ideiglenes tömést és nagyon fáj ha eszek vele vagy ha megnyomom az ujjammal. Hogy ez mitöl lehet??

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.06.17 12:21
Tisztelt Norbi!

A fájdalmat valószínűleg a még mindig fennálló gyulladás okozza.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Ann ::: 2015.05.25 09:27
Tisztelt Doktor úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy miért van az, ha tegnap reggel gyökérkezelték a fogam, gyógyszeres tömést kaptam, majd bedagadt. Elmentem kivetetni a tömést, megnyitották a csatornát, ürült a genny, apadt a dagadás, és a fájdalom is. Ma reggelre azonban újra bedagadt, jobban, mint ezelőtt, és a gyökérkezelt fog nyomásra is érzékeny.

Köszönöm előre is a választ!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.06.03 13:54
Kedves Ann!

A probléma forrása a fog körül felgyülemlett genny. Amennyiben a nyitott fogon keresztül nem tud ürülni, illetve a duzzanat nem múlik, akkor ezt a duzzanatot meg kell metszeni, illetve antibiotikumos kúrát alkalmazni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Éva ::: 2015.05.22 11:05
Kedves Dr. Úr!

Az első fogam le lett gyökérkezelve de sajnos még előtte elhalt és elkezdett elszíneződni, van 2-3 árnyalatnyi különbség az első és a többi fogaim között, lehet ezen valamilyen módon segíteni, ha igen hogyan és mennyire roncsolja az első fogam. Meddig marad meg egy gyökérkezelt fog???
Várom válaszát és előre is köszönöm.
Tiszteleltte: Éva

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.06.03 14:03
Kedves Éva!

A problémája megoldható: belső, majd külső fogfehérítéssel. Az eljárás nem befolyásolja a fog élettartamát. Amennyiben ez a kezelés nem segítene, akkor korona vagy héj készíthető a fogra.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Krisztina ::: 2015.05.15 08:30
Kedves Doktor Úr/Nő!

Tegnapi napon gyökérkezelés során a foggyökérbe beletört a tű. Fogorvos szerint a röntgenvizsgálat alapján jól beleilleszkedett a foggyökérbe kvázi tömésként funkcionál, kiszedni onnan nem szükséges ha panaszt nem okoz. Kérném véleményezését, hogy ezt a tűt valóban kiszedni nem kell, milyen problémát okozhat ha bennmarad?

köszönöm:

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.06.03 14:32
Kedves Krisztina!

Amennyiben a beletört eszköz hermetikusan a gyökércsúcs közelében lezárja a csatornát, illetve a körülírt gyulladás felszívódik, akkor nem okoz problémát. Abban az esetben, ha az imént vázolt szituáció nem valósul meg, akkor sem a gyökérkezelő tű okozza a problémát, hanem hogy elzárja a csatornát, ami így nem átjárható. Ilyen eszköztörés egyébként viszonylag gyakran előfordulhat szűk és görbült csatornák esetén. Tehát amennyiben nincsenek panaszai, akkor nem kell aggódnia.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Farkas Krisztina ::: 2015.05.12 20:27
Bal felső fogamba bele nőtt az ínyem középre ,és fáj mit csinálnának vele ?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.05.13 10:44
Kedves Farkas Krisztina!

Pontos válaszhoz mindenképp szükség lenne személyes konzultációra, illetve röntgenfelvételre. Valószínűleg tömést kell készíteni, esetleg gyökérkezelni kell a fogat.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Barnabás ::: 2015.04.14 21:55
Tisztelt Doktor Úr!
Egyik tömött fogam alatt ciszta jelent meg és fáj a széle. Mi várható egy fogorvosi kezelésen? Gyökérkezelés, vagy csak simán újratömés? A ciszta azt jelenti, hogy be van gyulladva a fogam és hatástalan lesz az érzéstelenítő? Gyökérkezelés elegendő vagy ciszta műtétet is végre kell hajtani? Azt tudni illik még hogy a bal alsó hatosról van szó és a bölcsességfogam elkezdett ott nőni. Összefügg a kettő? Köszönöm válaszát!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.04.15 12:02
Tisztelt Barnabás!

Az elsődleges terápia a gyökérkezelés. Amennyiben a ciszta (ha egyáltalán az) nem szívódik fel a sikeres kezelés után, akkor szükséges lehet a szájsebészeti beavatkozás. A kezelés elméletileg fájdalommentes. Az említett probléma nincs összefüggésben a bölcsességfoggal.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Bernadett ::: 2015.04.08 13:25
Tisztelt Doktor Úr!

Novemberben gyökérkezelték a bal felső 4-es fogam, de mivel a fájdalom továbbra is fennállt, röntgen után derült ki, hogy az 5-ös volt a problémás fogam.
Fél év után is szinte minden nap fájó, nyomó, feszülő érzést érzek mindkét fogamban. El képzelni nem tudom, hogy mitől fájhat, de nagyon kellemetlen. A fogorvosomban megbízom, de tanácstalan vagyok.
Köszönöm előre is a válaszát,

Üdvözlettel,

Bernadett

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.04.15 11:40
Kedves Bernadett!

Pontos választ csak személyes vizsgálat után és röntgenfelvétel alapján tudok adni. Nagy valószínűséggel a problémát fogbélgyulladás okozza és a terápia gyökérkezelés.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

András ::: 2015.03.30 22:58
Tisztel Doktor Úr /Nő!

Az lenne a kérdésem, hogy 2014 szeptemberében volt gyökér kezelve egy jobb felső zápfogam. Pár órája el kezdett fájni, nem csak a fogam, hanem felfelé a szeme és az orrom között lévő részen. Mi lehet a probléma.
Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.04.01 16:31
Tisztelt András!

Pontos választ csak személyes vizsgálat után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Orsolya ::: 2015.03.24 13:18
Tisztelt Doktor úr/ Doktornő!

Szeretném a segítségét kérni. Pár héttel ezelőtt gyökérkezeltèk a jobb felső 5-ös fogamat. A gyökérkezelés után továbbra is fennállt a fájdalom, de nem a fogam fájt, hanem az ínyem. Vérzett, be volt gyulladva. Visszamentem a fogászatra, ahol röntgen után azt mondták, hogy van egy kanyar a csatornában, ami nem lett gyökértömve, ezért újracsinálták a gyökértömést. Az ínygyulladàsom továbbra is fennáll, pedig 2 hét telt el a 2. Gyökértömés óta. Milyen kilátásaim vannak? Mit lehetne tennem, milyen kezelést ajánlana? Nagyon szeretném mehtartani a fogamat!

Köszönettel és üdvözlettel!

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.03.25 17:41
Kedves Orsolya!

Ahhoz, hogy válaszolni tudjak a kérdésére, látnom kellene a kérdéses fogat, illetve a röntgenfelvételt.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Ráhel ::: 2015.03.21 21:57
Kedves Doktor Úr,

kB. 4 éve a jobb alsó 4- es fogam gyökérkezelve lett. 2 hete megduzzadt egy kicsit az arcom. Elmentem a doktornőhöz. Röntgen, majd kiderült, hogy a gyökertömés csúcsa nem ér már végig, ez okozta a gyulladást. Azt mondta, ki kell cserélni, egy új gyökértömést kell beletenni. Ez nekem két napja megtörtént. Kétszer röntgenezte meg a fogam, tehát úgy látta a tisztítás után, hogy be lehet tömni. Mostanra sajnos megdagadt az arcom. Ezek szerint a tömés nem ér végig, úgy ahogy kell? Normális ez, hogy megduzzad az arc...? Miért zárja le ha nem szabadna? Mit tegyek a duzzadt arcomra? Nem fájt a kezelés, viszont én is nagyon félős vagyok, nem szeretnék egy fog miatt újra és újra járni. Válaszát Köszönöm

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.03.25 17:33
Kedves Ráhel!

A gyökértömés utáni duzzanat semmiképpen sem normális reakció. Pontos válaszhoz viszont látnom kellene a fogat és a röntgenfelvételt. A többi kérdésre talán a Doktornő tudna válaszolni...

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Angéla ::: 2015.03.19 17:16
Egy napja volt gyökérkezelésem,és gyökértömésem.Most ideiglenes tömés van a fogamban.A problémám az,hogy nagyon fáj,ha ráharapok,nem tudok rajta enni.A kérdésem az lenne,hogy normális ez ilyenkor,vagy valami baj van vele?Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.03.25 17:10
Kedves Angéla!

Pontos válaszhoz látnom kellene a gyökértömésről készült röntgenfelvételt, de elméletileg 1-2 napig lehet érzékeny. Amennyiben nem múlik a fájdalom, mindenképp forduljon fogorvosához!

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Dávid ::: 2015.03.18 20:50
Kedves Haifadent!
Tegnap (2015-03-17én) a bal alsó szemfog melletti fogamat (34) gyökérkezelték, mert kitört belőle egy darab. A gyökeret betömték. Röntgen képem van róla. Normális, hogy azóta folyamatosan fokozódik a fájdalom? Az alsó ajkam bal oldala zsibbad. Holnap muszáj dolgoznom. Mielőbbi olcsó megoldásra van szüségem, most kezdtem dolgozni új munkahelyemen. Nem eshetek ki. Mit tehetek? Mi lehet ennek az oka? Mi a legolcsóbb leggyorsabb megoldás amellett, hogy a fogam megmaradjon?
Mielőbbi válaszát köszönöm!

:::

Mariann ::: 2015.03.08 22:51
Tisztelt fogorvos!
Azzal a problémával szeretnék önökhöz fordulni ,hogy felső
Fogsoromon porcelán leplezésü korona van fent 2 és fél éve
Az utolsó fogam hidegre melegre egyre jobban fáj szeretném kérdezni koronán keresztül milyen lehetőség van a fog javîtására?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel üdvözlöm!
Mariann

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.03.13 14:05
Kedves Mariann!

Amennyiben indokolt, abban az esetben elméletileg van lehetőség koronán keresztül is a fog gyökérkezelésére.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zoltán ::: 2015.02.26 15:48
Jó napot kívánok.
Engem az érdekelne, van 2*2 koronám és közte egy jó fog, a fogorvos megcsinálná egyben de nem akarja gyökérkezelní mivel nincsen baja. Ha úgyis leköszörülik akkor miért nem gyökérkezelik?
Az a lényeg 8-10 évig fent lehetne, de ha begyullad akkor lehet, hogy csak egy évig.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.02.27 13:47
Tisztelt Zoltán!

Csak abban az esetben kell gyökérkezelni csiszolás után a fogat ha a kezelés után tartósan érzékennyé/fájdalmassá válik, illetve a gyulladás jeleit mutatja. Ez nem minden esetben fordul elő.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Péter ::: 2015.02.15 20:52
Szeretnék érdeklődni, hogy Önöknél elérhető-e lézeres gyökérkezelés?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.02.18 15:19
Tisztelt Péter!

A rendelőnkben nincs ilyen típusú kezelés.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Csaba ::: 2015.02.12 14:43
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!
Mai napom gyökérkezelés során kaptam egy gyógyszeres ideiglenes tömést jövő hétig. Hazafelé jövet éreztem ls láttam, hogy kis apró fehér darabok peregtek le az ideiglenes tömésről. Aztán már a nyelvemmel is éreztem, hogy mintha egy kis lyuk lenne a tömésen. Okozhat ez gondot a következő kezelésig, hogy lyuk van a tömésen?
Köszönöm

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.02.18 15:01
Tisztelt Csaba!

Amennyiben a tömés nem esett ki teljesen, akkor ez nem jelent különösebb problémát a következő kezelésig.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Agota ::: 2015.01.25 14:06
Kedves doktorno alol a ket kozepso fogam elhalt es gennyes volt a gyokere egy par hete gyokerkezeltek az egyiket es nem volt semmi gond, egy ido utan visszajott az a feszulo erzes az allamban es nyomasra fajdalmas volt antibiotikumot szedtem es elmult visszamentem h a masikat is gyokerkezeljek ez most szerdan volt 21 en estere megint feszulni kezdett ejszaka pedig arra ebredtem h nagyon feldagadt es nagyon faj. A fogorvosom azt mondta h azert van mert regota ott volt a genny es nem volt idoben kikezelve es ha antibiotikumot szedek akkor elmulik. 4 napja szedem az antibiotikumot es csak annyi valtozott h csokkent a fajdalom de a duzzanat es a feszulo erzes nem valtozott.A kerdesem az lenne h elmulik a gyogyszertol vagy esetleg fel kell vagni?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.01.28 17:45
Kedves Ágota!

Amennyiben a kiterjedt duzzanat az antibiotikumos kezelés ellenére sem múlik el, akkor fordulhat elő az Ön által említett terápiás megoldás: az incízió. Természetesen pontos választ csak személyes konzultáció után és röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Bettina ::: 2015.01.17 12:15
Tisztelt Fogorvos.

Októberben voltam fogorvosnál ahol gyökérkezelve volt a fogam, A fogorvosom azt mondta, hogy a gyökérkezelő tűket benne hagyja a fogamban (elvileg elhalt) majd rá tömött, ha bármi fájdalmat érzek bármikor vissza mehetek vele. Az utóbbi 2 hétben mindig fáj és a fogfájástól már a fejem is a számban fém ízt érzek. Sajnos én Bécsben élek és sokat dolgozom, de Magyarországon van a fogorvosom és majd csak február elején tudok haza utazni. Az lenne a kérdésem ezekkel a tünetekkel milyen következményekre számíthatok és az idegentesttől nem-e lehet bármi bajom ???? Előre is köszönöm a választ.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.01.22 11:03
Kedves Bettina!

Az egyedüli probléma, ami felmerülhet, hogy a bennmaradt gyökérkezelő tűket nem lehet eltávolítani. Ebben az esetben az egyetlen terápiás lehetőség a fogeltávolítás.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Éva ::: 2014.12.19 17:56
Gyökérkezelés után egy darab tű, amivel a gyökereket húzzák ki letört és a fogamba maradt. Okoz-e a későbbiekben valami problémát, esetleg elmozdulhat-e?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2015.01.07 14:30
Kedves Éva!

Erre a kérdésre csak röntgen alapján, ill. fizikai vizsgálat után tudnék válaszolni, de nagy valószínűséggel nem fog a későbbiekben panaszt okozni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zsombor ::: 2014.12.17 18:01
Tisztelt Doktor Úr.
2 napja, hétfőn, voltam gyökérkezelésen, azóta a fájdalom enyhült és majdnem meg is szünt. Azonban ha megkocogtatom, fáj, tehát nyomásra érzékeny. Ez normális? Mi ilyenkor a teendő?

:::

Zsolt ::: 2014.12.17 12:15
Érdeklődnék.

Egy kb 8 éve gyökér kezelt fogam a minap újra fájni kezdett. Még amalgám tömés van benne jó a 3/4-ében. (Jobb felső utolsó előtti fog).

Kérdésem hogy ebben lehet e még élő gyökér ami fájhat ennyi év tünetmentesség után. (Tudom az amalgámot kicseréltetem ;) )

Üdv

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2014.12.17 15:53
Tisztelt Zsolt!

Sajnos előfordulhat, hogy egy korábban gyökérkezelt fog évekkel később ismét fájdalmassá válik. Mindenképp mutassa meg az orvosának, a legjobb ha annak az orvosnak, aki a gyökérkezelést végezte. A megoldás a fog újragyökérkezelése, illetve szájsebészeti beavatkozás (Rezekció) lehet.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

János ::: 2014.12.04 17:38
Tisztelt Dr. Dr nő!
Olyan kérdésem lenne, bal alsó 1-2 gocos lett be is gyulladt, előzőleg már gyökérkezelve volt, de nem ért végig a gyökértömés!
fel lett nyitva, ki lett furva, de nem gyögyult meg. érintésre fáj, ill egy ujabb röntgen felvételen az iny elvált a fogtol, vékony rés látható! a fogorvosom most le akarja ismét tömni. a kérdés az lenne bölcs öttlet e ez? én ugy tudom, pedig nem vagyok szakértő, a legrosszabb esetben szájsebészet, vagy gyogyszeres kezeléssel gyogyitják meg, ami ha jol tudom 4-5 vagy több alkalmat is jelent!
a fő kérdés az hogy rosszul tudom e ezt?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2014.12.17 14:24
Tisztelt János!

Amíg egy gyökérkezelés alatt álló fog érzékeny, addig nem érdemes a gyökértömést elkészíteni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Horváth Péter ::: 2014.11.19 22:16
Tisztelt Bartók Dental!

Ma voltam önöknél fogászati kezelésen Dr. Láda Erikánál.

A kezelés első szakaszában egy őrlő fogamról röntgen felvétel készült.

A kérdésem az lenne hogy a Doktornő egy körülbelüli árat tudna erre mondani hogy mekkora összegre számítsak?

Köszönettel,
Horváth Péter

:::

Dóra ::: 2014.11.13 17:43
Tisztelt Doktorúr/nő!
Idén augusztus közepén gyökér kezelte a fogorvosom a 35-ős fogamat, ami egészen november1-ig enyhén érzékenyek tűnt, igazából tünetmentes volt. Végig ideiglenes töméssel és gyógyszerrel le volt zárva. November 1-jén rendkívül éles fájdalommal begyulladt, még a napi 4 cataflam se tudott igazán segíteni. 2 hétig Dalacin300- át szedtem rá, mert az áll alatti és a nyaki mirigyek is nagyon fájtak, annyira, hogy a fejemet se szívesen mozgattam. Ezalatt a fog nyitva volt, és jelenleg is így van. A fájdalom nem szűnt meg, a mirigyek újra elkezdtek fájni, amióta nem szedem az antibiotikumot, maga a fog is fáj (kocogtatással egyértelmű, hogy erről a fogról van szó.) Az arcom, nyakam egy pillanatra sem volt feldagadva, csak a fájdalom volt szinte elviselhetetlen. A fog nem büdös, steril "szaga van". Mit tehetnék még?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2014.11.19 13:55
Kedves Dóra!

Látatlanul nehéz válaszolni, de a megoldás a problémára a fog gyökérkezelése, legrosszabb esetben az eltávolítása. Pontos válasz személyes találkozás után, illetve röntgenfelvétel alapján tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Veronika ::: 2014.11.12 13:45
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Nagyjából két-három évvel ezelőtt gyökérkezelték az egyik felső, hátsó fogamat, amivel eddig különösebb bajom nem volt, de egy pár hete egy kemény dudor jött ki az inyem és az arcom találkozásánál, egészen fent, ettől a fogtól valamivel beljebb. Ha megérintem ezt a dudort, akkor mintha egy tompa, nyomás szerű fájdalmat sugározna erre a gyökérkezelt fogra. Valamint, kocogtatáskor is érzek némi tompa fájdalmat ezen a fogon. Tudom, hogy így nem túl pontos a leírás, de szeretém tudni, hogy ez mi lehet?
Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Tisztelettel,
Lédeczi Veronika

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2014.11.19 13:44
Kedves Veronika!

Nagy valószínűséggel krónikus gyulladás van a gyökérkezelt fog körül, ami most akut fázisba ment át. A terápia vagy a fog újragyökérkezelése, vagy legrosszabb esetben a fog eltávolítása. Természetesen pontos választ csak személyes vizsgálat, illetve röntgenfelvétel után tudok adni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Noemi ::: 2014.08.21 16:18
Kedves Doktorno!

A gyokertomes kiszedese 7 percbe tellett osszesen (3 csatorna), a fog elotte egyaltalan nem fajt, csak az arc / fej neha es minden egyeb kizarasa utan kerult a fog megbontasra. Utana fog teljesen panaszmentes volt 6 hetig igy belekerult az uj gyokertomes 3 napja - attol a pillanattol raharapni nem tudok. Amugy nem faj, erintesre nagyon. Tultomes? Erdemes kiszedetni megint minel elobb? Nem magas, a rontgen semmit nem mutat. Koszonettel, Noemi

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2014.08.27 13:56
Kedves Noémi!

Az említett panaszokat elméletileg okozhatja a gyökércsatornák túltömése, de pontos választ csak személyes vizsgálat után tudnék mondani.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2014.08.19 15:44
Tisztelt Doktor Úr, Doktornő!

A jobb oldali felső hátsó fogam fájdalommentes, de a kezelőorvos szerint lyukas es hiányzik belőle egy darab is. Meggyőzött arról, hogy betét kell, a tomes nem lenne jo megoldás. A fogat feltárta, es közölte, hogy gyökérkezelés /-tomes is szükséges, mert alá van szuvasodva. Rontgenfelvetel nem készült, de az orvos azt mondta, hogy három gyökérrol van szó. Kérdésem: valóban indokolt-e a gyokertomes egy fájdalommentes fog eseteben, s nem csupán az inlay miatt szükséges-e.

Köszönöm szépen a válaszát.
Üdvözlettel,
Gábor

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2014.08.27 13:51
Tisztelt Gábor!

Ahhoz, hogy pontos választ tudjak adni, látnom kellene a kérdéses fogat és annak a röntgenfelvételét. Nem minden esetben fájdalmas az a fog. amelyet gyökérkezelni kell.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Zsuzsa ::: 2014.08.08 11:08
Kedves Doktor Úr!

3 napos fogfájás után tegnap a fogorvosom gyökérkezelte az egyik fogam. Addigra már a fél arcom rettenetesen feldagadt, tehát a gyökércsúcs fölött genny is volt/van. A fog már el volt halva, érzéstelenítésre sem volt szükség, a kezelés nem járt fájdalommal. A gyökérjáratot megnyitotta, az idegeket eltávolította és nem zárta le – mondván – itt távozik majd a genny- csupán egy kis vattadarabot kell cserélgetnem rajta egyenlőre, míg az első próbatömést be nem teszi. A mai éjszakám is sajgással telt, az arc duzzanat nem lohadt, sőt, már a szemem alatti csontrész is érzékennyé vált. A doktornőm 2 hetes szabira megy, ez utánra kaptam időpontot. Doktor Úr, meglehetősen aggódom, ugyanis mindekközben 9 hetes várandós vagyok és az biztos, hogy a genny pangása nem tesz jót sem nekem, sem pedig a magzatnak. Mit tegyek? Legyek türelmes, egyszer csak elkezd tisztulni a fogamon kereszül? Ilyen esetben nem szoktak antibiotikum-kúrát javasolni (akár a terhesség alatt is)? Kérem, segítsen tanácsával, amit előre is nagyon köszönök.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2014.08.08 14:44
Kedves Zsuzsa!

Abban az esetben, ha a duzzanat még fennáll - és nem ürül a fogon keresztül - szóba jöhet a nyálkahártyán való metszéssel (incízió) a genny levezetése. Antibiotikum szedése várandóság alatt nem ajánlott, esetleg a nőgyógyásszal való egyeztetés után.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Andrea ::: 2014.07.17 21:09
Tisztelt Főorvos úr!

Köszönöm gyors válaszát. Kikértem a fogászatról a múlt heti panoráma röntgent digitálisan, Ha ezzel elmegyek Önökhöz konzultációra, elegendő ahhoz, hogy látszódjon egy feltáratlan gyökércsatorna,, nem igényel 3D CT felvételt a detektálása? Sajnos bizonyos, hogy valamelyik fog gócot képez, az okozza a nyak és vállmerevséget. Elsődlegesen a fogmegtartást szem előtt tartva mindent megpróbálok a góc felszámolása érdekében.

Köszönöm válaszát,

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2014.07.19 11:12
Kedves Andrea!

Ha valóban feltáratlan gyökércsatorna/oldalcsatorna okozza a problémát, (és a gyökértömés tökéletes) akkor nagy valószínűséggel csak a fogeltávolítás lehet megoldás a problémára. Természetesen a konzultáció során megbeszélünk mindent.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Andrea ::: 2014.07.16 21:51
Tisztelt Doktor úr,
1 éve gyökérkezelték a bal felső 7-esemet. Mivel nem éreztem tökéletesnek, decemberben visszamentem. Röntgenen nem látszott a gyökércsúcsokon gyulladás, tökéletesnek tűnt a tömés. Újra megnyitották, kitakarították, és gyógyszeres tömést kaptam hetekre. Sajnos az az érzet továbbra sem múlt el. Akkor átküldtek a rendelőn belül egy specialistához, aki mikroszkóposan gyökérkezelte, 2 gyógyszeres kezelés után lezárta. Továbbra sem tűnt el az érzet a fogból. Két hete júniusban begyulladt a nyakam és a vállam bal oldali része, a fogra gyanakodva rögtön az orvoshoz fordultam, röntgenen ellenőrizték, de továbbra is tökéletesnek látják a gyökértömést. A fog nem fáj, de érzem, ha fogat mosok, nyelvvel piszkálva, kocogtatva. Kérdésem az, hogy egy ilyen fog lehet góc? Biztos ezzel a foggal van a gond, nem sugározhat a fogágyból vagy máshonnan ide a fájás? Már harmadik fogorvos mondja, hogy a gyökérkezelés rendben van. A nyakam, vállam azonban továbbra sem tökéletes...

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2014.07.17 10:51
Kedves Andrea!

Attól, hogy egy gyökértömés a röntgenfelvételen tökéletesnek látszik, a fog még lehet panaszos. Ennek több oka lehet, például, hogy van egy plusz csatorna/oldalcsatorna ami nem lett megmunkálva, vagy nem a foggal, hanem a fogággyal van probléma. A kérdésére válaszolva, igen ez a fog elméletileg lehet góc. Ahhoz viszont, hogy pontosabb választ tudjak adni, mindenképp kellene látnom a röntgenfelvételt a fogról.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

::: 2014.07.07 14:51
Tisztelt doktor úr/nő!
Kb fél éve gyökérkezelték a bal felső 5-ös fogamat ami nem fáj és nem érzékeny azóta sem, de mégis olyan idegennek nem oda valónak érzem azt a fogat. Igazából nem is tudnám megmagyarázni mit is érzek pontosan egyszerűen csak érzem hogy ott van és kényelmetlen érzés mitől lehet ez?
Esetleg attól mert sűrűn piszkálom a nyelvemmel?

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2014.07.09 14:25
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Ahhoz, hogy pontos választ tudjak adni, szükséges lenne egy fizikai vizsgálat, ill. röntgenfelvétel készítése. Jöjjön el hozzánk egy konzultációra és egészen biztosan tudunk megoldást találni.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Márta ::: 2014.06.30 10:55
Tisztelt Fogorvosok!
Szeretném tudni,hogy egy gyulladt fogat aminek a fele letőrt (sok volt a tömés,és már gyulladt fogra tömtek rá)meg lehet e menteni úgy,hogy leszivatják a gennyet (gyökér kezelik) vagy mindenképpen húzni szoktak ilyen esetben?
Nem szeretném ha még a mellette lévő fogamat is elveszitsem ,hogy pótolni tudják a fogat....
Köszönettel
Márta

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2014.07.01 20:01
Kedves Márta!

Ahhoz, hogy pontos választ tudjak adni, mindenképp szükséges látni a fogat, ill. röntgenfelvételt készíteni róla. Azt javaslom, hogy jöjjön el hozzánk egy konzultációra, hogy választ tudjon kapni a kérdésére.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Robert ::: 2014.06.19 20:47
Tisztelt Doktor úr!

Három hete estem túl egy jobb felső hatos gyökérkezelésem.2014.06.10-én kaptam végleges tömést.
A fogam nyomásra érzékeny volt de ez természetes ezt mondták(a kezelés után volt rtg ami szerint a kezelés jól sikerült.)
A hét vége felé édességre hidegre nagyon érzékeny volt a fogam,illetve furcsa ize volt.2014.06.17-én vissza mentem ahol megnézték a fogam és a jobb felső hetesen találtak egy pici lukat illetve kifúrta gyökér kezelt fogat is arra azt mondták minden rendben(újabb rtg volt).a fogam továbbra is érzékeny és a rossz iz is meg van mitől lehet ez?

Köszönettel Róbert

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2014.06.20 15:08
Kedves Róbert!

Így röntgen és fizikális vizsgálat nélkül meglehetősen nehéz a feltett kérdésére válaszolnom, de annyit általánosságban el tudok mondani, hogy egy gyökérkezelt fog hidegre, édesre nem szabad, hogy érzékeny legyen. Többféle lehetséges ok létezhet. Az egyik, hogy mégsem volt sikeres a gyökérkezelés és maradt élő/gyulladt ideg a fogban. A másik, hogy nem azzal a foggal van a probléma hanem valamelyik mellette lévővel, csak a közelség miatt nem tudja pontosan lokalizálni. Egy harmadik lehetőség, hogy a fogágy van gyulladás alatt, bár ebben az esetben hidegérzékenység nem lépne fel, de a kellemetlen ízre talán válasz lehetne. Mivel így látatlanban nagyon nehéz pontos választ adni, így azt tudnám javasolni, hogy jöjjön el egy ingyenes konzultációra rendelőnkbe.

Üdvözlettel:
dr. Sutóczki Zoltán, főorvos, Jókai Dental

Bernadett ::: 2014.05.08 13:32
Tisztelt Doktor Úr!
A tegnapi nap gyökérkezelték a fogam jobb alsó örlő, ideiglenes tömést adott, a kezelés alatt semmi nem fájt viszont már elötte is bedagadt a jobb oldalon az arcom, ami a mai napig tart, nem apadt le még mindig és ez aggaszt,és kinyitni is alig tudom a szám, a fogam érzékeny a nyomásra de gondolom az normális. Szedek antibiotikumot, fájdalom csillapítót. Viszont nem tudom, hogy ez a duzzanat normális vagy csak az orvosom próbál evvel nyugtatni. Kivülről ha megnyomom az ínyem az is nagyon fáj.

:::

Anna ::: 2014.05.04 09:42
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Pár napja jártam a fogorvosomnál és kiderült hogy egy veréb tojás nagyságú ciszta van a már korábban gyökér kezelt metszőfogam felett. Gyógyszeres kezeléssel lezárta a járatot. A kezelés előtt duzzadt volt és feszült is. Most jobbnak érzem a helyzetet, természetesen még mindig érzem a duzzanatot - hiszen egy kezeléstől nem várhatok csodát - viszont nem fáj és nem is feszül. Úgy váltunk el egymástól a Doktor Úrral, hogy ha megduzzad akkor azonnal keressek fel valakit aki megnyitja (messze lakom a körzeti orvosomtól, így ha vészhelyzet van hozzá nem tudok menni). A kérdésim a következők: Akkor keressek fel fogorvost/szájsebészt ha annyira megduzzad hogy fáj is vagy már akkor is ha csak simán duzzadt? Jelenleg nem érzem szükségét egy szájsebészeti beavatkozásnak, hiszen nem fáj, de elég bizonytalan vagyok duzzanatot illetően. Ismétlem, nem feszül és nem fáj, de a duzzanat ott van. Ilyen esetekben mennyire hatékony a fogorvos által végzett gyógyszeres kezelés? Illetve valamilyen módon tudom én is segíteni a gyógyulást? Gondolok itt valamilyen vény nélkül kapható "csodaszerre" vagy bármire amivel házilag is hozzájárulhatok a ciszta méretének csökkentéséhez. Az esetek többségében szájsebészeti beavatkozás vagy foghúzás a vége? Metszőfogról van szó, megviselne az elvesztése.
Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Dr. Ferentzi Balázs ::: 2014.05.05 13:02
Kedves Anna!

Mindenképp ajánlatos mielőbb egy szájsebésszel is konzultálni .

Laca ::: 2014.05.03 16:19
Tisztelt Fogorvos!

Nemrég gyökérkezelték a fogamat. (hátsó rágófog) A fogorvos azt mondta, hogy nagyon jó egyenesek a gyökereim, így könnyű belőlük kiszedni az idegeket. Kétszer piszkálódott benne, aztán beletette a gyógyszeres tömést. 1 hétig volt benne, panaszom nem is volt 1-2 nap elteltével. Aztán lezárta a gyökeret ideiglenessel, ez is kb 1 hétig volt benne. Nem volt panaszom, nem fájt. Majd beletett a gyökérbe végleges tömést, felülre pedig még mindig csak ideiglenest. Ez majd 3 hétig volt így, és ekkor sem volt semmi panaszom. Le volt törve a fogam, így végül azt is teljesen szépen felépítette. Kész lett!
Most viszont eltelt már majd két hét, és ha ráharapok, picit mint ha érzékeny volna, és nyomó érzetem van. A véglegesítés utáni napokban is megvolt ez az érzet, de csak néha, most pedig a napom múlásával mint ha egyre erősödne. (de csak ha ráharapok) Valamint, és ezt nagyon furcsállom, ha sört iszom, és összeértetem az alsó-felső (mind a kettő tömött, lehet azért) fogaim, érzékenységet érzek. (miért lehet ez is)
Tudna nekem ebben segíteni, hogy tapasztalatai szerint mi lehet a probléma? Olvastam már olyat is, hogy ez természetes, és ne is nagyon erőltessem azon a fogamon a rágást, akár 3-4 hétig, és majd lassan elmúlik. De olvastam már ennek ellenkezőjét is, hogy ez egyáltalán nem normális.
Az is lehet, hogy az volt a baj, hogy én már ténylegesen az elején megerőltettem, és most egy pici nyomásra is ezért ilyen?
Nagyon remélem, hogy ennyi küszködés után, megmarad a fogam.
Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Ferentzi Balázs ::: 2014.05.05 12:59
Kedves Laca!

Röntgen és személyes konzultálás alapján tudunk pontosítani a kezelést illetőleg.

matyi ::: 2014.04.18 23:13
kedves fogorvosok ! 5 napja tomtek be az 5 os fogamat amin nem volt nagy lyuk de fajt hideg melegre erzekeny volt es neha ver jot ki belole ! az sztk s fogorvosomnak mondtam megkopoktatta es fajt mondtam is neki hogy szerintem gyokerkezelje de betomte azota melegre hidegre erzekeny gyogyszert kel bevennem ra annyira faj ra harapasra is erzekeny on magaba luktet az lenne s kerdesem hogy jol jart el a fogorvosom es hogy gyokerkezeltessem e a fogamat vagy elmulik magatol a fajdalim ?

Dr. Ferentzi Balázs ::: 2014.04.22 09:13
Kedves Matyi!

Köszönjük jelentkezését.
Mindenképp be kellene fáradni személyes konzultálásra,hogy pontosítani tudjunk az Ön számára legmegfelel?bb kezelést illet?leg.
Várjuk jelentkezését id?ponttal kapcsolatban

Ani ::: 2014.04.15 22:42
Kedves Doktorúr/nő!
Tavaly nov-ben megnézettem a szépen betömött jobb oldali szemfogamat.Kifúrta és sajnos romlott a tömés alatt mélyen. Az orvosom (nagyon fiatal férfi) azt mondta benőtt az ínyem a fogam és a tömés közé és még romlott is a fog.A próbatömés majd kinyomja az ínyt. Többször kaptam a benőtt íny miatt próbatömést. 4 hónap után azt mondta,hogy csak magánrendelőben tudja kiégetni a benőtt ínyt mert nem húzódott vissza és akkor be is tömi a fogamat azonnal x összegért pluszban. Nem volt bizalmam hozzá, elmentem egy másik helyre amit ismerős ajánlott. A másik orvos a mély lyukba még egy kicsit belefúrt érzéstelenítő nélkül pár másodpercig és pont az volt az a pont amikor már megfájdult, eddig nem fájt. Megkaptam a végleges tömést is azonnal,azt mondta,hogy nincs benőve az ínyem,mély a lyuk.Nagyon örültem,hogy végre készen van,de most meg ha egy falat megnyomja a fogamat fáj és ha hideget iszok most épp 2 óráig fájt,most kezd enyhülni. Nem szeretném gyökérkezeltetni,mert akkor szürkül,törik és ezt a fogat használtam. Van más megoldás is? Mindenképpen gyökérkezelni kell ha fáj a betömött fogam harapáskor,vagy lehet,hogy tényleg benőtt íny miatt fájhat? Hidegtől tompán égően fáj, harapásra élesebben, pillanatra ? Nem szeretném a szemfogamat elveszteni,mert mellette már halottak a fogaim és azzal haraptam. Van véleménye erről a szemfogról? Köszönöm a rám szánt időt.

::: 2014.04.16 09:45
Kedves Ani!

Sajnos a leírt panaszok ( spontán fájdalom, ráharapási fájdalom ) tipikusan fogbéleredetű panaszok.
A fogat nagy valószínűséggel gyökér kezelni kell, más megoldás erre a problémára nem létezik.
Kérem fáradjon be rendelőnkbe, hogy a pontos diagnózist fel tudjuk venni, a konzultáció rendelőnkben ingyenes.

Tisztelettel:
Jókai Dental
Dr. Majoros Ádám


Szilvi ::: 2014.04.12 13:31
Tisztelt Doktor Úr!

A jobb felső hatos fogamat gyökér kezelni kellett, mert az ínyemre nőtt a fog fölé egy dudor. kaptam antibiotikumot majd elkezdődött a gyökérkezelés. A fogat közben megröntgenezték. A harmadik kezelés alkalmával kaptam bele jódos-kalciumos ideiglenes tömést. A tegnapelőtti napon pedig a végleges gyökértömést. Emiatt is el kellett mennem röntgenre hogy jó-e a tömés. A legutóbbi röntgenfelvételen viszont látszik egy fekete folt a fogam egyik gyökerénél.
Mi lehet ez a fekete folt, amikor kb. 3 hete készült röntgen szerint nem volt ott semmi?
Kialakult ott egy ciszta vagy a gyökértömés miatt begyulladt a gyökér környéke?

Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Ferentzi Balázs ::: 2014.04.14 09:30
Kedves Szilvi!

Látatlanban nagyon nehéz megállapítani, kérem kérjen konzultációs időpontot rendelőnk egyikében.

Üdvözlettel:
Jókai Dental

Áron ::: 2014.03.21 09:09
Tisztelt Doktor Úr!
Közel 6 éve gyökérkezelték a bal oldalon, alul, az utolsó előtti fogamat. Az utolsó fog ki lett húzva, és a helyére benőtt a bölcsességfogam.
Nyaranta elő szokott fordulni, hogy fáj körülbelül 1 hétig, de akkor sem vészesen. Tudok enni, rágni azzal a foggal is.
A tegnapi nap viszont hirtelen elkezdett jobban fájni. Az állkapcsomra is kihat a fájdalom, és nehezen tudok enni, még úgy is, hogy csak a másik oldalon rágok. Nyugalmi helyzetben nem érzem a fájdalmat, viszont ha ráharapok, vagy rágok akkor érzem a fájdalmat a fognál illetve az állkapcsomban.
Jobban megnézve, az érintett fog mögé benőtt bölcsességfogat, úgy látom, hogy van rajta egy lyuk.
Mi lehet az oka ennek a fájdalomnak? Köze lehet hozzá a lyukas bölcsességfognak?
Előre is köszönöm a válaszát!

Köszönettel: Csárdi Áron

::: 2014.03.21 09:17
Tisztelt Áron!

Panaszai alapján a foggyökér körüli krónikus gyulladás feltételezhető.
Kérem minél gyorsabban keresse fel fogorvosát vagy rendelőnk egyikét.

Tisztelettel:
Dr. Majoros Ádám ( Jókai Dental )

::: 2014.03.19 14:43
Üdvözlöm.
Azt szeretném megkérdezni, hogy gyökértömés után, 2 héttel lehet-e még érzékeny a fog bizonyos ételek italok elfogyasztása után, ill. nyomásra érzékeny.
Köszönöm előre is a választ.

Dr. Sutóczki Zoltán ::: 2014.03.19 15:44
Tisztelt Páciens!
Igen, van hogy a fog gyökérkezelés után még érzékeny. Elképzelhető, hogy maradt a fogban élő szövet vagy a gyökércsúcsnál a gyulladás nem szűnt meg.
Egy személyes konzultáció alkalmával kideríthető.
Kérem kérjen időpontot fogászatunkon.
Tisztelettel: Dr. Sutóczki Zoltán ( Jókai Dental )

Georgina ::: 2014.03.07 22:15
Tisztelt Cím!
Bal egyes fogam gyökérkezelésre került még tavaly októberben, sajnos elég nagy gyulladás volt rajta. Rá egy-két hónapra feltűnt, hogy harapásra érzékeny, de gyulladás, vagy egyéb nem volt, és a legutóbbi röntgenen sem látszódott semmi, viszont nemrég fogszabályzó került a felső fogsoromra. Nem tudom, hogy aggodalmam okszerű-e, tartok attól, hogy ez a fogam mégis rossz, viszont a fogszabályzótól nem tudom, hogyan vizsgáltassam meg. Vidéki vagyok, a fogszabályzást is vidéken kezdem el, viszont a gyökértömést, amit maguknál kaptam, nem bíznám másik orvosra, mit tudok tenni?

Válaszukat előre is köszönöm!

:::

Melinda ::: 2014.02.24 23:08
Kedves Doktor Nő/Úr!
Az lenne tiszteletteljes kérdésem,hogy van egy amalgámmal tömött fogam,ami esténként fájdogál.Még gyógyszer nélkül is elvagyok vele,egész nap nem érzem.Biztos vagyok benne,hogy alatta már tovább romlott, így úgy gondolom,hogy minimum gyökérkezelésre számíthatok.A másik gondom,hogy sajnos pánikolok az orvosoktól,még akkor is,ha csak egy beutalóért megyek.Ilyen helyzetekben mi a teendő:Gondolom nem egyedi eset sajnos.Köszönöm előre is a választ.

:::

Böbe ::: 2014.02.09 19:16
Tisztelt Fogorvos Úr! 2013. 12. 20 óta küzdök a fogaimmal. 12. 21-én egy fogamat gyökérkezeltek, ami egész ünnepek alatt fájt. Fogászati ügyeletre jártam vele és végül a saját orvosom kihúzta mert a foggyökért már nem tudta megnyitni. Ugyanazon az oldalon ami már kb.: 2-3 éve gyökérkezelt fog volt alsó 6-os örlő ha jól írom, elkezdett égni és nagyon érzékeny volt. Az orvosom megnyitotta és tett bele gyógyszeres tömést. Közben a fogászati problémáim miatt rámjött a pánikbetegségem és mivel este volt megint a fogászati ügyeleten kötöttem ki sajnos 1 hét különbséggel megszabadítottak ettől a fogamtól is, kihúzták. Ekkor már a bal arcom teljesen gyulladásban volt. Nem tudom, hogy ezt az agyam vagy a fogam csinálja, de megint begyulladt egy fogam a felső kettes, remélem ezt is jól írom és az orvosom betömte bár többször éreztem, hogy hozzáért az ideghez. Sajnos nem volt szerencsém és a pánikbetegségem miatt nem érdekelt hova kerülök elmentem fogorvoshoz. Azt mondta hogy sajnos gyökérkezelni kell a fogat. Már a fájdalomcsillapító is fájdalmat okozott és több napig orrfújás után fájt az orrom és most már ég az egész jobb felső ínyem és sokszor lesugárzik az alsó jobb fogsoromba. Nagyon elvagyok most már keseredve, hogy senki nem tud segíteni. Nem élhetek fájdalomcsillapítókon és szerintem a pánikbetegségem is ezért jött elő. Cserszömörcés szájvízzel meg betadinnel és tandum verdével is kezelem de egyre érzem, hogy nem javul. Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel: Kolozsiné Pető Erzsébet

:::

Dóra ::: 2014.02.08 13:38
Tisztelt Doktor Úr!

Gyökérkezelt fogammal kapcsolatban lenne kérdésem. A kérdéses fog felső nagyőrlő (jobb hatos). Először 4 éve tömték a fogat, azután panaszmentessé vált. Tavaly márciusban viszont fájni, feszítő érzés mellett görcsölni kezdett, hideg/meegre érzékeny volt, látható szuvasodás nélkül. Elmentem vele a fogorvosomhoz, ahol kiderült, hogy a tömés széle "elvált" a fogtól, és alatta mélyen szuvasodott, begyulladt a fog. Több kezelés és ideiglenes tömés után 2013. májusában a fogat gyökérkezelték, megkaptam a végleges tömést, a fog pedig újra panaszmentessé vált. Viszont sajnálatos módon a fogam újra fáj, görcsöl, újra érzékeny a hidegre és a melegre is. Ez gyökérkezelt fognál előfordulhat/természetes? Ha nem, mi történhetett?

Köszönettel: H. Dóra

:::

ilona ::: 2014.02.07 14:58
a bal felső 4-es fogamat gyökér kezelik. rtg-re várok. kiesett a próbatömés. mit tegyek?

:::

Réka ::: 2014.02.06 12:12
Tisztelt Kovács Roland Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben az egyik korábban gyökérkezelt fogamban fájdalmat érzek, menthető-e még, vagy el kell távolítani?

Üdvözlettel,
Réka

:::

Szilárd ::: 2014.02.01 21:12
Tisztelt Doktor Úr!
Egyik jobb felső fogam pár hónapja tömésre került. 2 napja azonban elkezdett fájni a fogam. Ma észre vettem, hogy kicsit mozog is. A gyökérkezelés segítene rajta?
17 éves vagyok.

:::

Laci ::: 2014.01.31 18:59
Tisztelt fogorvos!
1 éve be lett tömve az egyik fogam, majd két napja fájni kezdett, tegnap(csütörtök) elmentem a fogorvoshoz, aki gyökér kezelni kezdte a fogamat, majd gyógytömést rakott bele és azt mondta egy hét múlva találkozunk. Nem is volt a fogammal semmi gond, majd ma estére (péntek), megduzzadt egy picit az arcom és a tömött fogam felett egy fél borsónyi duzzanat lett az ínyemen. A fogam nem fáj, de félek egy picit hogy hétvégére való tekintettel mit is tegyek fogorvos nélkül. Lehet-e komolyabb bajom ebből a duzzanatból egy hétvége alatt? Előre is köszönöm a válaszát.

:::

::: 2014.01.17 18:42
Tisztelt Doktor Úr!

Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent az a gyökérkezelésnél hogy szűk a gyökércsatorna? Lehet, hogy e miatt nem lehet megmenteni a fogam?

:::

Enikő ::: 2014.01.12 17:16
Gyökérkezelték a fogamat, mert 1 hétig fájt, a kezelés után már nem fáj, csak ha ráharapok akkor érzékeny. A fogamban még csak próbatömés van, az a kérdésem, hogy ilyen esetben ha még érzékeny mi lehet az oka ennek és így lehet-e véglegesen letömni. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Ferentzi Balázs ::: 2014.01.13 09:33
Előfordulhat természetesen ez a fajta panasz, ezért kerül a fogba "próbatömés", tulajdonképpen addig cserélődik benne a fertőtlenítő paszta amíg a fog tünetmentessé válik. Ezután készül el a végleges gyökértömés.

Adrienn ::: 2013.12.22 21:48
Kedves DR!

2 napja egy kocogtatásra érzékeny kívülről szép fogamat kiidegelte a fogorvos és egyenlőre nyitva hagyta. gyökértömést sem semmi mást nem kaptam. Tegnap rettenetesen fájt lüktetően, így visszamentem ma a doktorhoz, aki gyulladáscsökkentő csíkot tett bele (vattacsíkot). Januárban folytatni akarja a kezelést.A problémám,hogy még mindig fáj.Ideg nem maradt benne,mert azt ma megnézte. Ugyan ma már kibírhatóbb a fájdalom ,de jelen van. Mi ez ? fantom fájdalom,vagy a beavatkozás miatti fájdalom ? vagy gyulladás ? Meddig tart ez ? Mikor kezdjek aggódni?

:::

dominik ::: 2013.12.17 06:40
helló,én tegnap voltam az 1. gyökérkezelésemen,és cement prróbatömést kaptam 2 fogamra,és az 1ik már rögtön mikor hazaértem elkezdett lötyögni,azóta nagyon rossz szagú a szám,kellemetlen izü és folyamatossan vérzik a fog,de csak 1 nagyon kicsit... ez normális? valamint a jobb 2esem és a bal 3asomra azt monták hogy nem lehet gyökerezni mert a szinuszomban van a gyökere ezért huzni kell,vagyis kimüteni a szinusz miat.. várom válaszukat.. üdv

:::

Adrienn ::: 2013.12.12 09:51
Tisztelt Doktorúr! Jobb felső 7-es fogamat másfél éve gyökérkezelték be is tömték. Mostanában eléggé fájdalmassá vált. Ezért csináltak róla röntgent amiről azt a választ kaptam hogy az egyik gyökérnél nincs betömve a gyökércsatorna. Erre azt mondták ezzel már nem lehet mit kezdeni csak ki lehet húzni. Valóban semmilyen megoldás nincs csak a fogam elvesztése? Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát.

::: 2013.12.12 10:07
Kedves Adrienn!
Látatlanul nehéz megállapítani a probléma okát.Kérem kérjen hozzánk recepciónkon egy időpontot egy konzulációra ahol készítünk egy panorámaröntgen felvételt melyet orvosunk kiérrtékel önnek.Déli Dentál 06204867959

Tímea ::: 2013.12.07 20:33
Tisztel Fogorvos!
3 évvel ezelőtt volt egy kisebb műtétem foggyökérciszta miatt. Sajnos erre a két fogamra korona került az egység miatt az egyik mellette lévő fogamra is. A probléma az, hogy az egyik fogam amin korona van fáj és fel van dagadva. Hogyan tudja az orvos ezt a fogat gyökér-kezelni, le kell-e venni a koronámat, vagy ennek elkerülésére lehet e azonnal a kisebb műtétet választani kórházi szájsebészeten?

:::

Richárd ::: 2013.11.23 09:12
Tisztelt Cím!

Jelenleg Budapesten tartózkodom. Mielőtt feljöttem, beszéltem fogorvosommal, aki gyökérkezelést javasolt, mivel fajt a fogam. Azt próbáltam elhalasztani az utazásom utánra, de már nagyon fáj a fogam.
A kérdésem az lenne, hogy ha felkeresném önöket, el tudnák-e mulasztani a fájdalmat?

Dr. Ferentzi Balázs ::: 2013.11.25 11:45
Kedves Richárd!

A fájdalmat csak töméssel vagy gyökérkezeléssel lehet elmulasztani.
Minél hamarabb keressen fel fogorvost.

Elérhetőségünk:
0620/388-14-41

Flórián Dentál

Ádám ::: 2013.11.13 23:44
Kedves Doktor Úr / Doktornő!

Az egyik jobb alsó örlőfogammal voltam az elmúlt hónapban gyökérkezelésen, tehát azóta már jópár nap eltelt. Mély szuvasodásról volt szó és a tisztítást követő 2. nap már végleges gyökértömést kapott a rossz fog. Azonban érzékenysége nem igazán múlt el és az elmúlt napokban erősebb fájdalom is jelentkezett. A kérdésem: mit lehet még ilyenkor tenni a betömött foggal?

Válaszát előre is köszöni: Ádám.

:::

viktor ::: 2013.10.14 14:45
Tisztelt doktor úr/hölgy.
Az a kérdésem lenne ha kiszedték az ideget és egyből be is tömték ideiglenes töméssel az az érzéstelenítő hatás elmúlásával fájhat e a fog? ha fájhat akkor kb mennyi ideig fáj?. A most kezelt fog mellettit is gyökérkezelték és azt is egyből be is tömték de ki kellet nyitni a fogat mert feszített és rettentően fájt.
Mondtam az orvosnak hogy jó lesz e így hogy megint letömte azt mondta jó. Remélem ez tényleg jó lesz mert a másik régebbi fogam úgy fájt hogy flector rapid sem hatott 1 óra elteltével 2 is vettem be.
Ha több napig is fog fájni ez a fogan akkor érdemes e kinyittatni a fogat el múlik e a fájdalom.

Megértését és figyelmét előre is köszönöm.
Tisztelettel:.
Viktor

:::

Gergő ::: 2013.09.18 14:20
Tisztelt Haifa Dent!

Korábban Dr. Nasr Abdulqawi gyökérkezelte a fogamat (múlt héten), jelenleg egy ideiglenes gyógyszeres töméssel van lezárva, azóta teljesen tünetmentes, egyáltalán nem fáj. Ilyen esetben van szükség további gyógyszeres átöblítésre vagy tömhető a fog? Orvosi szempontból mennyire sürgősen kell megejteni a következő beavatkozást illetve, mikorra kaphatok esetlegesen időpontot?

:::

Laci ::: 2013.08.18 10:42
Kedves Doktor Úrak/Nő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz hogy egy tíz évvel ezelötti állami kórházban végzett barbár,fájdalmas beavatkozás óta iszonyatosan félek a fogorvostól és nem is járok fogorvoshoz.Jelen pillanatban is fáj a fogam de pszichésen képtelen vagyok erőt venni magamon hogy elmenjek.A kérdésem az lenne, hogy Önöknél van-e lehetőség arra hogy az érzéstelenítő injekciót is elérzéstelenítsék tehát hogy még a tűszúrást se érezzem? A másik kérdésem pedig az lenne hogy a gyökértömést lehet-e teljesen fájdalommentesen elvégezni? Köszönöm a válaszukat. Darabos László

Dr. Ferentzi Balázs ::: 2013.08.22 13:56
Kedves Darabos László!

Természetes nálunk a fájdalommentes kezelés.

Szeretettel várjuk!

Üdv.:Flórián Dental
Tel.:20/3881441

Alexa ::: 2013.07.30 07:29
TIsztelt Dr.Úr!

Volt egy fogam ami nagyon fájt félbe volt törve de még régebben be tömték,most ez a fogam ismét el kezdett fájni be is gyulladt a tömés is magától ki esett.tegnap voltam vele orvosnál,meg röntgenezte,majd gyökérkezelte kaptam rá gyulladás csökkentőt (Rovamycine 3 millió) majd ezek után a hölgy azt mondta h majd a körzeti orvosom be fejezi a műveletet.(helyettesítés volt így magán orvosnál voltam) mire számíthatok?ki húzzák?vagy el küldenek szájsebészetre?köszönöm

Dr. Ferentzi Balázs ::: 2013.07.30 10:30
Kedves Alexa!

A fog megtartása attól függ hogyan reagál a gyógyszerre és a gyökérkezelésre, illetve a törés mértékétől, ha ugyanis eléri a foggyökereket a törés, akkor nem lehet megmenteni és el kell távolítani a fogat.

Tisztelettel: Flórián Dental

Petra ::: 2013.04.15 17:28
Üdvözlöm!
Amennyiven az adott fog (jobb 6) egyik gyökere bakteriális ferőzés miatt nem menthető me; a fogat mindenképp el kell távolítani?
Esetleg van olyan lehetőség, hogy gyógyszeres kezelléssel megszüntetni a gyulladást és az épp gyökért használni a fogy felépìtésére?
Nem szeretném eltávolíttstni a fogat és hídat semmi képp nem szeretnék.
Mi a megoldás?
Köszönöm a válaszát.
Tisztelettel Petra

:::

sára ::: 2013.02.21 12:46
Tisztelt Doktornő/ Úr!
Két hete nagyon elkezdett fájni egy korábbi tömött fogam, így az ügyeleten eltávolították a tömést és elkezdték gyökérkezelni. Másnap még elég érzékeny volt így az orvosom egy hét múlva hívott vissza. Kedden újabb gyökérkezelésen estem át, fertőtlenítés majd gyógyszeress próbatömést kaptam. A tömés kicsit magas lett, de ezen kívül nem okozott panaszt, mostanáig. Most ugyanis enyhe fájdalmat érzek a fogamba. Ez természetes? Keddre kaptam újabb időpontot , várjak addig vagy keressem fel korábban az orvosom? A fájdalom nem olyan intenzív, mint korábban volt. Nem tudom, hogy az időjárásnak köze lehet-e hozzá.

Köszönöm előre is a válaszát!

:::

Tamás ::: 2012.11.13 00:13
Tisztelt Doktor Nő/Úr

Kb 1,5 éve átestem a jobb alsó 6-os fogammal egy gyökérkezelésen és úgy volt, hogy majd amikor a fogam megnyugodott, készíttetünk rá koronát. Sajnálatos módos koronát nem készítettük el rá, ellenben csak egy ideiglenes tömés volt benne, ami hamar ki is jött. A napokban terveztem, hogy újra elmegyek és végleg megcsináltatom a fogam, de körülbelül 3 napja enyhén majd egyre erősebben kezdett el fájni a gyökér kezelt fogam(eddig nem volt vele semmi problémám). Most már a fájdalom kisugárzik a környező területekre is. Meg tudja majd menteni az orvosom a húzástól a fogam? Lehetséges, hogy a fedetlenségtől "csak" egy gyulladás alakult ki aminek az enyhülése után megtudom csináltatni végleg? Lehet nagyobb baj a betömetlen gyökér kezelt fogammal?

Előre is köszönöm segítségét és megtisztelő válaszát.
Üdvözlettel: Tamás

:::

tibor ::: 2012.10.21 18:53
Tisztelt doktor úr/hölgy!
Én Csepelen lakom és az ottani fogászaton voltam az osztályvezető főorvosnál és a jobb alsó hatos fogamat feltárta és az amalgán tömést kiszedte ,kifúrta és a mellette lévő 5 ős fogam lukas a jobb 6 osat a kezelő lap szerint Devitec ezt be is tömte,de sajnos kiesett a tömés és sajnos hideg melegre érzékeny fáj.Mit tehetek vele, tudom vissza kell menni ,de ha kiesik a tömés és fáj akkor hogyan?
Mi az esély,hogy sikeresen megcsinálja nem sok reményt fűzök hozzá kérem szaktanácsát.
Válaszát megértését előre is köszönöm.
Tisztelettel:Máté Tibor

::: 2012.10.24 10:14
Tisztelt Máté Tibor!

Sajnos látatlanban nem tudunk Önnek tanácsot adni, amennyiben megoldható be kellene jönni hozzánk egy konzultációra, a fogászati konzultációnk ingyenes, ha van panoráma röntgenje érdemes lenne magával hoznia.

Időpont egyeztetés miatt kérem hívja recepciónkat: +3620 486 7959

Üdvözlettel: Déli-Dental

Cintia ::: 2012.10.05 22:52
Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy gyökérkezelt fog hetek, hónapok után mitől fájhat? Néha rájön, hogy ő most fájjon, és van hogy csak 10-20 percig, máskor pedig egy egész napig fáj. Válaszát előre is köszönöm!

:::

Judit ::: 2012.09.12 19:33
Tisztelt Doktor Úr!

11 éve gyökérkezelték bal felső 2-es fogamat. Azóta nem volt vele gondom, de tegnap óta fáj.
Mi lehet a baj? Kismama vagyok. Így is lehet róla röntgent csinálni? Siessek vele fogorvoshoz?

Válaszát előre is köszönöm!

:::

Judit ::: 2012.08.29 20:34
Az lenne a kérdésem,hogy a felső 1-es fogam évekkel ezelőtt gyökérkezelve lett,mostanra már teljesen elszürkült, elsötétedett,mit lehetne vele kezdeni? Előre is köszönöm a választ

:::

Zoltán ::: 2012.08.28 20:47
Tisztelt Doktor Úr!

2 hónapja gyökérkezelték a jobb felső 1-es és 2-es fogaimat, mert korábban ezek tömöttek voltak, ám rendszeres fogorvosi ellenőrzés ellenére is, pár év alatt valamiért elhaltak.
A gyökérkezelés megkezdése előtt, egy röntgen felvétel készítése után kiderült, hogy a jobb 2-es fog gyökerén, egy ciszta található.
A fogorvosom azt mondta, hogy gyökérkezeli ezeket a fogakat, majd 6 hónap múlva jöjjek vissza egy kontrol vizsgálatra, és annak tükrében majd elválik, hogy rezektálni kell-e a fogamat vagy sem.
A gyökérkezelés előtt kocogtatásra és harapásra érzékeny volt a fogam, ám 2 hónap elteltével panaszmentes.
Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint, mekkora esély van rá, hogy felszívódott a ciszta?

Köszönöm a segítséget!
Üdv. Zoltán

:::

Péter ::: 2012.07.23 13:00
Tisztelt Cím!

Érdeklődni szeretnék hogy egy felső 6-os fog gyökérkezelése kompletten mennyibe kerül?

Köszönettel

Péter

:::

Mucsi György ::: 2012.07.20 07:22
Üdvözlöm!

A gyökérkezelés ára tartalmazza az állandó gyökértömést is?

Köszönöm!
Mucsi György

:::

Dia ::: 2012.07.16 12:55
Érdeklődni szeretnék, hogy történik Önöknél a gyökérkezelés és a gyökértömés ára benne van-e a gyökérkezelés árában?

:::

gyuri ::: 2012.07.12 18:10
Három szor kezelték a fogam, mindegyik tömés után vissza kellett mennem a fogorvoshoz, egyszer betömte, utána letört, akkor gyökérkezelte, most mégis megint fáj, de nem maga a fog rossz, hanem lüktet, mintha gyulladt lenne, és fáj tőle a fejem és az arcüregem?
kihuzatni nem szeretném, lehet azóta mégis begennyesedett és az löki kifelé a tömésemet? ilyenkor kell még gyökérkezelés, vagy elég ha megecseteli? Ha gyökeret kezelt és kiidegelte a fogam, akkor nem értem mért fáj?

:::

mariann ::: 2012.07.12 17:57
Tegnap voltam egy fogorvosnál,és 2 lehetőséget kaptam: gyökérkezeli vagy kihúzza a fogamat..Hát mivel a TB nem támogatja a gyökérkezelést így az egész kezelés 15 ezerbe kerülne,a foghúzás meg ingyenes....kérdeztem dokit,h melyik a jobb,meg a gyökérkezelésről is...mutattam neki,h volt már régebben gyökérkezelt fogam,és valóságosan szétrobbant..ő erre azt mondta h a gyökérkezelt fog lesz a szervezet legerősebb foga,én meg mondtam neki h az tört szét...másik meg foghúzás,ami ingyenes....

A gyökérkezeléssel lehet h megmaradna a fog,de macerás,és kellemetlen,de ez se 100%-os,mert sok olyat hallottam,h páciens próbálkozott a kezeléssel,mégis ki kellett húzni a fogat?

:::

panni ::: 2012.07.12 17:47
Egy alsó fogamat gyökérkezelték, de még mindig fáj. Mi a teendő ebben az esetben?

:::

panni ::: 2012.07.12 17:47
Egy alsó fogamat gyökérkezelték, de még mindig fáj. Mi a teendő ebben az esetben?

:::

panni ::: 2012.07.12 17:46
Egy alsó fogamat gyökérkezelték, de még mindig fáj. Mi a teendő ebben az esetben?

:::

dorka ::: 2012.07.12 13:50
Érdeklődni szeretnék, hogy mennyibe kerül önöknél a gyökérkezelés? Hány alkalommal kell menni?

::: 2012.07.12 15:18
Tisztelt Dorka!

15.000 és 20.000Ft között van a gyökérkezelés ára, ami 2-3 alkalmat jelent általában.
Ez az ár azonban nem tartalmazza a gyökérkezelt fogra kerülő tömést/betétet/koronát. Egy személyes konzultáció alkalmával pontosabb tájékoztatást tudunk adni Önnek. Várjuk jelentkezését!

Zoltán ::: 2012.07.12 12:16
Tisztel Doktor Nő/Úr!


Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy 1,5 éve voltam gyökérkezelésen, azzal a fogammal semmi baj nem is volt egészen a múlt hétig, amikor is elkezdett nagyon fájni. A fájdalom azóta elmúlt, csak akkor fáj, ha ráharapok, így sajnos azon az oldalon nem tudok rágni.
Kérdésem, hogy mi lehet ennek az oka, és lehet-e valamit tenni vele a húzáson kívül?

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zoli

::: 2012.07.12 15:23
Tisztelt Zoltán!

Az Ön esetében szükséges egy kis röntgen készítése a gyökérkezelt fogról. Valószínűleg gyulladás van a gyökércsúcs körül, ennek mértékétől függően a terápia lehet: gyökértömés csere, gyökércsúcs levágása, vagy a fog eltávolítása. Várjuk egy ingyenes konzultációra rendelőnkbe!

Henriett ::: 2012.07.06 09:46
Azt szeretném kérdezni, hogy ha gyökérkezelik egy fogamat és már a második alkalmon is túl vagyok és nagyon érzékeny, néha beleszúr a fájdalom, így hogy benne van az ideiglenes tömés, az természetes?
Az orvosom azt mondta, hogy ha érzékeny lesz vagyis fáj, akkor ki kell húzni, mert lehet vannak mellékcsatornák és avval nem tud mit kezdeni.
Nem lehet azt a fogat már megmenteni?

:::

Fanni ::: 2012.05.29 11:12
Kedves Doktor Úr!
Olyan problémám van, hogy észrevettem, hogy mozog az egyik metszőfogam. Másnap már egy gennyes gumó volt fölötte az ínyemen, ami fájt és kifakadt. A fogam nem fáj, de fölötte, mintha a gyökérnél fájna.
Ma voltam fogorvosnál, azt mondta gyermekkori baleset , hasra esés, vagy valami ilyesmitől megállt a fog a fejlődésben ezért mozog. A gennyes gumóra azt mondta, granulóma és gyökérkezelni kell valamint utána rezekálni.
Félek, hogy kieshet-e? A gyökérkezeléstől nem esik ki? Tudja rögzíteni valahogy a gyökérkezeléssel vagy a rezekcióval?
Egy gyulladt fog gyökérkezelése fáj?

:::

Fanni ::: 2012.05.29 11:12
Kedves Doktor Úr!
Olyan problémám van, hogy észrevettem, hogy mozog az egyik metszőfogam. Másnap már egy gennyes gumó volt fölötte az ínyemen, ami fájt és kifakadt. A fogam nem fáj, de fölötte, mintha a gyökérnél fájna.
Ma voltam fogorvosnál, azt mondta gyermekkori baleset , hasra esés, vagy valami ilyesmitől megállt a fog a fejlődésben ezért mozog. A gennyes gumóra azt mondta, granulóma és gyökérkezelni kell valamint utána rezekálni.
Félek, hogy kieshet-e? A gyökérkezeléstől nem esik ki? Tudja rögzíteni valahogy a gyökérkezeléssel vagy a rezekcióval?
Egy gyulladt fog gyökérkezelése fáj?

:::

::: 2012.05.23 21:04
Tisztelt Szakértő! Panaszmentes, régi, rosszul gyökér kezelt fog esetén gyökér újrakezelés során a gyökércsúcs végén lévő gócot ellehet-e távolítani a gyökércsatornán keresztül? Vagy alapból külső megnyitással való műtétet igényel a gyökér újrakezelés után?

:::

Zsolt ::: 2012.05.23 21:01
Tisztelt Szakértő! Panaszmentes, régi, rosszul gyökér kezelt fog esetén gyökér újrakezelés során a gyökércsúcs végén lévő gócot ellehet-e távolítani a gyökércsatornán keresztül? Vagy alapból külső megnyitással való műtétet igényel a gyökér újrakezelés után?

::: 2012.05.24 12:59
Tisztelt Zsolt!

Egy személyes konzultáció és egy röntgen segítségével többet tudunk mondani. A leírtak alapján a fog újra gyökérkezelése mindenképpen szükséges, ha nem gyökércsúcs körüli cisztáról van szó, akkor a műtét valószínűleg elkerülhető.

Viktória ::: 2012.03.23 11:16
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Egy olyan panasszal fordulnék Önhőz,hogy a jobb felső 4-es fogból letört egy pici darab kb 3 hete.
most egy 2 napja feszítő,lüktető érzés van benne.
ha hideget ér az nagyon kellemes.
vettem be rá fájdalom csillapítót a fájdalom kicsit múlott. kérdésem a következő lenne:cataflamot vagy dalacint szedhetek e rá? ezt meg lehet e még gyökértöméssel menteni vagy húzás lesz? az arcom nincs megduzzadva.
ez milyen árba lenne megcsináltatni?

Előre is köszönöm válaszukat

::: 2012.03.27 10:44
Kedves Viktória!

Tünetei alapján nagy valószínűséggel gyökérkezelni kell a fogát. Ez nálunk 12.000Ft-ba kerül, valamit egy panoráma rtg is készíteni kell.A későbbiekben a fedőtömés 15.000Ft-ba kerül. Dalacint, akkor kell szedni, ha láza van, vagy duzzadt az arca. Cataflamot nyugodtan szedhet.

::: 2012.02.05 19:13
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Bal felső 7,8 fogaimat egyszerre tömték be. Panaszmentesek voltak, a szuvasodás csak a röntgenen látszott. A 8-ason mély lyuk volt, a 7-esen egy distalis kisebb. A tömés napján a 8-as fájt és pár napig hőre érzékeny volt, aztán megszűnt minden probléma. 3 héttel később viszont pár napig tartó csak bal oldali arcfájdalom és bal oldali náthásság után nagyon erős nyillaló jellegű, rohamszerű fájdalmaim kezdődtek a bal felső állkapcsom hátsó részén mélyen lent az 5-8 fogak alatt, aztán váltakozva jelentkeztek hol az alsó, hol a felső állkapocs hátsó részén és néha az arccsontban is, különösen meleg tea után: a 3. napon már a Flector Rapid is alig hatott (napi 3). Ekkor tudtam visszamenni a fogorvoshoz: hidegre a 7-es fogam reagált, a 8-assal nem is éreztem a hideget. Kopogtatásra is enyhén érzékeny volt a 7-es, amit a vizsgálat alapján feltételezett pulpitis miatt elkezdtek gyökérkezelni. Aznap a fájdalmaim alig enyhültek, másnapra szinte teljesen. Harmadnap estére viszont annyira megfájdult a 8-as, hogy még a nyelvemmel való érintésre is érzékeny volt, erősen lüktetett.(Ez a lüktető fájdalom először a 7 alól indult és félóra alatt teljesen a 8-ra lokalizálódott) Pár nap múlva tudtam csak visszamenni a fogorvoshoz, aki megnyitotta, kitisztította és nyitva hagyta a gyökérkezelt fogat másfél hétre, közben még egy tisztítással. Ettől a 8-as ráharapási, lüktetési problémái akkor megszűntek. Utána +1 tisztítás, fedőtömés, majd két nap múlva végleges tömés következett a gyökérkezelt fogban.
A 8-as és a körülötte lévő íny viszont pár nappal ezután nyomásra újra enyhén érzékennyé vált, különösen evés után - ez azóta rendszeres. (Egyszer kialakuló légcsőhurut miatti inhalálást követően a 8-as rövid újra erősen lüktetni kezdett, ez másnapra múlt el.) Néha enyhe fájdalmat is érzek, de nem tudom, hogy a 7 vagy a 8 alatt. A gyökértömés óta másfél hét telt így el. A következőket szeretném kérdezni:
A 8-as vajon a 7-en zajlott beavatkozások következtében érzékeny-e, ami idővel elmúlik vagy esetleg eredetileg is a 8-al volt a probléma, nem a 7-el?
Mire számíthatok, ha a 8-as érzékenysége nem múlik el? (azt is gyökérkezelni kell, vagy a 7-est kell megnyitni megint?) Van olyan eljárás, amivel megállapítható, hogy hol és mi a probléma?
A gyökérkezelt 7-es meddig funkcionál? Néhány helyen azt írják, hogy koronát érdemes rá csináltatni, de nekem ezt nem említették.

Köszönöm a türelmet és a figyelmet.Mária

::: 2012.02.06 11:48
Kedves Mária!

Remélem jól értelmeztem a panaszait: tehát a 7es fog jelenleg gyökér kezelt(és panaszmentes), a 8-as pedig tömött, és néha panaszokat okoz.Ha a 7-es nem érzékeny ráharapásra, kopogtatásra,akkor teljesen rendben van.Mivel a 8-asban egy nagy tömés található ,néha hideg/meleg érzékenység teljesen normális.Ha a fog ráharapásra érzékennyé válik , akkor valószínűleg begyulladt a fogbél (pulpitis). viszont bölcsesség fogat nem szokás gyökér kezelni,ezért ilyenkor a fog eltávolítása javasolt.Többször említette,hogy náthában fájtak felső fogai.Ez is egy természetes jelenség, ugyanis az arcüreg hámja és a felső fogak gyökerei közvetlenül érintkezhetnek. Ilyenkor nem kell megijedni,orrcseppel minél hamarabb meg kell szüntetni a náthát.
A gyökér kezelt 7-es végleges ellátására alkalmasabb a korona,mivel ezek a fogak már nem élők,könnyen eltörnek. Ebben az esetben ha a törésvonal mélyen az íny alá ér,akkor ez a fog is eltávolításra kerülhet. Ezért érdemesebb a koronát választani a fedőtömés helyett.

Copyright © 2018 kerdezzefogorvosunk.hu | Created by: Clicktech Informatika

bezár
gyengénlátóknak